Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Atina ve Berlin'in önemli kitabevleri kapandı

Atina ve Berlin'in önemli kitabevleri kapandı

Atina ve Berlin'in önemli kitabevleri kapandı04 Nisan 2013 - 09:04
Atina'nın 128 yıldır hizmet veren en eski kitabevi Estia, ekonomik krize yenik düştü. Berlin'de 4 sene önce açılan Dialogue Books'un veda sebebi ise online yayıncılık...
Yunanistan’ın en eski kitabevi olan Estia, ekonomik kriz sebebiyle 128. yılında, 30 Mart’ta kepenklerini kapattı. Adını, Yunan ocak tanrıçası Hestia’dan alan Estia Kitabevi 1885’te hizmet vermeye başladı. Kitaplarını önceleri Atina'daki Stadiu Sokağı’nda satmaya başlayan Estia, son 21 yıldır şehrin merkezindeki Solos Sokağı’ndaydı.

Ekonomik kriz kurbanı

Yunanistan’ın edebiyatına büyük katkılar yapan kitabevi, yazarların da buluşma noktasıydı; yazar Yannis Psycharis, şair Kostis Palamas, yazar ve şair Georgios Drosinis ve yazar Gregorios Xenopoulos Estia Kitabevi’nin müdavimleri arasındaydı. Yunanistan edebiyatında pek çok yazar kazandıran kitabevi kapansa da yayınevi kolunun çalışma hayatına devam edeceği açıklandı.

Berlin Dialogue kitabevi.


Online yayıncılık karşısında duramadı

Kriz karşısında direnemeyen Yunan kitabevi gibi Berlin'deki Dialogue kitabevi de kapanacağını duyurdu. 2009 yılında kurulan ve Berlinlilerin en sevdiği kitabevlerinden biri olan Dialogue Kitabevi, resmi internet sitesi üzerinden müdavimleri için bir mektup yayınladı. Mektupta, son 3 yıldır Berlinlilere İngilizce yayınları ulaştırmak için çabaladıklarını söyleyen yayınevi yöneticileri artık sonun geldiğini şu sözlerler anlattı: "Bugünün yayın dünyası, distribitörlük üzerinden ilerlemek yerine online yayıncılık sistemine yöneldi. Biz de bu duruma daha fazla direnemedik." Dialogue Kitabevi artık yazar ajansı işine yönelme kararı aldığını duyurdu.