Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Hamlet seçmeli macera kitabı oluyor

Hamlet seçmeli macera kitabı oluyor

Hamlet seçmeli macera kitabı oluyor28 Kasım 2012 - 07:11 | Seçmek ya da seçmemek, işte bütün mesele bu.
"Olmak ya da Olmamak" uzun bir karikatürist listesi ve yaratıcı bir zeka sayesinde resimli, kendi-maceranı-kendin-seç kitabı oluyorKanadalı karikatürist Ryan North tarafından yaratılan ve 30 civarı başarılı illüstratörü barındıran "Olmak ya da Olmamak" kitabı, Shakespeare tarafından kaleme alınan "Hamlet"e mizah ve macera vaad eden bir bakış getiriyor. Hamlet, Ophelia gibi karakterleri ve her bölüm sonunda gidiş yolunu seçme gibi opsiyonlar barındıracak olan kitap aynı zamanda resimli olacak.

Kanadalı karikatürist
Ryan North.
Yaratıcı projeler için fon arayan sanatçıların başvurduğu bir sitede yayınlandıktan üç buçuk saat sonra 20.000 dolar fon sağlanan proje şu anda 150.000 dolara ulaşmış durumda. Proje böylece bir haftadan daha kısa bir sürede hedefini 6 kat aştı. Şu ana kadar kitaba 110 adet ölüm şekli hazırlamış olan illüstratörler yapılan katkılar arttıkça ölüm şekillerini de çeşitlendiriyor.

Orijinal Hamlet'in aksine modern bir dil ve mizah yönü güçlü bir şekilde hazırlanan kitap korsanlarla dövüşü, hayaletleri ve Shakespeare versiyonunda bulunmayan maceraları da kapsıyor. Ancak dileyen okurlar, seçeneklerin yanındaki, soytarı Yorick'e ait kurukafaları takip ederek, hikayeyi Shakespeare'in yazdığı şekilde yaşayabiliyorlar. Ayrıca tiradları orijinal halleriyle okumak da mümkün.

North, projesi için "Hamlet"i seçme nedenlerini, eserin çok başarılı olması, "eser sonunda neredeyse herkesin kılıç yarasıyla ölmesi", ama en önemlisi, hikayenin Shakespeare'in eserinde tercih etmediği seçimlerle ne kadar farklı yerlere gidebildiğini görmesi şeklinde sıralıyor.

North, okurların kitaptaki seçimlerini Shakespeare ile aynı yapabileceklerini fakat Shakespeare'in yazdığı sonların asla mutlu bitmediğini de ekliyor.