Yunus Emre Divanı Vatikan’da çıktı
11 Mayıs 2021 - 09:05"Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni’nde nüshaya dair detayları anlatan Büke, bugüne kadar Yunus Emre ile ilgili pek çok çalışma yapıldığını, onun dil ve kültür dünyasının, Türkçe ile söylediği şiirleri defaten farklı yönleriyle ele alındığını söyledi.
Bu çalışmaların bugün elde bulunan mevcut nüshalara dayanılarak yapıldığını belirten Büke "Yunus Emre'nin 'Risaletü'n-Nushiyye' ve 'Divan-ı İlahiyat' adlı iki eserini içeren divanının yurt içi ve yurt dışında farklı nüshaları bulunmaktadır. Bu nüshalar içerisinde Fatih, Karaman, Raif Yelkenci, Ritter, Nuruosmaniye gibi nüshalar en derli toplu ve muteber nüshalar olarak kabul edilmiştir. Çalışmaların önemli bir kısmı bu nüshalara göre yapılmıştır. Şimdi bu nüshalara yeni bir nüsha daha eklenmesinin sevincini ve büyük heyecanını yaşıyoruz. Akademik çalışmalarıma bağlı olarak yaptığım arşiv taramalarım esnasında Vatikan arşivinde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu nüsha daha önce gün yüzüne çıkmamış, tanıtımı yapılmamış ve incelenmemiş bir nüshadır” dedi.
Kitap olarak yayımlanacak
Nüshanın dil özellikleri ve söz varlığı bakımından değerlendirildiğinde eldeki nüshalar içinde en eski nüshadan istinsah edilmiş bir yazma olma ihtimalinin çok güçlü olduğuna dikkat çeken Büke, “196 varaktan oluşan Vatikan nüshasında Yunus Emre'nin her iki eseri önce 'Risaletü'n-Nushiyye' daha sonra 'Divan-ı İlahiyat' olarak kaydedilmiştir. Nüsha hicri 1038, miladi 1629 yılında, günümüzden yaklaşık 400 yıl önce istinsah edilmiş olup içinde Yunus Emre'ye ait 200'e yakın şiir bulunmaktadır. Şiirler Eski Anadolu Türkçesi döneminin Türkçesine uygunluk arz etmekle birlikte arkaik ögeler de barındırmaktadır” diye konuştu. Çalışma iki ayrı kitap halinde TDK yayınları arasından bir iki ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluşacak. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ