Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » 60 bin m2'lik ilkokul: İstanbul Kitap Fuarı

60 bin m2'lik ilkokul: İstanbul Kitap Fuarı

60 bin m2'lik ilkokul: İstanbul Kitap Fuarı17 Kasım 2014 - 02:11 | Fotoğraf: Hüseyin Özdemir.
Fuardaki sahafların olduğu bölüm daha sakin. İlköğretim öğrencileri buradaki kitaplara, plaklara vakitlerini ayırmıyor. Okurlar da bu sayede sessiz sessiz sahafına kitabını soruyor ya da tavsiye istiyor
GÜLDEN ÖKTEM
 
Bügün saat 19.00'da sona erecek olan 33. İstanbul Kitap Fuarı, 60 bin metrekarelik bir alana kurulmuş ilköğretim okulu gibi. Hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin okullardan otobüslerin kaldırıldığı fuar, çocuklar için indirimli kitap anlamına geliyor. Ancak elinde listesiyle, bavulunu alıp fuara gelen ziyaretçiler bu durumdan oldukça şikayetçi. Fuarda konuştuğumuz bir ziyaretçi, fuarın belli saatlerde çocuklar için program yapmasının daha mantıklı olabileceği görüşünde: "Okullar 50 - 60 öğrencilik otobüs kaldırmış fuara getirmiş. Ama çocuklar o kadar bilinçsiz oradan oraya savruluyor ki çocuk kitabı standına ulaşana kadar sıkılmış ve isteksiz oluyor. Madem buraya ağırlıklı olarak ilköğretim okulları geliyor, fuar yönetimi bir program yapsa, çocukların eline bir harita tutuştursa onlar da neyin nerede olduğunu bilerek gezseler, kitap baksalar."
 
Yayınevleri ise öğrencilerin fuara gelmesinden şikayetçi değil. Klasikler, Sabahattin Ali'nin "Kürk Mantolu Madonna"sı, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Halid Ziya Uşaklıgil, Dostoyevski ve Gabriel Garcia Marquez'in "Yüzyıllık Yalnızlık" kitapları fuarın en çok arananlarının başında geliyor.
 
Sahaflar fuarda asıl kitap tutkunlarının uğrak yeri. Fotoğraf: Hüseyin Özdemir
 
Fuardaki sahafların olduğu bölüm ise daha sakin. İlköğretim öğrencileri buradaki kitaplara, plaklara vakitlerini ayırmıyor. Okurlar da bu sayede sessiz sessiz sahafına kitabını soruyor ya da tavsiye istiyor. Fuarda görüştüğümüz bir sahaf ise, geçen ay Beyoğlu'ndaki Sahaf Festivali'ne göre fuarda daha çok ilgi gördüklerini söylüyor. "Sahaf Festivali biraz bit pazarı gibi oldu. Artık oraya gelenlerin bir bölümü de sahafa gelmiş gibi değil de bit pazarına gelmiş gibi davranıyor. Ama burada, onca yolu aşıp gelen, bir de koca fuarı gezen mutlaka sahafına da vakit ayırıp kitap bakıyor," diyor.
Dijital yayın standına uğradığımızda ise, bu bölüme ilginin pek fazla olmadığını gözlemliyoruz. E-kitap okuyucusunu inceleyen bir okur, Türkiye'de e-kitabın çok pahalı olduğunu söylüyor. Yayınevlerine bu durumu işaret ettiğimizde ise, Türkiye'de e-kitaba uygulanan KDV'nin yüksek olmasından şikayet ediyor. Yurt dışında klasiklerin e-kitabı 0.99 Dolar'a satılırken Türkiye'de klasikler için 6 - 7 lira ödendiğini söylüyorlar. Çocukların e-kitap okuyucusuna ilgisini sorduğumuzda ise aldığımız yanıt şaşırtmıyor: "E-kitap okuyucusunu inceleyip, içinde oyun olup olmadığını soruyorlar."
 
Oyuncu Deniz Çakır, kendisiyle fotoğraflanmak isteyen hayranlarına kitap almaları şartını koşmuş. Fotoğraf: Hüseyin Özdemir
 
 
 
Deniz Çakır fuarda
 
Fuarda foto muhabirimiz Hüseyin Özdemir'in karşılaştığı oyuncu Deniz Çakır, kendisi ile fotoğraf çektirmek isteyenlere bir şartı olduğunu söylemiş. Çakır, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenlere, "Önce roman alın sonra fotoğraf çektirelim dedim," diye anlatmış.