Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » ''Elmalar'' 41 buçuk milyona satıldı

''Elmalar'' 41 buçuk milyona satıldı

''Elmalar'' 41 buçuk milyona satıldı09 Mayıs 2013 - 12:05
Sotheby's Müzayede Evi'nin gerçekleştirdiği 'Empresyonist Sanat' açık artırması 230 milyon dolar gelir elde ettiFransız post-empresyonist ressam ve gezgin Paul Cézanne'nin "Les Pommes" (Elmalar) tablosu Sotheby's Müzayede Evi'nin New York'ta gerçekleştirdiği 'Empresyonist Sanat' temalı açık artırmada 41 milyon 61 bin dolara (74 buçuk milyon TL) alıcı buldu. 1889 - 1890 yılları arasında tamamlanan natürmort resimden sonra en yüksek fiyatı ise 25 milyon 900 bin dolarla (46 buçuk milyon TL) Yahudi kökenli İtalyan modernist ressam ve heykeltıraş Amedeo Modigliani'nin "L'Amazone" resmi elde etti.

"Les Pommes" (Elmalar) tablosunun Cézanne'nin en başarılı natürmortlarından biri olduğunu söyleyen Sotheby's Müzayede Evi'nin başkanı Charles Moffett, Modigliani'nin "L'Amazone" eseri için de "Biçimin paradoksunu yıkan bu kompozisyon Picasso'nun ve Georges Braque'un kübizminden ve modern sanatın doğumundan izler taşıyor" dedi. Barones Marguerite de Hasse de Villers'ı betimleyen tablo 1909 yılında, Modigliani'nin erken dönemlerinde resmedildiği belirtildi. Sanatçı Madonna da açık artırmaya katılarak kübist ressam Fernand Leger'ın 1921 tarihli "Trois Femmes a la Table Rouge" tablosunu 7 milyon 200 bin dolara (yaklaşık 13 milyon TL) satın aldı.

Müzayedenin genelinde elde edilen gelirin 230 milyon dolara (yaklaşık 412 milyon TL) yakın olduğu bildirilirken en yüksek fiyata alıcı bulan iki tablonun eski sahipleri Alex ve Elisabeth Lewyt anısına iki tablodan gelen gelir çiftin en gündemde tuttuğu konular olan hayvan refahı ve doğa örtüsünü koruma için kullanılacak.