Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Bu işler benim isyan ediş tarzım"

"Bu işler benim isyan ediş tarzım"

"Bu işler benim isyan ediş tarzım"09 Şubat 2015 - 11:02 | 'Personality Disorders', Damla Özdemir.
Damla Özdemir'in Galeri İlayda'da açılan ikinci kişisel sergisi 'Küçük Sabotaj', günümüz karmaşasına dikkat çekmek için kolaj metodunun kullanıldığı işlerden oluşuyor
ÖZGE KARA
 
Galeri İlayda, genç sanatçı Damla Özdemir’in kadın kimliği üzerine kurguladığı 'Küçük Sabotaj' başlıklı ikinci kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının son iki yıldır ürettiği işlerden derlenen seçkinin büyük bir kısmı üç boyutlu dijital kolajlardan oluşuyor. İşlerin merkezinde ise kadın var. Bunun nedenini şu sözlerle açıklıyor Özdemir: “Türkiye’deki diğer kadınlar gibi ben de kadın kimliğine uygulanan baskıdan çok rahatsızım. Herkes farklı biçimlerde isyan eder, bu işler de benim isyan ediş tarzım.”
 
Damla Özdemir.
Günümüz karmaşasına dikkat çekiyor
 
 
Böyle bir isyan duygusundan ilham alan sanatçı, günümüz karmaşasına dikkat çekmek için işlerinde kolaj metodunu kullanmayı tercih ediyor. Kolajlarını önce dijital ortamda kurgulayıp daha sonra üretime geçiyor. Özdemir, iki boyutlu baskıların zaman içinde kendini ifade etmeye yetmediğini, işlerine derinlik kazandırmak amacıyla üç boyutlu çalışmaya başladığını söylüyor. Boya, ahşap gibi farklı malzemelerle anlatısını zenginleştiren sanatçının işlerinde kadın bedenine ya da kimliğine ait bir öğe mutlaka bulunuyor. İşler, en çok da bu ortak özellikle birbirini tamamlıyor.
 
Kadın olmanın farklı halleri
 
Sergi, iki büyük çalışmayla açılıyor. Bunlardan ilkinde odak noktası denizden plaja doğru uzanan bir kadın bacağı. Arka planda ise dünyayı temsil ettiği varsayılan bir yarım küre var. "Denizden Gelen" başlıklı bu iş, seçkinin en iddialı kolajlarından bir tanesi. Hemen ardından ise arka planını yine bir plaj görüntüsünden alan "Kişilik Bozuklukları" başlıklı kolaj geliyor. Bu kez odak noktasında ise renkli peruklar var. Seçkinin geri kalan kısmında ise büyüklü küçüklü yaklaşık 15 farklı kolaj yer alıyor. Bunlar arasında dikkat çekenlerden biri de "Besle Beni" başlıklı iş. Yine üç boyutlu bir kolaj olan bu işte biri renkli olmak üzere üç farklı kadın dudağı, farklı formlarda kaktüsler ile bir araya geliyor.
 
Erkek egemen mevcut sistemde kadın olmanın her türlü halinin takip edilebileceği "Küçük Sabotaj" başlıklı sergi, 1 Mart'a dek Galeri İlayda'da görülebilir.