Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Yaşar Kemal 2. ölüm yıldönümünde anılıyor

Yaşar Kemal 2. ölüm yıldönümünde anılıyor

Yaşar Kemal 2. ölüm yıldönümünde anılıyor21 Şubat 2017 - 10:02
28 Şubat 2015'te hayatını kaybeden edebiyat devi, 25 Şubat'tan 1 Mart'a konser ve sempozyumlarla anılacak
Yaşar Kemal, ikinci ölüm yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak. Bu kapsamda ilk anma 25 Şubat'ta İstanbul’daki Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde yapılacak. Kardeş Türküler’in konser vereceği, saat 20.00’de başlayacak buluşmada yakınları ve dostları Yaşar Kemal’i anacak.
İkinci etkinlik ise Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Yaşar Kemal sempozyumu. 1 Mart’taki sempozyum, saat 13.30’da belgesel gösterimiyle başlayacak. 'Değişimin Romancısı: Yaşar Kemal' başlığı altındaki ilk oturum Doğan Hızlan moderatörlüğünde Feridun Andaç, Burhan Sönmez ve Mahmet Temizyürek’in katılımıyla gerçekleşecek.
 
İkinci oturumda ise Yaşar Kemal’ın gazeteci yönü tartışılacak. Altan Öymen’in moderatörlüğündeki panelde Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Ferhat Boratav ve Şükran Soner konuşmacı olacaklar.
 
Son oturumda ise Zülfü Livaneli, Şeyhmus Diken, Ali Kırca, Zeynep Oral ve Hıfzı Topuz, Yaşar Kemal ile ilgili anılarını dinleyicilerle paylaşacak. Etkinlikler Bakırköy ve Sarıyer belediyelerinin katkısı ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından düzenleniyor.
 
Ölümünün ikinci yılında Yaşar Kemal Vakfı kuruldu. Yönetim Kurulu Başkanlığını Ayşe Semiha Baban’ın üstlendiği vakfın amacı Yaşar Kemal’in değerleri ve duruşu doğrultusunda Türkiye ve dünya toplumları nezdinde Yaşar Kemal’in bakış, yaklaşım ve değerlerini yaygınlaştırmak, yazarın düşüncelerinin ve edebiyat birikiminin genç kuşaklara aktarılması, olarak ifade edildi. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Semiha Baban, bir de çağrıda bulundu: “Yaşar Kemal mektup, not, anı defteri, ajanda gibi şeyleri saklamamış. Ancak yurtiçi ve yurtdışı yayınların ve basının taranması zengin bir malzeme sağlıyor. Bu konuda çok sayıda özel arşivden de katkı ve destek aldık. Yaşar Kemal için ‘sesini duyuramayanların sesi’ denmiştir. Bu arşiv büyük ölçüde Yaşar Kemal’in yaşamıyla kesişen noktalarda sesini duyuramayanların da arşivi olacak. Oluşturmaya çalıştığımız arşiv için, Yaşar Kemal’le ilgili anı ve belgelerin derlenmesinde destek ve katkılarınıza ihtiyacımız var.”