Rap müzik dinlenmez, hissedilir
16 Aralık 2014 - 05:12 | Hayki (Aytuğ Tunal) ve Patron (Ege Erkurt), 'PMC Volume One' ile PMC ailesinden beraber bir albüme imza atan ilk ikili oldular.Türkçe rap müzik dinleyicilerinin yakından tanıdığı, (rapçi isimleriyle) Patron ve Hayki, bir araya gelip 'PMC Volume One' adlı albümlerini yayınladı... İkiliyle albümlerini ve Türkçe rap piyasasını konuştuk
MÜJDE YAZICI
Ege Erkurt ve Aytuğ Tunal... Rapçi isimleriyle Patron ve Hayki... Türkçe rap müzik dinleyenlerin yakından bildiği bu iki isim bir araya gelip 'PMC Volume One' isimli bir albüm çıkardı. Kişisel dertleri ve sosyal problemlere odaklandıkları albümlerine iTunes veya alternatifsokak.com üzerinden ulaşılabiliyor. Türkçe rap'in bu iki enerji deposu ismiyle konuştuk.
İkiniz de uzun yıllardır bireysel olarak rap üreten önemli isimlersiniz. Sizi bir arada albüm yapmaya iten ne oldu?
Hayki: Başından beri inandığım ve söylediğim bir şey vardır; Hip Hop ekip işidir. Bir iletişim aracı, renkleri, fikirleri, dansı, motifleri, ritmi ile tam ve gerçek bir paylaşım biçimidir. İyi bir oyun sergileyebilmek için iyi bir takıma ihtiyacımız var. Bizler bir arada durmadan, insanlara birlik ve beraberlikten söz edemeyiz. PMC bu fikirle yola çıktı. Önce Aile olmayı amaçladık. Patron ile birlikte yıllar içinde çok şey paylaştık. Müziğimizi, yemeğimizi, mutluluklarımızı, hüznümüzü.. Bütün bir hayatı, getirdiklerini ve götürdüklerini. Hal böyle olunca ortaya ortak bir proje çıkardık. Bu samimiyeti ve bu işin tüm engellere rağmen yan yana, omuz omuza icra edilebileceğini, müzikten ayrı hayatta da birbirimizi tuttukça çok daha güçlü ve kararlı işler inşa edebileceğimizi, ulaşabildiğimiz herkese göstermek istedik. Bu dünya da umut diye bir şey varsa hip hop onun bir parçasıdır. Umutlarımız birken, onlara birlikte uzanmalıydık..
Patron: Bizim aslında 'PMC' adında bir ailemiz var, Bu hepimizin ikinci ailesi gibi oldu. Hepimiz hip hop ile büyüdük, bu ortamın içinde bir şeyler yapmaya çalışırken farkına varmadan 10 yılı aşkın arkadaşlıklar,dostluklar edinmişiz. Hayki ve Ben gerek yaşam tarzı gerek müzik anlayışı olarak ekipte birbirine en uygun iki adam olduğumuz için ilk 'Pmc' albümünü ikimiz paylaştık. Ama ailecek daha bir çok ekip işi yapmak istiyoruz, Şu an yeni ve daha güçlü bir kadro oluşturuyoruz.5-10 sene sonrasını düşünerek,geleceğe yönelik adımlar attığımızı düşünüyoruz. 2015 senesi içinde de 'PMC' oluşumunun kadrosunu daha da saydamlaştıracağız. Ekip ruhunu yaşayabilmek günümüzde bir ayrıcalık aslında ve biz bunu devam ettirmeyi ve büyütmeyi planlıyoruz.
Türkiye’de rap sizce anlaşıldı mı? Nasıl olduğu anlaşıldı belki ama sizce “ne olduğu”, “ne olması gerektiği” anlaşıldı mı? Dinleyici bilinçli mi?
Patron: Müzik olarak kulağa daha yakın gelmeye başladı. Artık herkesin RAP denince iyi ya da kötü bir fikri var ama 'ne olduğu' ve 'ne olması gerektiği' henüz anlaşıldığını düşünmüyorum. Dinleyicileri bilinçlendirmek için, bilinçli dinleyicilerin de daha aktif olup bize yardım etmesi gerekiyor. Henüz dilimizi tamamıyla anlayabilen belki on binlerle sınırlı bir kitlemiz var aslında, hep birlikte büyüyoruz. Yapımcılara göre dinlenmemiz için müziğimizde büyük değişimler geçirmemiz ya da dinleyiciye göre şekil almamız gerekiyor. Ama bunu yaparsak müziğimiz artık yapmak istediğimiz müzik olmaktan çıkıyor. Bu yüzden biz kendi işlerimizin hepsini kendimiz üstlendik, senelerdir var olan dinleyicilerimizle yolumuza devam ediyoruz. Eğrinin yanına doğrusunu koydukça zaten aramıza bir çok yeni hip hop dinleyicisi katılıyor, seneler içinde büyüyen bir çığ gibi eninde sonunda gerektiği kadar büyük olacaktır.
Hayki: Bir kesim tarafından doğru ama bir kesim tarafından hep yanlış anlaşıldı. Medya da, sokakta, orda ya da burada rap dendiğinde insanlar ellerini anlamsızca sağa sola savurup acayip şeyler söylüyorsa, hâlâ tam olarak anlaşılmadı demektir. Hip-hop dendiğinde, bu kültürden bahsedildiğinde ya gülümserim ya da gözlerim dolar. Bu da tamamen hissiyatla alakalı bir durum benim için. Rap müzik dinlenmez hissedilir. Zorla da dinletilmez. İnsanların hissettikleri de değişkenlik gösterebiliyor. Kendi prodüktörlerimizi yetiştirmeden, kendi medyamızı oluşturmadan, hatta ve hatta kendi çocuklarımızı yetiştirip büyütmeden gerçek anlamda anlaşılması zor.
"Rap'in 'raconu' anlaşılmış değil"
Sizce Türkiye’de yapılan rap, hip hop kültürünü de yansıtıyor mu?
Hayki: Ülkemizde çok güçlü Rap sanatçıları var. Bu kültürü yaşamış, hissetmiş ve bununla büyümüş çocuklar var. Fakat bir yanda da hip-hop kültüründen utandığını söyleyen, rapçi gibi görünmekten uzak duran, hatta "Ben rapçi değilim," deyip rap müzik yapan abilerimiz, kardeşlerimiz var. Bu insanlar ana akım medya tarafından dinleyicinin, izleyicinin karşısına çıkartılıyorlar. Durum böyle olunca insanlar bu kültürü ya yanlış anlıyor ya da zamanla uzaklaşıyorlar. Kitleler, türler, dinleyiciler dahi bölünmüş durumdalar. Benim, bizim görevimiz bir durmak, bir tutmak ! Bu durumun zamanla değişeceğinden şüphem yok.
Patron: Türkiye'de rap'in hip-hop kültüründen çok uzaklaştığı durumlar var aslında, farklı kültürler tarafından başkalaştırılıyor,dönüştürülüyor ya da kalitesizleştiriliyor. Bunun aslında ne olduğu, içinde nasıl bir amaç barındırdığı, yani halk arasında bu işin 'raconu' pek anlaşılmış değil. Bizim ülkemizde de farklı olmak her zaman zordur, bu tamamıyla insanımızdan farklı bir kültür olunca, bir kısım insan için bu iş ya abuk subuk ya da tamamen muamma. Bunu değiştirmek de ancak bizim ve bizim gibilerin ortak çabasıyla, ödediğimiz bedellerle olur.
Rap müziğin ana akım medyada yer alamaması ileriki zamanlarda aşılır mı?
Hayki: Benim için işin doğrusu zaten yer almaması. Çünkü ana akım medyanın da Türkiye'de ki müzik piyasasının da eğlenceden ve reklam gelirlerinden başka düşündüğü hiç bir şey yok. Biz onlar için birer üründen ibaretiz ki bunu hepimiz biliyoruz.. O zaman ürün olma çabası neden ? Neden beni tüketin diye bağıralım ? Hip Hop tüketimi değil birikimi ve paylaşımı aşılayan bir enerji... Hip hop'un alt kültür olarak kalması gerektiğini savunuyorum. Ben şu durumda bile ulaşmam gereken kimselere gerektiğinde sosyal medya aracılığıyla ve gerektiğinde birebir sokağa inerek ulaşabiliyorum. Dediğim gibi kendi medyamızı, yazılı ve görsel basınımızı oluşturmamız ilk şart. Bunun dışında popüler kültürün gerekliliklerini yerine getirmedikten sonra orda yerimiz olmadığını düşünüyorum.
Patron: Ben aslında Ana Akım Medya'da var olmak, bu işi orada düzgünce temsil etip herkese doğrusunu göstermek herzaman istemişimdir, baya da uğraştığım oldu. Az çok işlerin nasıl işlediğine tanık oldum ve artık olmak istemediğim biri olmak için kendimi değiştirmek istemiyorum, bunu isteseydim kariyer yapmayı tercih ederdim. Değişmemize,başkalaşmamıza gerek yok çünkü bizi zaten bu şekilde sevenler var.En sonunda şunu anladım; bizim '' yani bu müziğe gönül vermiş kişilerin'' kendi televizyon kanallarımız, kendi radyolarımız, kendi medyamız olmadığı sürece günümüzdeki müzik camiasında yer edinemeyiz,daha doğrusu her şey onların istediği gibi olmadıkça bize yer edindirmezler,yedirmezler. O yüzden içimizden farklı mesleklere sahip, farklı dallarda bir yerlere gelebilmiş bir çok kişinin, bu işi doğru yere getirmek için çaba göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
İleriye dönük planlarınız nedir? Neler yapacaksınız? Müzikle ilgili veya değil?
Hayki: Öncelikle daha iyi bir stüdyoya,daha iyi ekipmanlara ihtiyacımız var. Albümlerimizi hala şahane stüdyolarda kaydedemiyoruz. İhtiyacımız olan çatıyı kurduktan sonra çok hızlı bir şekilde üretime devam edeceğiz. Müzik adına benim solo albümümüm sıradaki projem. Bunun yanında PMC ekibi olarak yeni albüm, Video Klip, ve daha bir çok projemiz var. Son albümümüz olan PMC Volume One için birkaç video klip projemiz daha var. Şu sıralar onların çalışmalarını yapıyoruz.
Patron: Yeni albümümüz 'PMC Volume One' ekip olarak savaşımızı başlatan ilk kurşundu.Şu an ikinci video klibimiz üzerinde çalışıyoruz. Bundan sonra da teknik olarak gereken eksikleri tamamlayıp daha iyilerini hedefliyoruz. Yeni albümüzü dijital olarak itunes dan satın alabilir ya da www.alternatifsokak.com sitesinden online sipariş ederek bize destek olabilirsiniz.