Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Bu esere sahip olabilmenin değeri ayrı"

"Bu esere sahip olabilmenin değeri ayrı"

"Bu esere sahip olabilmenin değeri ayrı"20 Kasım 2012 - 10:11 | Erol Akyavaş'ın "Fallen City" isimli eserinden ayrıntı.
Erol Akyavaş'ın "Kuşatma" serisinin son eseri olan "Fallen City"yi rekor fiyata satın alarak dikkatleri üstüne çeken Ertaç çiftinden Pınar Ertaç ile, koleksiyonlarını ve Akyavaş tablosunu konuştukYASEMİN BAY

Antik A.Ş.'nin önceki gün düzenlediği müzayedede Erol Akyavaş'ın "Fallen City" adlı tablosunun 1.3 milyon TL çekiç fiyatına satılmasının ardından sanat dünyasında gözler bu ünlü eseri kimin aldığına yöneldi. Çok geçmeden, satış fiyatı KDV ve komisyon ücreti de eklenince 1 milyon 641 bin TL'ye yükselen Akyavaş'ın bu eserin Hakan ve Pınar Ertaç koleksiyonuna gittiği ortaya çıktı. "Kuşatma" serisinin sonuncusu olması dolayısıyla Türk sanatında özel ve önemli bir yere sahip olan "Fallen City"de (136X264 cm.) Akyavaş, kuşatmanın ardından fethedilen şehri anlatıyor.
Usta sanatçıların önemli yapıtlarını koleksiyonlarında bir araya getiren Pınar Ertaç ile bir araya geldik...

Erol Akyavaş’ın “Fallen City” adlı tablosunu koleksiyonunuza katmak istemenizin nedeni neydi?

Koleksiyonumuz için seçtiğimiz sanatçıların belli dönemlerine ait önemli eserlerini toplamaya çalışıyoruz. Erol Akyavaş da bu anlamda bizim için bu listedeki sanatçıların başında gelen isimlerden biri… Koleksiyonumuzun gelişimi için sahip olmamız gereken bir parçaydı. Koleksiyonumuzun bir adım daha yukarı taşınmasında önemli bir rolü olacak bu parçanın müzayedeye çıktığını görünce de esere sahip olmak istedik. Ve sonuçta bunu başarmak bizi çok mutlu etti. Öte yandan eserin içeriği ve hikayesi de bizim açımızdan çok önemli….“Fallen City”i satın almamızın özel bir sebebi de var. Eşim, aile dostumuz olan çok önemli bir koleksiyonerin ofisine her gittiğinde Akyavaş’ın “Kuşatma” adlı tablosunu dakikalarca seyreder. “Fallen City” de “Kuşatma” serisinin sonuncusu ve bu serideki bir başka önemli parça. Akyavaş’ın “Kuşatma” dan sonra aynı seride bu boyutlarda bir başka eseri daha yok. Dolayısıyla bu esere sahip olabilmenin ayrı bir değeri var…

Oldukça heyecan verici bir müzayedeydi. Üstelik siz de oradaymışsınız.

Zor ve mücadele edici bir süreç oldu ama sonuçta almayı başardık. Evet ben de oradaydım, ama eseri bizim adımıza sanat danışmanı Özlem Ünsal aldı. Çok heyecan vericiydi. Bayraklar her kalktığında acaba alabilecek miyiz diye endişelendim bir ara. Buna benzer bir duyguyu Nejad Melih Devrim’in "Abstract Composition" adlı yapıtını aldığımızda da yaşamıştım.

Birkaç bayrak daha kalksaydı ve fiyat yükselseydi yine de devam eder miydiniz?

Onu Allah bilir. Müzayede psikolojisi… Tabii ki herkesin eser için ayırabileceği belirli bir bütçesi var. Devam eder miydik bilmiyorum ama “Fallen City”, bence Türk resim sanatının en önemli eserlerinden biri. Dolayısıyla bu yapıtın için bir daha ele geçmeyecek eserlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Koleksiyonunuza nasıl ve ne zaman başladınız?

Eşim, 2000’li yılların başında başladı koleksiyon serüvenine. Sanat dünyasının çok içinde olan bir arkadaşının tavsiyesiyle başlamış. Ben de 2 yıldır koleksiyonun gelişimini devam ettiriyorum; dünyadaki önemli müzeleri geziyor, müzayedeleri takip ediyor ve sanat yayınlarını sürekli okuyorum. 2000’lerden bu yana birçok eser aldık. Zamanla bunları eleyerek bize göre koleksiyonumuzu çok daha rafine haline getirdik. İlk önce beğenmek ve sevmek gerekiyor sanatçıyı, eseri. Satın aldığımız eserleri asıp seyretmeyi çok önemsiyoruz. Eserlerin her biri evimizde ve eşimin ofisinde asılı durur. Beğendiğimiz ve takip ettiğimiz sanatçıların önemli dönemlerine ait yapıtlardan oluşan bir koleksiyon yaratmaya çalışıyoruz.

Koleksiyonunuzda hangi sanatçıların eserleri yer alıyor?

Erol Akyavaş’ın yanı sıra Nejad Melih Devrim, Fahr El Nisa Zeid, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Mübin Orhon, Seyhun Topuz ve İlhan Koman’un çok nitelikli ve önemli eserlerine sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Abidin Elderoğlu’nun çok önemli bir eseri de bizim koleksiyonumuzda. Çok beğendiğimiz bir sanatçı. Ayrıca Canan Tolon’u çok beğeniyoruz, birkaç eserine sahibiz. Hem dost olup hem eserlerini topladığımız, fırsat buldukça da görüştüğümüz bazı sanatçılar var: Ergin İnan, Koray Ariş, Seçkin Pirim, Ekrem Yalçındağ, Ramazan Bayrakoğlu, Haluk Akakçe, Bubi, Koray Ariş, Taner Ceylan, Osman Dinç, Kemal Önsoy, Ebru Uygun, Ozan Oganer… Yabancı sanatçıları takip ettiğimiz gibi ileride genç sanatçıları da koleksiyonumuza katmak istiyoruz.