Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Nobel Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

Nobel Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

Nobel Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu10 Ekim 2019 - 02:10
Nobel Komitesi, bugün yaptığı toplantıda 2018 ve 2019 yıllarının Nobel Edebiyat Ödülü kazananlarını açıkladı. 2018 Nobel Edebiyat Ödülü Leh yazar Olga Tokarczuk'a, 2019 Ödülü ise Avusturyalı yazar Peter Handke'ye gitti.

Nobel ödülleri içinde en çok merak edilenleredn biiri olan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. Hatırlanacğaı üzere geçtiğimiz yılın kazananın açıklanması da bu seneye kalmıştı. 2018 ve 2019 yılının kazananları İsveç Akademisi Daimi Üyesi Mats Malm tarafından bugün açıklandı. 2018 Nobel Edebiyat Ödülü Polonya doğumlu yazar Olga Tokarczuk'a 2019 yılı Nobel Edebiyat Ödülü ise Avusturyalı yazar Peter HAndke'ye verildi.

 

Geçtiğimiz yıl bir akademi üyesinin eşinin adının tecavüz skandalına karşıması nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan açıklanmamıştı. Böylece iki ödülün açıklanması da 2019 yılına kalmıştı. 

 

Geçtiğimiz yılın Nobel Edebiyat Ödülü kazananı olan 57 yaşındaki Olga Tokarczuk, kitaplarını yazmaya başlamadan önce bir psikolog olarak çalışmıştı. 1993 yılında ilk kitabını yayımlayan Olga Tokarczuk, geçtiğimiz sene Uluslararası Man Booker Ödülü'nü de kazanmıştı.

 

Bu yılın Nobel Edebiyat Ödülünü kazananı olan 76 yaşındaki Avusturyalı yazar Peter Handke, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da en çok ilham alınan yazarlardan biri olarak görülüyor.