Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Notalarla 'Zaman ve Değişim'e yolculuk!

Notalarla 'Zaman ve Değişim'e yolculuk!

Notalarla 'Zaman ve Değişim'e yolculuk!03 Haziran 2013 - 12:06
Bu yılki teması 'Zaman ve Değişim' olarak belirlenen 41. İstanbul Müzik Festivali, yarın Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Salonu'ndaki açılış konseriyle başlıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 41. İstanbul Müzik Festivali yarın saat 20.30'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda izlenebilecek olan açılış konseriyle başlıyor. Son yılların en zengin, en 'bol isimli' programlarından birini sunacak olan festivalin açılış konserinde 7. Uluslararası Genç Müzisyenler Çaykovski Yarışması'nda birinci olan 17 yaşındaki kemancı Veriko Çumburidze'ye, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Güher - Süher Pekinel




























Açılış töreninde ayrıca festivalin Onur Ödülü, piyano ikisili olarak yaptıkları başarılı uluslararası kariyer, müzikte ulaştıkları derinlik, Türkiye'de çoksesliliğin yayılması konusundaki çalışmaları ve genç müzisyenlerin eğitimi yönünde yaptıkları girişimleri nedeniyle Güher ve Süher Pekinel'e takdim edilecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise yaşayan en büyük müzik insanlarından biri olan Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki'ye sunulacak. Penderecki'ye ödülü 17 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilen şef Alexander Liebreich yönetimindeki Münih Oda Orkestrası'nın konseri öncesinde verilecek.
Bu yılki teması "Zaman ve Değişim" olarak belirlenen 41. İstanbul Müzik Festivali, dünya ve Türkiye prömiyerlerine ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. İstanbul Müzik Festivali tarafından besteci Kâmran İnce'ye sipariş edilen "Nasreddin Hoca" adlı eserin dünya prömiyeri, Berlin Counterpoint Ensemble tarafından 19 Haziran'da Süreyya Operası'nda gerçekleştirilecek. Festivalin, Letonyalı besteci Peteris Vasks’a, Amsterdam Sinfonietta, Amsterdam Viyolonsel Bienali ve Toronto Senfoni Orkestrası ile ortak siparişi olan viyolonsel ve yaylı orkestra için konçerto "Klabutne”nin ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Amsterdam Sinfonietta ile klasik müziğin yükselen yıldızı Sol Gabetta’yı besteci Peteris Vasks’ın yeni eserinde buluşturan konser, 25 Haziran Salı günü Aya İrini Müzesi’nde izlenecek.
500'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak olan festivalde, dünyanın sayılı orkestraları arasında sayılan Deutsche Kammerphilharmonie Bremen iki konserle izleyici karşısında olacak. Deutcshe Kammerphilharmonie Bremen 14 Haziran'da Aya İrini Müzesi'ndeki ilk konserine Türkiye'nin önemli şeflerinden Alpaslan Ertüngealp yönetiminde çıkacak. Orkestra konserde Gramophone dergisinin 'zamanımızın en ifadeli usta müzisyenlerinden biri' sözleriyle tanımladığı Portekizli usta piyanist Mario Joao Pires'e eşlik edecek. Deutsche Kammerphilharmonie Bremen'in ikinci konseri 15 Haziran'da yine Aya İrini Müzesi'nde olacak. Orkestra bu kez günümüzün önde gelen keman virtüözü Vadim Repin ile birlikte çalacak.
Festival usta şef ve keman sanatçısı Shlomo Mintz'i de izleyiciyle buluşturacak. Mintz, Cameristi della Scala ile festivalde yer alacak. Dünyanın en iyi orkestraları ve şefleriyle düzenli olarak konser veren Mintz, kaydettiği yirmiden fazla albümle aralarında üç Grand Prix du Disque ile Edison ve Gramophone’un da bulunduğu pek çok ödüle layık görüldü. Shlomo Mintz ve Cameristi della Scala, Bach ve Schubert’in yanı sıra Grieg’in neoklasik eseri “Holberg Süiti” ile 18 Haziran'da Aya İrini'de olacak.
Müzik Festivali 13 Haziran'da Aya İrini'de, iki özgün sanatçıyı izleyiciyle buluşturacak: "Festival Buluşması" kapsamındaki konserde farklı tarzları birleştiren çok yönlü repertuvarıyla tanınan, 'şeytanın kemancısı' lakaplı Roby Lakatos ile Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’da sayısız konser veren, Jesus Lopez-Cobos, Yoel Levi, Shlomo Mintz, Ida Haendel'in de aralarında bulunduğu efsanelerle aynı sahneyi paylaşan Cihat Aşkın bir araya gelecekler.
Günümüzün en büyük viyolacılarından biri olan, 'müzikal öykü anlatıcısı' olarak anılan Kim Kashkashian da festivalin konuklarından. Kashkashian, piyanist Péter Nagy ile birlikte Beethoven’ın Mozart üzerine çeşitlemelerinden, 1869 Kütahya doğumlu Ermeni besteci Komitas’a uzanan renkli bir programla 26 Haziran’da Surp Vartvots Vorodman Kilisesi'nde festival izleyicisiyle buluşacak. Günümüzün en dikkat çekici ve beğenilen solistleri arasında yer alan Magdalena Kozena ise Venedik Barok Orkestrası ile birlikte izleyici karşısına çıkacak. Kozeno'nın bugüne kadar pek çok başarılı işbirliğine imza attığı, barok müziğin Venedikli ustalarından oluşan toplulukla vereceği konser 20 Haziran'da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek.

Jordi Savall


2008 yılında Müzik Festivali'nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alan, erken dönem müziğin süper starı olarak tanımlanan Jordi Savall bu kez kurucusu olduğu Hesperion XXI ile festivalde yer alıyor. Savall'ın, hayat döngüsünün farklı evrelerine dair şarkılar, kutlamalar ve ağıtları; Balkanlar’ın zengin müzikal ve sözel mozaiğinden beslenerek kurguladığı konseri 11 Haziran'da.
Biletleri 15 TL ile 350 TL arasında değişen festivalin konser mekanları arasında Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern ve İş Sanat Kültür Merkezi bulunuyor. Festivalin biletlerine biletix ve İKSV'den ulaşılabilir.


Kapanış Vengerov'dan
Festivalin kapanışı Rus kemancı ve orkestra şefi Maxim Vengerov ile yapılacak. Dünyanın en önemli keman virtüözlerinden biri olan Maxim Vengerov ile şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından verilecek olan kapanış konseri, 29 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde izlenebilecek.