Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Dijital kitap arşive engel değil

Dijital kitap arşive engel değil

Dijital kitap arşive engel değil20 Mart 2015 - 12:03
Bu yıl tablet bilgisayarlarla eğitime başlayan Saint-Joseph Lisesi, öğrencilere dijital çağa geçerken kitabın nesne olarak önemini unutturmamak için 22 bin kitaplık arşivinden 500 kitaplık bir seçkiyi sergiliyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
"Bu kitabı hak nazardan saklasın / Her kim çalarsa yek nazarda çatlasın, patlasın, hortlasın". Bu cümle oldukça eski bir Fransızca kitabın başında yer alıyor. Ait olduğu kimse, başına bu sözleri yazmış ki, kimse dokunup çalamasın. Kitabın nadir olduğu, dijital kitabın hayal bile edilemediği bir çağda yazılmış bu sözlerin ait olduğu kitap, Kadıköy Moda'da bulunan Saint-Joseph Lisesi'nde sergileniyor. Lisenin 1800'lü yıllara dayanan 22 bini aşkın kitaba ev sahipliği yapan kütüphanesinden seçilen bu kitapla beraber 500 kitabın sergilenmesinin sebebiyse 'D-Evrim? Dijital Çağda Bir Kitap Sergisi'.
 
Okulda 2014-2015 öğretim yılında tablet bilgisayarlarla ve elektronik kitaplarla eğitim programına geçildi. Bu sebeple okul arşivinden yapılan bir seçkiyi sergileyerek öğrencilere kitabın öneminin yok olmadığını göstermek istenmiş. Serginin küratörülüğünü üstlenen Saadet Özen, "Dijital kitapların, arşivin ya da kitabın nesne halinin önüne geçeceğine asla inanmıyoruz. Biri diğerine engel ya da üstün değil. Bu yönüyle farklılıklarını göstermek istedik," diyor. Sergi vesilesiyle dijital ekranlar kurmuşlar ve arşivden 58 tarih içerikli kitabı da dijitale aktarmışlar.
 
 
Sergilenen arşivden seçilmiş 500 kitap arasında 1830 yılına ait Montesquieu’nün 'Acem Mektupları', Sieur de Sainctyon’un 1695 yılında basılmış 'Büyük Timur’un Öyküsü', Jules Verne’in 'Robinsonlar Okulu' adlı eserinin Hachette yayınlarından çıkan ilk baskısı adlı kitaplar da bulunuyor. Bunların nasıl seçildiğini sorduğumuzda ise Saadet Özen, "Edebiyat, bilim gibi alanlardan özellikle ilk baskıları seçtik. Nadir kitapların bir kısmını ise orta alanda sergiliyoruz. Burayı 'Hayatları yazılsa roman olur', ya da 'İyi yaşadılar' gibi başlıklara ayırdık. İçine notlar alınan, yazarı tarafından imzalı ya da tekrar ciltlenmiş kitapları buralara koyduk. Amacımız kitabın nesne olarak yaşadığını göstermek, dijital dünyada asla olamayacak kıymetini vurgulamaktı. Örneğin Jules Verne'in bir kitabı oyun kitabına çevrilmiş okuru tarafından. Kitabın içine '123'ü açarsan sonu şöyle olur,' 'Şimdi 150'ye git' gibi notlar alınmış," diyor.
 
Sergi alanına kurulan antika kütüphanelerin ve on metreyi aşan devasa okuma masasının yanı sıra, kurumun duvarlarına QR kodlu sanal kütüphane örnekleri, kitabın tarihini özetleyen kronolojik projeksiyon tasarımları yerleştirilmiş. Sergi, 30 Nisan’a kadar hafta içi 15:00-19:00, Cumartesi günleri ise 09:00-17:00 saatleri arasında gezilebilir.