Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Hız, alet kutunuzun sadece bir parçasıdır"

"Hız, alet kutunuzun sadece bir parçasıdır"

"Hız, alet kutunuzun sadece bir parçasıdır"22 Eylül 2019 - 09:09
Günümüzün en önemli keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen David Garrett, dün akşam Volkswagen Arena'da çok özel bir konserle müzikseverlerin karşısındaydı. Rock, pop gibi türleri klasik müzikle buluşturan ve dünyanın en hızlı kemancısı unvanına sahip olan David Garret, İhsan Dindar'ın sorularını yanıtladı.

İhsan Dindar - Milliyet

 

Dünyanın önde gelen cross-ver sanatçılarından birisiniz. Rock ve klasik müziği harmanlıyorsunuz. Başta nasıl tepkiler aldınız?

Günümüzde klasik müzik kafamız bazen karıştırabiliyor. Çünkü hepsi aynı gibi görünüyor. Ancak o da bir zamanların çağdaş müziğiydi. Paganini bugün Rolling Stones ya da Metallica gibi kesinlikle bir rock yıldızıydı. Klasik müzik dünyasının virtüözlerinin yeteneklerine rakip Eric Clapton veya Jimi Hendrix gibi zamanımızın olağanüstü müzisyenleri var. İyi müzik iyi müziktir ve iyi bir söz yazarı, ne tür olursa olsun iyi bir söz yazarı olarak kalır. İnsanlar müziğe her zaman olduğu gibi cevap veriyor, Bu unutulmaz melodi, büyüleyici ritim, bizimle konuşan güzel armoniler.

 

Paganini, Bach, Michael Jackson ve Queen… Tüm bu önemli isimler sizin repertuarınızda yer alıyor. Hazırlık süreciniz nasıl gerçekleşiyor. Bu süreçte öncelikleriniz var mı?

Her şeyden önce o şarkıyı çok sevmem ve kompozisyonu takdir etmem gerekiyor. Bir sonraki adım, yorumlama ve düzenleme üzerinde farklı bir açıyla ortaya çıkıp çıkamayacağımı görmek.

 

Yeni albümünüz kapsamında bir turnedesiniz. Albümünüzde Musica é, The Show Must Go On gibi çok önemli parçaların düzenlemeleri var.

 

Sahnede olmak her zaman için heyecan verici. Yapacak daha çok iş var ama şu anda Unlimited albümümün dünya turnesini devam ettiriyorum. Bu uzun süredir planladığımız bir şeydi ve gerçek oldu. Birçok ülkeye gidebilme çabası içerisindeyiz. Heyecanlı olduğum kadar pek çok farklı ülkede sahne alacak olmamdan ötürü çok mutluyum.

 

Canlı performanslarınıza da değinmek istiyorum. David Garrett sahnede resmen devleşiyor. Siz kendinizi orada nasıl hissediyorsunuz?

Birbirinden farklı yerlerde sahne almak heyecan verici. Bunca yerde çaldıktan sonra aynı heyecanı hissedebiliyorum.

 

Dünyanın en hızlı kemancısısınız. Bu unvanı taşımak nasıl bir duygu?

Hızlı çalabilmek, virtüöz olmanın bir yönüdür. ancak en önemli yönü değildir. Bir müzisyen olarak bunun müzik çalma, yorumlama, sanatla ilgili olduğunu düşünüyorum. Eğer iyi bir kemancıysanız, tabiri caizse hız, alet kutunuzun sadece bir parçasıdır.

 

Peki yeni projeler var mı diye sorsam?

Şu an dünyanın pek çok farklı ülkesini kapsayan “Unlimited” dünya turumuzun ortasındayız. Bu çok heyecan verici ve bir yıl boyunca bu gösteriyi hazırlamak için çalışıyoruz. Şimdilik sonbaharda devam edecek olan turneye yoğunlaşıyorum ve bu yeni programı nihayet Türkiye'ye de getirmekten heyecan duyuyorum!

 

Yeniden İstanbul’dasınız. Bu kent size neler hissettiriyor?

Daha önce iki kez İstanbul’da çaldım. Biri bir Çaykovski konseriydi diğeriyse resital. İstanbul Boğazı’nı gören bir yerde kalmıştım. Çok etkilenmiştim. Bu sefer de öyle olacak. Amacım konser hazırlığından arta kalan zamanda şehrin sokaklarına karışmak ve onu hissetmek.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr