Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » “Yaşar Kemal edebiyatımızın onuruydu”

“Yaşar Kemal edebiyatımızın onuruydu”

“Yaşar Kemal edebiyatımızın onuruydu”02 Mart 2016 - 12:03
Galatasaray Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı 'Yaşar Kemal: İnsanı, Toplumu, Dünyayı Kucaklamak' sempozyumuna Murathan Mungan, Zülfü Livaneli, Gencay Gürsoy'un aralarında olduğu isimler katıldı
ÖZGE KARA
 
Usta yazar Yaşar Kemal, ölümünün birinci yılında Galatasaray Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı ‘Yaşar Kemal: İnsanı, Toplumu, Dünyayı Kucaklamak’ başlıklı bir sempozyumda anıldı. Önceki gün gerçekleşen sempozyumun açılışını Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. E. Ertuğrul Karsak ve rektör yardımcısı Prof. Dr. Jean-Jacques Paul’ün konuşmalarının ardından Fransız gazeteci, yazar ve diplomat kimlikleriyle tanınan Daniel Rondeau yaptı. Rondeau, konuşmasında Yaşar Kemal ile olan dostluğunu ve onun eserlerinin kendi yapıtlarındaki etkisini anlattı. Hemen ardından ise Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Ali Ergur’un moderatörlüğünde sempozyumun ilk oturumu başladı. ‘Toplumsal Sorumluluk ve Edebiyat’ başlıklı oturumda söz alan Murathan Mungan’ın konuşması dikkat çekiciydi. Mungan, uzun uzun Yaşar Kemal’in edebiyatında toplumsal sorumluluk konusunu ele aldıktan sonra konuşmasını “O, edebiyatımızın onuruydu,” sözleriyle bitirdi. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yasemin İnceoğlu’nun yönetmenliğinde gerçekleşen ikinci oturumda ise büyük ustanın gazeteci kimliği ele alındı. Yaklaşık bir saat süren bir aradan sonra Doğan Hızlan’ın başkanlığında üçüncü oturum yapıldı. Bu kez de Yaşar Kemal eserlerinde doğa, kadın ve kültürel haklar kavramları tartışıldı. Hemen ardındansa Zülfü Livaneli moderatörlüğünde bir araya gelen Ragıp Duran, Levent Yılmaz, Güven Turan, Gencay Gürsoy Yaşar Kemal ile ortak anılarını paylaştı. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ise kürsüye çıkıp sempozyumun düzenleyicisi Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Seza Yılancıoğlu’na teşekkür etti. 
 
Adalet Ağaoğlu’ndan mektup
 
Yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle sempozyuma katılamayan Adalat Ağaoğlu, Yaşar Kemal ile olan dostluğunu ve onun kendisi üzerindeki etkisini anlatan bir mektup gönderdi. Ağaoğlu, mektubunu “Yaşar Kemal, o odur. Benim için yaşamakta. Gizli sevgilim benim,” sözleriyle bitirdi.