İyi ki doğdun Duygu Asena
Duygu Asena'nın doğum günü, önceki gün bir dizi etkinlikle kutlandı. Asena'nın kızkardeşi İnci Asena, "Duygu öldüğünde 60 yaşındaydı, hâlâ 60 yaşında" diye konuştu
NAZ TEVER
Sınırları zorlamayı seven, Türk toplumunda olaylara kadın gazeteci gözüyle bakmayı başarmış yazar ve aktivist Duygu Asena, doğum günü olan 19 Nisan'da Kadir Has Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 'Duygu Asena ile düşünmek' başlığını taşıyan bir dizi etkinlikle anıldı. Etkinliğin açılışını Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Sevda Alankuş gerçekleştirdi. “Duygu Asena aslında sadece kadın hareketi hakkında eserler kaleme alan bir insan değildi" diyen Alankuş sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabu olan her konuya kadınca bir bakış açısı getirdi. Barışın gerekliliğinden çocuk haklarına kadar çok geniş bir yelpazede mücadelesini sürdürdü. Feminizme el ve güç verdi. Biz akademisyenlerin sayfalar dolusu anlattığını bir çırpıda özetleyerek daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.”
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e değişmeyen anlayış
Açılış konuşmasının ardından, İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay ana konuşmacı olarak 'Yeni kimlik arayışı, popüler feminizm ve Duygu Asena' başlıklı bir konuşma yaptı. Berktay kadın hareketini sınırlamak isteyen ataerkil anlayışın, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve bugüne kadar değişmeyen tek olgu olduğunun altını çizdi. Duygu Asena'nın kitap başlıklarından isimlerini alan panellerin ilki 'Aslında Özgürsün' adı altında yapıldı. Moderatorlüğünü Reyda Ergün’ün yaptığı panelde avukat Meriç Eyüboğlu konuşmacı olarak katıldı. Panele gelemeyen Filiz Kocalı ise yazdığı bir not ile yazarı andı. ‘Kahramanlar Hep Erkek’ adlı panelde ise Derya Alabora yazarın eserlerini seslendirdi. Gazetecilik ve kadın konuları üzerine Duygu Asena’nın uzun yıllar beraber çalıştığı Zeynep Oral, Yazgülü Aldogan ve Nazım Alpman da birer konuşma yaptılar. Duygu Asena’nın meslektaşlarının söz aldığı bu panelde, “Duygu Asena’ya çok ihtiyacımız olan dönemlerden geçiyoruz" ifadesi vurgulandı.
'Çok okunduğum, çok sattığım için özür dilerim'
Duygu Asena'nın kardeşi İnci Asena ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Duygu’yla bir ortak noktamız da hep horlanmamızdı. Duygu’yu sosyalistler horladı, feministler horladı... Hatta bir gazeteciye ‘Çok okunduğum, sattığım için özür dilerim’ demişti. Duygu ‘Yaşlandığımda yazı yazacağım, belki 60 yaşında şu ankinden daha cesur yazarım’ demişti. Duygu öldüğünde 60 yaşındaydı, hâlâ 60 yaşında." İnci Asena, konuşmasının ardından Pınar Selek'in Duygu Asena'nın doğum günü için yazdığı mektubu okudu.
