Milliyet Sanat Kitap Günleri baharı getirdi
02 Aralık 2017 - 06:12 | Fotoğraf: Hüseyin ÖzdemirMilliyet Sanat Kitap Günleri Beyoğlu’ndaki Demirören İstiklal’de yer alan Social İstanbul’da dün başladı. Etkinlik 10 Aralık’a kadar sürecek. On binlerce kitap Beyoğlu'nda Demirören İstiklal'in B2 katında okurları bekliyor
GÜLDEN ÖKTEM
“Beyoğlu’na ikinci bahar gelecek” sözüyle duyuruları yapılan Milliyet Sanat Kitap Günleri dün başladı. Gerçekten de bir bahar havası vardı İstanbul’da. Beyoğlu’nda baharın tadını çıkaranlar Demirören İstiklal’e gelip Social İstanbul’daki Milliyet Sanat Kitap Günleri’ne katıldı.
Okurları Beyoğlu’nda kitaplarla ve yazarlarla yıllar sonra yeniden bir araya getiren Milliyet Sanat Kitap Günleri yapılan açılış töreniyle başladı. Türkiye yayın piyasasının önde gelen birçok yayınevi kitap günlerinde açtığı stantlarla etkinlikte yer alırken, okurlar da şehrin merkezine taşınan böylesi bir kitap organizasyonunun ilk gününe oldukça yoğun katılım gösterdi.
Sabahın erken saatlerinde Milliyet Sanat Kitap Günleri’ne gelen üç lise öğrencisi, etkinlikten sosyal medya sayesinde haberdar olmuş. Fındıklı Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan Sudenaz Tuncer duyduğu sevinci, “Bugün Beyoğlu’nda bir kitap günleri düzenleneceği haberini görünce hemen arkadaşlarımla yazıştık ve gelmeye karar verdik. Kitap okumayı çok seviyoruz. Özdemir Asaf’ın ‘Lavinia’sını aldım, Oğuz Atay’ın kitabını aldım, anneme de Kahraman Tazeoğlu’nun kitabını aldım. Şehrin merkezinde, Beyoğlu’nda böylesi bir etkinliğin düzenleniyor olması bizim için büyük avantaj. Hem evimize de çok yakın” diye anlattı.
Fuarı ziyaret eden Cansu Karagül de geçen ay Milliyet Sanat Kitap Günleri’ni bir broşürde görmüş. Ajandasına kaydetmiş ve kitap günlerinin ilk gününde gelmeye karar vermiş. “Daha merkezi bir yerde böyle bir etkinliğin yapılıyor olması benim için çok önemli çünkü merkezde kültür sanat faaliyetleri çok azaldı” dedi. Fuarda indirimli kitaplara dikkat çeken Karagül, “Böyle kültürel etkinliklerin daha çok ve sık yapılması bizim için indirimden daha önemli aslında. Çalışmaktan ve işten güçten sosyalleşmeye vakit kalmadığı bir dönemde merkezde böyle etkinliklerin yapılması herkes için nefes alacak bir alan yaratıyor” diye ifade etti.
Şehrin merkezinde
Eski bir Milliyet Sanat okuru olan Adnan Tohumcu ise Milliye Sanat Kitap Günleri kapsamında açılan Prof. Hüsamettin Koçan’ın düzenlediği Milliyet Sanat dergisinin 45 yılının envanterini çıkaran ‘Her Zaman Sanat’ sergisini görünce duyduğu mutluluğu şöyle aktardı: “Şimdi sergiyi gezerken Rıfat Ilgaz röportajının olduğu sayıyı gördüm ve onu hatırladım. Çok severek okumuştum o röportajı. Abidin Dino sayısını ve Abdi İpekçi suikastındaki çıkan sayıyı hatırlıyorum. O sayılar bende de var ve burada görünce o günlere gittim. Şehrin merkezinde, Demirören İstiklal’de böyle bir etkinlik ve böyle nostaljik bir sergi açılmış olması benim için çok önemli. Evime yakın ve artık toplu taşımalarda yorulmadan fuara gelebilmenin sevincini yaşıyorum.”
Uzun yıllardır Milliyet Sanat okuru olan Mukadder Karakaya, kitap günlerini görünce çok heyecanlanmış, “Sabah metroya bindim ve buraya hemen geldim. Bu büyük bir konfor. Eskiden Tepebaşı’nda fuar düzenlenirdi ve şimdi Milliyet Sanat Kitap Günleri sayesinde o havayı tekrar kokladık” dedi. “Beni burada çok güzel bir atmosfer karşıladı” diye konuşan Karakaya şunları ekledi: “Düzenli bir şekilde stantlar hazırlanmış ve güler yüzlü insanlar okurları karşılıyor. Dokunamadığım bir dünya kitaba dokunma şansı yakaladım. Şimdi de Milliyet Sanat sergisini gezeceğim.”
Eski bir okur ve yazar
Eski bir Milliyet Sanat okuru olan Furkan Kerem Atılgan, “Çok özlediğimiz bir şeydi şehrin merkezinde böylesine bir etkinlik. Kitap fuarlarını hep takip ederim, hatta fedakârlık yapıp başka şehirlerde yapılanlara da gidiyordum” dedi. Beyoğlu’ndaki Milliyet Sanat Günleri ve Milliyet Sanat sergisi ‘Her Zaman Sanat’ı da gezdiğini aktaran Atılgan, Milliyet Sanat’ın eski sayılarına yazı gönderdiğini ve bunun yayımlandığını da anlattı: “1970’li yıllarda modern sanatın babası Cezanne diye bir yazım yayımlandı Milliyet Sanat’ta. Ben de ilk sayıdan beri saklıyordum ama tabii taşınmalar filan olunca hepsini koruyamadım. Ama arşivde benim bir katkım var. Neredeyse bu kapakların hepsini tanıyorum, biliyorum. Satın almak için özlemle beklediğim, bayilere sorduğum bir dergi ilk sayısından itibaren.”
İstanbul’a Milas’tan gelen Mehmet Ekin ise, “Beyoğlu’nda dolanırken tesadüfen gördüm ve girdim. Çok farklı dünyalara aynı anda ulaşabilme şansı, benim için. Ben İstanbullu değilim Milas’tan geldim. Şimdi kitapları görünce şaşırdım, kitap kokusunu içime çekmek çok iyi geldi. Ergen olmak üzere olan bir oğlum var ona uygun birkaç kitap arıyorum” diye konuştu.
Nermin Mollaoğlu ve Deniz Yüce Başarır, Milliyet Sanat Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz ile.
Nermin Mollaoğlu - Kalem Ajans kurucusu: “Koşa koşa gelinecek bir etkinlik”
“Şehrin merkezinde bir kitap günleri yapılması benim için koşa koşa geleceğim bir etkinlik anlamına geliyor. Çok severek, ‘Hiç cumartesi işe de gidilir mi?’ demeden yeni başlayan bir kitap etkinliğini desteklemek için geldim. İlk başlangıçlar hep zordur ama her zaman başlamak yapmanın yarısıdır ve bu işe başlamış olması hepimiz için çok önemli. Biz Beyoğlu’nda bir ofis kullanıyoruz, burası bizim semtimiz, bizim mahallemiz, çalışma alanımız ve burada daha fazla insana ulaşmak için bir kitap günleri düzenlemek çok cesaret isteyen, çok zor bir şey ama mutlaka olması gereken bir şey. Bir de Milliyet Sanat’ın 45 yılının anlatıldığı ‘Her Zaman Sanat’ sergisi var. Ben 14 yıldan beri yayıncılık sektöründeyim ve düzenli olarak Milliyet Sanat alıyorum. Mutlaka ofise yeni başlayanların, sektöre yeni girenlerin de kendilerini eğitmek için kullanacakları entelektüel bir dergi olarak görüyorum. Sanatı, edebiyatı, hayatı öğrenmek için aslında Milliyet Sanat’ı okumak gerekiyor.
Deniz Yüce Başarır - Hep Kitap Genel Yayın Yönetmeni: "İstanbul'un buna ihtiyacı vardı"
“Milliyet Sanat Günleri güzel bir girişim. İstanbul’un içinde böyle bir ihtiyaç vardı, bunu karşılayan bir etkinlik olacaktır önümüzdeki yıllarda da. Milliyet Sanat sergisi ‘Her Zaman Sanat’ ile birlikte de bir zaman turuna çıkıyoruz. İlk sayısından son sayısına kadar çok sayıda Milliyet Sanat kapağını ve dosya konularını bir arada görmek hayli keyifli oldu.”
10 Aralık'a kadar devam edecek
Aralarında hep kitap, Alfa Yayınları, Doğan Kitap, A7 Kitap, İş Bankası Kültür Yayınları, Tudem Yayınları ve Kaynak Yayınları’nın olduğu birçok yayınevinin kitaplarıyla katıldığı Milliyet Sanat Kitap Günleri 10 Aralık Pazar akşam saat 22.00’ye kadar okurları ağırlamaya devam edecek. Milliyet Sanat Kitap Günleri’ne 10.00 ile 22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak katılınabilir.
Etiketler: milliyet sanat kitap günleri demirören istiklal social istanbul Beyoğlu nermin mollaoğlu kalem ajans deniz yüce başarır hep kitap Gülden Öktem Hüseyin Özdemir