Edebiyatçıların aşk mektupları
Leonard Cohen'in hayatını kaybeden sevgilisine gönderdiği mektuptan hareketle, edebiyatçıların kitap olmuş aşk mektuplarını bir araya topladık
Kanadalı ozan Leonard Cohen'in, '60'larda birlikte yaşadığı ve 'So Long, Marianne' ile 'Bird on a Wire' şarkılarına ilham kaynağı olan sevgilisi Marianne Ihlen'e, 29 Temmuz'da hayatını kaybetmeden önce bir mektup gönderdiği ortaya çıkmıştı. Müzisyen ve şair Leonard Cohen'in aşk mektubundan yola çıkarak biz de edebiyatçıların yazdığı ve daha sonra kitap olan mektupları bir araya topladık.
'Nâzım ile Piraye': Memet Fuat'ın derlediği bu kitapta 1932'den 1951'e kadar Nâzım Hikmet'in çeşitli cezaevlerinden Piraye'ye yazdığı mektuplarla, şiirlerle o yıllardaki yaşamı yansıtılıyor.
'Leylim Leylim - Ahmed Arif'ten Leylâ Erbil'e Mektuplar': Ahmed Arif'in Leylâ Erbil'e gönderdiği mektuplardan oluşan bu kitap, Türk edebiyatı tarihçilerine önemli bilgiler sunuyor. Mektuplar, yazıldıkları dönemin entelektüel ve yayın ortamını, Ahmed Arif'in sürgün günlerini, yaşadığı siyasi baskıyı, içsel dünyasını ve en çok da aşkını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.
'Yalnız Seni Arıyorum - Nahit Hanım'a Mektuplar': Orhan Veli'nin kaleme aldığı, varlığı uzun yıllardır bilinen ancak Nahit Hanım'ın 2002'deki vefatından sonra, mektuplarını emanet ettiği Özay Erkılıç'ın girişimleriyle yayımlanan kitap, 61 mektuptan mürekkep. Nahit Hanım sağlığında birkaç tanesinin bazı bölümlerini Papirüs (1967) ve Milliyet Sanat (1981) dergilerinde paylaşmış.
'Milena'ya Mektuplar': Franz Kafka ile çağının özgürlükçü ortamında daha yaşanılır bir dünya için mücadele eden Çek asıllı yazar ve çevirmen Milena Jesenska'nın 1919'da Prag'da tanışmalarının ardından başlayan mektuplaşmaları yıllar sonra 'Milena'ya Mektuplar'da bir araya geldi.
'Felice'ye Mektuplar': Franz Kafka ilk nişanlısı Felice ile ilk kez 13 Ağustos 1912 yılında Brod'ları ziyareti sırasında tanışır. Felice'ye yazdığı ilk mektup ise 20 Eylül 1912 tarihlidir. Mektuplaşmalar 1917'de son bulur. Karşılıklı yazışmalar Kafka'nın üretkenliğinin arttığını gösterirken onun edebi anlayışının zamanla nasıl bir yol aldığını da okuruna aktarıyor.
'Kalp Zamanı - Ingeborg Bachmann Paul Celan: Mektuplar': Ingeborg Bachmann ile Paul Celan'ın 1948'de Viyana'da tanışmalarının ardından başlayan mektupları sevginin, dostluğun, inişli çıkışlı döneminden oluşan ve ikisinin de özyaşam öykülerine değinen satırlardan oluşuyor.
'Aşk Mektupları' - Henry Miller: 'Oğlak Dönencesi' ve 'Uykusuzluk'un aralarında olduğu romanları dünya edebiyatına armağan eden Henry Miller'ın Anais Nin'e yazdığı mektuplar 'Aşk Mektupları'nda bir araya gelir.
'On Üç Günün Mektupları' - Cemal Süreya: Cemal Süreya'nın 1972 Temmuz'unda, Okmeydanı SSK'da yatan eşi Zuhal Tekkanat'a yazdığı mektuplardan oluşan kitap 24 mektuba ev sahipliği yapıyor.
'Filiz Hiç Üzülmesin' - Sabahattin Ali: Filiz Ali’nin anılarını, babasının eserleri ve mektuplarıyla harmanlayarak kitaplaştırdığı 'Filiz Hiç Üzülmesin', sadece bir hayata odaklanmakla kalmıyor, Sabahattin Ali’nin usta fotoğrafçılığına da tanıklık ediyor.
Etiketler: nazım ile piraye Leylim Leylim Yalnız Seni Arıyorum nahit fıratlı Orhan Veli ahmed arif Leyla Erbil Nazım Hikmet Piraye milena'ya mektuplar Franz Kafka milena jesenska felice'ye mektuplar ingeborg bachmann paul celan Aşk Mektupları Henry Miller
