Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Adalet Ağaoğlu’ndan yeni kitap

Adalet Ağaoğlu’ndan yeni kitap

Adalet Ağaoğlu’ndan yeni kitap29 Ağustos 2018 - 10:08 | Fotoğraf: Ercan Arslan
Türk edebiyatının en üretken yazarlarından 89 yaşındaki Adalet Ağaoğlu, yeni bir kitap yayımlıyor. ‘Düşme Korkusu’ adıyla eylülde çıkacak kitap ile ilgili yazar, “Düşmek sadece yere düşmekten ibaret değil. Bir de manevi yanı var” diyor.
GÜLDEN ÖKTEM
 
Adalet Ağaoğlu’nun yeni kitabı ‘Düşme Korkusu’, eylül ayı ortalarında Everest Yayınları tarafından basılacak. Ağaoğlu’nun kitabında altı öykü bulunuyor. 89 yaşındaki yazar, Filiz Aygündüz’e nisan ayında verdiği röportajda yeni kitabı hakkında şunları söylemişti: “Şimdi öyle bir şey ki yazmak, sigara tiryakiliğinden daha büyük bir tiryakilik. Sahiden. Ben elimden düşürmediğim sigarayı kolayca bıraktım, hiç de aramadım. Fakat yazmayı bırakamadım, tiryakilik o dereceydi. Şimdi yaklaşık son iki yıldır evden dışarı çıkamıyorum, yine de yazmadan duramıyorum. Yazmak, su içer gibi içimden geliyor hep. Son dönemde yatakta daha sık zaman geçiriyorum. Üç kere düşmüşüm yere. Doktorlar tarafından sırt üstü yatağa yatırılmışım. Zaman içinde yavaş yavaş kendime geldim. Fakat korkuyu yenemedim. O dönemde içimde büyük bir düşme korkusu vardı. Onu mutlaka bir biçim altında anlatmak istiyordum. Düşmek sadece yere düşmekten ibaret değil. Bir de manevi yanı var. ‘Düşme Korkusu’ adı altında altı tane hikâye yazdım. Çünkü düşmenin çeşitli anlamları var. Saygınlığını kaybetmek var, değerini kaybetmek, gözden düşmek, çaresizliğe düşmek var. Bunun manevi yanını göz önünde tutarak düşme korkusunu yazmaya karar verdim.”
 
Ağaoğlu’nun kitabındaki öyküler şu isimleri taşıyor: ‘Yürüyüş’, ‘Zengin Adam’, ‘Kökten Değişim’, ‘Erkek Terzisi’, ‘Orta Sınıf’, ‘Vatan Sevgisi’.
 
 
‘Değişim’den tadımlık
 
Ağaoğlu’nun kitabındaki ‘Değişim’ adlı öyküsünden bir bölüm ise şöyle: “Kökten değişim her zaman tehlikelidir. Üstelik belalıdır. Çünkü doğru ile yanlış, iyi ile kötü yan yana, hatta iç içedir. Eski bilinenlerin yerine, eski alışkanlıkların yerine yenileri oturana kadar bir kargaşa yaşanır toplumlarda. İnsanlar alışkanlıklarını çok kolay terk edemezler. Yenilerin eskilerden daha iyi, daha güzel ve anlamlı olduğunu anlamaları zaman ister.”