Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » "Barış benim değişmeyen konum"

"Barış benim değişmeyen konum"

"Barış benim değişmeyen konum"15 Şubat 2016 - 02:02
Gürbüz Doğan Ekşioğlu, 'Virgül' sergisinde 50'ye yakın eserini bir araya getiriyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Türkiye'nin önde gelen illüstratörlerinden sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu yeni sergisi 'Virgül'de 50'ye yakın eserini bir araya getiriyor. Ayazağa Kampüsü'nde bulunan İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi’nde (İTÜ RSG) açılan sergide sanatçının geçmiş dönemlerde ve yakın zamanda ürettiği kağıt üzeri, tuval, fotoğraf, dijital baskı ve heykel işleri bulunuyor. 39 yıl önce karikatür çizerek sanat yaşamına başlayan, New Yorker, Forbes, The Atlantic Monthly, New York Times gibi saygın uluslararası yayınlarda çalışmaları yer alan sanatçı bugün 70'ten fazla ödüle sahip usta bir isim. Sergi açma dönemlerini eser üretmeye kısa bir ara vermek olarak gördüğünü belirten sanatçı, bu sebepten de serginin ismini 'Virgül' olarak seçmiş. Ekşioğlu eserlerinde sıkça kedi, yağmur, güvercin, zeytin dalı, şemsiye, kravat ve merdiven gibi simgelere yer veriyor. Sanatçı bu simgeler üzerine, "Herhangi bir duyguyu düşünceyi simgelerle anlatmak, bana görsel iletişimin ya da grafik tasarımdan gelen bir öğreti. Biz düşünce bulmak için kendimizi zorlarız. O yaratma sürecinde de bir takım eskizler yaparız. Bu öğretiyle bir temanın üzerinde peş peşe giden bir şeyler yaratırız. Mesela kedili işlerimden saysam 40 tane vardır, merdivenli işlerim 30’a yaklaşmıştır. Bu hayat boyu da böyle de gidebilir, kendi içinde başka bir form da kazanabilir. Mesela şemsiyeler, üç boyut da kazanıyor, suyun içine de girebiliyor bu sergideki gibi. Bunlar öğretinin başlangıcından ileri gitmenizle oluşan şeyler,” diyor.
 
Gürbüz Doğan Ekşioğlu.
 
Ekşioğlu'na göre değişmeyen teması ise neredeyse 40 yıldır daima barış. Sanatçı, "Barış teması benim hayatımda hiçbir zaman bitmedi. Okulda okurken Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması'nda bir ödül aldım. O işimde üç yerden vurulmuş bir figür vardı, ağzından kuşlar uçuyordu. İşte bunu yaptığım 1977-78 yıllarından beri barış temasını hiç bırakmadım. 1985 yılında yaptığım ödül alan bir eserimde ufak kuşun kocaman zeytin ağacını alıp götürmesini anlatan bir çizim vardı. 10 yıl sonra ise, zeytin ağacının yapraklarının uçtuğu uçan yaprakların kuşları oluşturduğu bir çizim yaptım. Yani barış daha da zora girmişti çünkü artık zeytin ağacına güvercinler de gelmiyorlardı. O zamandan bu zamana dünya daha çok kirlendi, daha çok savaşlar oldu, çok daha fazla barışa ihtiyacımız var. Barıştan önce de sevgiye ihtiyacımız var," diyerek barış kavramına dair düşüncelerini özetliyor. Ekşioğlu çizimlerini yaparken kalemini serbest bırakmayı, çizimdeki figürlerin kendi yolunu bulmasını sevdiğini belirtiyor: "En çok hoşlandığım kendi kendine çıkan, oyun oynayan çizimler. Bir ağaç neden güzeldir? Dalları eğri büğrü çıkar. Birbirine karışarak, bir hacmi oluşturur ve onun güzelliğini meydana getirir. Biz de neyin nereden geçeceğine fazla karar verirsek, o ağaç olmaktan çıkar ve mekanik bir şey olur. Biz insanlar da doğanın parçasıyız sadece fonksiyonlarımız farklı. Bu yüzden çizim de doğal akışında gitmeli."
 
Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun 3 Mart'a dek sürecek sergisi, haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.