Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Türk edebiyatı Çin’de

Türk edebiyatı Çin’de

Türk edebiyatı Çin’de 28 Ağustos 2014 - 11:08
Pekin Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye'nin fuar standının resmi açılış töreni dün ülkenin medyadan sorumlu bakanı Wu Shangli'nin ev sahipliğinde gerçekleşti
GÜLDEN ÖKTEM / PEKİN
 
Uzakdoğu’nun en büyük yayıncılık etkinliklerinden Pekin Kitap Fuarı’nda bu yıl Onur Konuğu olan Türkiye’nin standının resmi açılış töreni, dün Çin Halk Cumhuriyeti’nin yerel saatiyle 11.00’de ülkenin medyadan sorumlu bakanı Wu Shangli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
 
Açılış konuşmasını Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’nun yaptığı fuarda, Kültür Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Türkiye ve Çin arasındaki dostluk ilişkisi 2 bin yıldan fazlasına dayanıyor. 30 Ağustos’a kadar devam edecek fuar süresince kültürümüzü yansıtan onlarca etkinlik yapılacak. Türk edebiyatının ve klasiklerinin de arasında olduğu 3 bin kitap standımızda sergilenecek," diye konuştu.
 
Arıcı’nın konuşmasının ardından medyadan sorumlu bakan Wu Shangli, 21. Uluslararası Pekin Kitap Fuarı’nın sektöre hareket katan coşkulu bir fuar olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: "Çin ve Türkiye arasındaki yayıncılık faaliyetleri gün geçtikçe daha da hız kazanıyor. Son 15 yılda  Türkçe’den Çince’ye 96 kitap çevrildi. Bunlar arasında Orhan Kemal’in 'Baba Evi' ve Orhan Pamuk’un 'Kar' ile 'İstanbul' kitapları başı çekiyor. Çin’in de önemli eserlerinin bu fuar vesilesiyle Türkiye’de yayımlanacağına tüm kalbimle inanıyorum."
 
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Çinli Bakan’a ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil imzalı bir ebru ve Topkapı Sarayı’nda sergilenen Sultanların silahlarının anlatıldığı bir kitap hediye etti. Wu Shangli ise Arıcı’ya, geçtiğimiz yılki Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Kitap Fuarı’nda onur konuğu olduğu sırada çekilen fotoğraflardan yola çıkılarak hazırlanan kitabı sundu. İki yetkili daha sonra Türkiye Stadı’nı gezdi.
 
Yemeklere ilgi yoğun
 
Türkiye’nin standının acilcisinin ardından stand ziyaretçilerine patlıcan salata, haydari, kıymalı pide, baklava ve ayran ikram edildi. Çinlilerin oldukça ilgi gösterdiği menüye daha sonra stantta pişirilen Türk kahvesi de eklendi. 
 
Türk sanatı için uzun kuyruklar
 
Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil, hat sanatçısı Kaya Üçer ve tezhip sanatçısı Munevver Üçer fuar sırasında, Türkiye ana standında hat, ebru ve tezhip yaptılar. 
Her sanatçının çalışma masasının olduğu bolümde uzun kuyruklar Çinliler kayıt alıp fotoğraf çekmek için ellerinden telefon ve fotoğraf makinelerini bırakmadı.  
 
Türkiye standında otağlar
 
932 metrekarelik alanda kitaplarını sergileyen Türkiye’nin ana standı, fuar alanında E1 bölmesinde yer alıyor. Otağların yer aldığı Türkiye ana standının tam karsısında Çin Uluslararası Yayıncılık Standı, sol tarafında Çin Uluslararası Çocuk Yayıncılığı Standı ve sağ tarafında Çin Yayıncılık Grubu bulunuyor. Türkiye ana standının komşusu ise Koreli yayıncı Manh Wa and Webton.