Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Tarık Dursun K. hayatını kaybetti

Tarık Dursun K. hayatını kaybetti

Tarık Dursun K. hayatını kaybetti11 Ağustos 2015 - 06:08
Edebiyat ve sinemada uğramadık alan bırakmamış, Türk edebiyatının en üretken isimlerinden roman ve hikaye yazarı, eleştirmen, gazeteci, senarist ve yönetmen Tarık Dursun K, bugün saat 16.00'da hayatını kaybetti
İzmir'i en iyi anlatan kalemlerden biri olan, roman ve hikaye yazarı; gazeteci, eleştirmen ve senarist Tarık Dursun K., dün akşam üzeri İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
 
Edebiyatın her alanında ürünler veren, gazetecilik ve dergicilik yapan Tarık Dursun K., 1931 yılında İzmir'de doğar. Henüz küçük yaşlardayken babasının evi terk etmesi üzerine çocukluk yılları yoksulluk içinde geçer. İlkokulu İzmir ve Ankara'da okuyan Tarık Dursun K. ortaokulda, eğitimini tamamlamadan okuldan ayrılır. Ancak 1950 yılında dışarıdan girdiği sınavlarla ortaokuldan mezun olur. Erken yaşta çalışma hayatına başlayan Dursun K., önceleri gazete dağıtıcılığı yapar. Daha sonra seyyar köftecilik, otobüs biletçiliği ve memurluk gibi çeşitli işlerde çalışır.
 
Yazın dünyasına girişi ise 1949 yılında İzmir'deki Anadolu gazetesinde çalışmasıyla olur. Gazeteye, sinema eleştirileri yazan Dursun K., 1951 yılında Cengiz Tuncer ile 'Devrialem' ismini verdiği ortak bir şiir kitabı çıkarır. Ardından Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde günlük yazılar yazan Tarık Dursun K.'nın, Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri yayımlanır. 
Eleştirmen Ali Gevgilili ile birlikte aylık Yeni Sinema dergisini çıkaran yazar, bir taraftan da senaryo yazarlığı ve rejisörlük yapar. Aralarında 'Korkusuz Kabadayı', 'Aramıza Kan Girdi' ve 'Cehennem Arkadaşları'nın olduğu beş ayrı filmi yönetir. Sanatçıya geçtiğimiz yıl Altın Portakal Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edildi.
 
1961 yılında kaleme aldığı "Güzel Avrat Otu", aynı yıl Türk Dil Kurumu Armağanı'nı, "Yabanın Adamları" isimli kitabı ise 1967 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazanır. Yazarın diğer kitapları da Orhan Kemal Edebiyat Ödülü'ne, Yunus Nadi Roman Armağanı'na ve İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü'ne değer görülür.
 
1969 yılında Kurul Kitabevi isimli bir yayınevi açarak kitap yayıncılığına başlar ve aynı yıllarda Milliyet gazetesine kitap tanıtımları yapar. Kısa bir süre sonra Milliyet Yayınları'nı yönetmeye başlayan Dursun K., 1975 yılında yayın hayatına başlayan Koza Yayınları'nın kurucuları arasında yer alır.
 
Hikayelerinde ve romanlarında, kahramanlarının ruh hallerini tasvir etmek için diyalogları ve iç konuşmaları yoğun bir şekilde kullanan Tarık Dursun K., kitaplarında olay öykülemeciliğine de önem verir. Şair ve yazar Şükran Kurdakul, yazar hakkında, "Sinema dilinin özelliklerinden yararlanarak oluşturduğu yalın ve etkili anlatım ile sevildi," ifadelerini kullanır. Tarık Dursun K., edebiyatın çeşitli alanlarında 100'e yakın eser verdi. 
 
Babası gidince soyadını "K." yaptı
 
Belgeselci Hikmet Yaşar Yenigün, Tarık Dursun K. ile ilgili 2012 yılında bir belgesel hazırlar. Yazar, Yenigün'e neden soyadını Kakınç olarak kullanmadığını şu sözlerle anlatır: "Altı yaşında babam bizi terk etti. Bu nedenle Kakınç olan soyadımı K. olarak kullanıyorum."