Daha iyi bir dünya mümkün
03 Ekim 2017 - 11:10Türkiye’nin ilk bilimkurgu kütüphanesi Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi ve İş Bankası Kültür Yayınları 'Ütopya Edebiyatı' kitabının Türkçe olarak yayınlanmasına ortak imza attı ve ortaklığın devam edeceği açıklandı
ASLI İZMİRLİ
2007 yılında Isparta’da düşen uçakta yaşamını yitiren 28 yaşındaki genç fizikçi Özgen Berkol Doğan adına, ailesi tarafından kurulan, Türkiye’nin ilk bilimkurgu kütüphanesi Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, İş Bankası Kültür Yayınları ile 'Ütopya Edebiyatı' kitabının Türkçe olarak yayınlanmasına ortak imza attı.
Thomas More’un 'Utopia’sından George Orwell’in '1984’üne kadar, ütopyacılığın gelişim sürecine dair geniş çaplı bir tarihsel araştırma sunan 'Ütopya Edebiyatı', ütopya kavramını incelerken, onun bilimkurgu ve diğer edebi türlerle olan ilişkisini de değerlendiriyor. Gregory Claeys’in hazırladığı, 11 yazarın makalelerinden oluşan kitap, kaynakçaları ve notlarıyla zengin bir ütopya literatürü oluşturmada da önemli bir iddiaya sahip. Kitabın Türkçeye çevirisini ise Zeynep Demirsu ve Damla Göl beraber yaptı.
'Ütopya Edebiyatı'nın İş Bankası Kültür Yayınları ve Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin ortak imzasıyla çıkışını, Özgen Berkol Doğan’ın babası Prof. Dr. Nevzat Doğan “Biz Berkol’un anısını yaşatmak amacıyla bir kitap yayınlamak istediğimizden İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Bey’e (Salcan) bahsettik ve ‘sakın yapmayın, batarsınız, beraber yayınlayalım, ortak logomuzu koyalım’ dedi. Bunu kimse yeni tanıştığı birine yapmaz. Gerçekten çok duygulandık” sözleriyle ifade etti.
Ahmet Salcan ise “Çok genç yaşta yitirdiğimiz çok değerli bilim adamı Özgen Berkol Doğan’ın adını kültür sanat alanında yaşatmaya, bundan sonra her yıl ortak bir kitap yayınlamaya gayret ederek devam edeceğiz. Bu diziden çıkacak ikinci kitap, H. G. Wells’in ‘Zaman Makinesi’ olacak. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları olarak böyle kutsal bir misyonu yapabildiğimiz kadar desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Kadıköy’deki yeni adresi Caferağa Mahallesi Safa Sokak No: 20 olan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir, üye olunarak kitaplar kütüphane dışına çıkarılabilir. Kütüphane işlevinin yanı sıra söyleşilere de ev sahipliği yapan bu kültür sanat mekânındaki etkinlikler, kütüphanenin Facebook sayfası üzerinden takip edilebilir.
Büyüyen bir kütüphane
Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, 2012 yılında 8 metrekarelik bir kitaplık olarak, bursiyer öğrencilere kitap desteği yapmak üzere kuruldu. 6 ay içinde oraya sığmayarak Moda’daki 80 metrekarelik yeni yerine taşındı. Bugün ise 200 metrekarelik, 3 katlı yeni binasında hizmet veriyor.
Etiketler: özgen berkol doğan bilimkurgu kütüphanesi İş Bankası Kültür Yayınları ütopya edebiyatı aslı izmirli gregory claeys zeynep demirsu damla göl nevzat doğan ahmet salcan