Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » NDS Edebiyat Ödülü Ömer F. Oyal'a

NDS Edebiyat Ödülü Ömer F. Oyal'a

NDS Edebiyat Ödülü Ömer F. Oyal'a 08 Mayıs 2019 - 01:05
11. Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü 7 Mayıs 2019 salı akşamı Fransız Sarayı'nda Zaman Lekeleri adlı romanıyla yazar Ömer F. Oyal’a verildi. Bu yılın mansiyon ödülünü ise Tekme Tokatlı Şehir Rehberi adlı öykü kitabıyla Mevsim Yenice aldı.

Törene Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, İsviçre Başkonsolosu Nathalie Marti, Kültür Ataşesi Eric Soulier, İstanbul Fransız Kültür Müdürü Matthieu Bardiaux, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut, Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi, NDS’liler Derneği ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion'lular Derneği tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen NDS Edebiyat Ödülünü bu sene, 2018 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Zaman Lekeleri adlı romanıyla yazar Ömer F. Oyal aldı. Bu yılın mansiyon ödülü ise Everest Yayınları’ndan çıkan Tekme Tokatlı Şehir Rehberi adlı öykü kitabıyla Mevsim Yenice'nin oldu.

 

NDS Edebiyat Ödülü’nün jürisi Tomris Alpay (Jüri Başkanı), Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak ve Mine Haksal’dan oluşuyor.

 

Ödül Töreninde konuşan Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand Buchwalter şöyle konuştu: “ On yıl önce her sene dönüşümlü olarak kendini Fransızca ifade etmiş ve eseri Türkçeye çevrilmiş bir yazar ile bir veya birçok Türk yazarı ödüllendirmek için Lisenin mezunlarından oluşan bir jüri oluşturmak gibi güzel düşünceniz sayesinde (« Fémina » Ödülü’nün  gerçek bir Türk versiyonu!) bu akşam hep birlikte edebiyatı kutluyoruz. Ve on bir yıldan beri, bu tören, geleneksel olarak iki ülke arasındaki dostluğun bu simgesel mekânı Fransız Sarayı’nda düzenleniyor! ”

 

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut de teşekkür konuşmasında özellikle şunu belirtti: Sevgili dostlar, ayrıca yazın çalışmaları ve Edebiyat Ödülü’nün onuncu yılı vesilesiyle sizlere sunmak üzere Bizim Avrupa Yayınlarından « NDS’CE YAZILAR » başlığıyla çıkan bir öykü derlemesi yazmayı kabul ettikleri için jüri üyelerimizin her birine bu akşam özellikle teşekkür etmek istiyorum.”

 

Zaman Lekeleri adlı romanıyla yazar 2019 NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar Ömer F. Oyal ise şöyle konuştu: “ Nihayetinde değişim diye bir şey var, zaman denilen durmaksızın akan bir nehir var. Buna rağmen uğursuz biçimde aynılık duygusuna kapılmaktan kurtulamıyoruz ve başka bir büyük düşünüre inat pekala aynı suda yıkanabileceğimizi görüyoruz. O zaman bize izlenimleri temaşa etmek kalıyor.”

 

Jüri Başkanı Tomris Alpay bu sene ödül alan eserler hakkında şunları söyledi: “Bu yıl, NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan Ömer F. Oyal ‘Zaman Lekeleri’ adlı romanında, çöken Osmanlı’dan genç Cumhuriyet’e akan kırk üç yıllık bir zaman dilimini alışagelmemiş bir anlatıcı tarafından aktarırken, dünün mirasını da çok yönlü ve derinlemesine inceliyor. Mevsim Yenice ise olgun, incelikli bir dille dünyayı farklı gören kahramanların acılarını katman katman açarken, kurguyu da bir kuyumcu hassasiyetiyle işleyen ‘Tekme Tokatlı Şehir Rehberi’ adlı eseriyle NDS Edebiyat Ödülü ilkeleri kapsamında Mansiyona layık bulunmuştur.”