Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » “Dokunma Bana – Noli Me Tangere” / Fra Angelico

“Dokunma Bana – Noli Me Tangere” / Fra Angelico

“Dokunma Bana – Noli Me Tangere” / Fra Angelico17 Kasım 2012 - 07:11 | Fra Angelico'nun "Noli Me Tangere / Dokunma Bana" resminden ayrıntı. 1440-42, San Marco Manastırı, Floransa, İtalya.
Erken Rönesans dönemi Floransa Okulu ressamı Fra Angelico'nun, Batı sanatında sıkça kullanılan bir konuyu resmettiği "Noli Me Tangere", 35 resimlik bir serinin parçasıYASEMİN BAY

Asıl adı Guido di Pietro olan, ancak çağdaşları tarafından Fra (Papaz) Giovanni Angelico ya da Fra Giovanni di Fiesole olarak çağrılan Fra Angelico (1395-1455), erken Rönesans dönemi Floransa okulu içinde değerlendirilen yapıtlarında dingin bir dinsel tutum ve güçlü bir klasik etki görülür. İlk ürünlerinin büyük bir bölümü ve en iyi bilinenleri Floransa’daki San Marco Manastırı’nda kaldığı sırada yaptığı duvar resimleridir. Yaşamının son yıllarında ise yine Floransa’da bulunan SS Annunziata Kilisesi’nde bulunan gümüş bir dolabın kapakları için 35 resimlik bir dizi yapmıştır.

Keşiş kimliğiyle özellikle 15. YY. ve sonrasındaki kaynaklarda övgüyle söz edilen hatta kimi zaman efsanevi bir kişiliğe büründürülen Angelico Fiesole’in 1440-42 tarihli “Dokunma Bana” adlı bu eseri Floransa’daki Müze di San Marco dell’Angelico’da görülebilir. “Dokunma Bana”, İsa’nın çarmıha gerildikten sonra kendisine sarılmak isteyen Mecdelli Meryem’e söylediği sözlerdir. Ressam, İsa’nın artık bir fani olmadığını anlatmak için onu beyazlar içinde resmetmiştir. Adeta çiçeklerden oluşan bir halı üzerinde uçar gibidir… Arka plana konulan ağaçlar İsa’nın eli ile Mary Magdelene’in eli arasındaki mesafeyi yansıtır. Öte yandan ağacın konumu da resmin kompozisyonunu fanilik ve ruhanilik olarak ikiye ayırır. Bu durum Magdelene’nin duruşuyla da vurgulanmıştır.