Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » YKKSY Mayıs programı belli oldu

YKKSY Mayıs programı belli oldu

YKKSY Mayıs programı belli oldu30 Nisan 2019 - 11:04
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık(YKKSY)’ın sinemadan tiyatroya, plastik sanatlardan grafik sanatlara, fotoğraftan arkeolojiye kadar söyleşi/konuşmalar dizisinin Mayıs ayı programı belli oldu.

Sara Şahinkanat ve Ayşe İnan Alican’ın YKY’den çıkan yeni kitabı Babamın Battaniyesi’nde minik okurlar bu defa babalarının müthiş hayalgücüyle canlanan bir battaniye ile birbirinden eğlenceli hikâyelere yelken açıyor. Şahinkanat ve Alican, Babamın Battaniyesi kitabı ile babaları da çocuklarıyla kitap okumaya davet ediyor ve “çocuklarla hep anneler ilgilenecek değil ya? Babayla yaşanan maceralar bir harika” diyor. Sara Şahinkanat ve Ayşe İnan Alican, 4 Mayıs Cumartesi günü saat: 14:00 – 16:00 saatleri arasında YKY Beyoğlu Kitabevi’nde düzenlenecek söyleşide, her yaştan okurlarıyla bir araya gelecek ve kitaplarını imzalayacak.

 

YKY Beyoğlu Kitabevi’ndeki Oda, bu kez ilk öykü kitabı Muhtelif Evhamlar Kitabı YKY’den yayımlanan Ömür İklim Demir’i konuk ediyor. 10 Mayıs Cuma günü saat: 17:00’da gerçekleştirilecek olan etkinlikte yazar, okurlarıyla sohbet edecek, onların sorularını yanıtlayacak, öykülerinden bölümler okuyacak ve dileyenlere kitabını imzalayacak.

 

SEMPOZYUM
Dede Korkut (Korkut Ata) Kitabı, 2018’in Kasım ayında UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildi. Yayınlarıyla Dede Korkut mirasının yaşatılmasına katkıda bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, bu vesileyle,
4 Mayıs 2019 Cumartesi günü “Dede Korkut Sempozyumu” düzenliyor. 10:00 – 13:00 saatleri arasında Loca’da yapılacak olan sempozyumun konuşmacıları Prof. Dr. Salahaddin Bekki, Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Doç. Dr. Evrim Ölçer Özgünel, Süleyman Şenel ve Ergün Veren. Sempozyumun başkanlığını ise M. Sabri Koz yapıyor.

 

SÖYLEŞİ
Çocuk ve ergen psikanalizinin temel konularının ele alındığı “Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri”nin bu ayki toplantısında, “Psikanaliz Defterleri - Çocuk ve Ergen Çalışmaları” dizisinin YKY’den çıkan ikinci kitabı olan Çocuk, Ergen ve Ailesi’nde yer alan konular tartışılacak. 5 Mayıs Pazar günüsaat: 18:00’da Loca’da gerçekleştirilecek olan “Defterleri Temize Çekiyoruz” başlıklı toplantıda çocuklar, ergenler ve onların aileleriyle yapılan psikanalitik çalışmalar üzerinde durulacak.Etkinliğin konuşmacıları dizinin yayın kurulu üyeleri; Tijen Demirörs, Sezai Halifeoğlu, Talat Parman, Şeyda Postacı, Alper Şahin ve Neslihan Zabcı.

 

Sanat tarihimizin çok önemli bir döneminde varlık göstermiş olmasına rağmen, yaşam öyküsü neredeyse hiç dillendirilmeyen İvi Stangali, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencilerinden ve Onlar Grubu’nun kurucularındandı. Hayatı boyunca kendini Rum ya da Türk olarak değil, sadece bir ressam olarak tanımladı. İstanbullu Rumların kültürel mirası üzerine çalışmalarıyla tanınan Sula Bozis ve sanat tarihçisi Doç. Dr. Seza Sinanlar Uslu’nun imzasını taşıyan İvi Stangali - Ressamı Hatırlamak kitabı YKY tarafından yayımlandı. Bozis ve Uslu’nun katılımıyla 8 Mayıs Çarşamba günü saat: 18:30’da Loca’da gerçekleşecek olan “Ressamı Hatırlamak” söyleşisinde tiyatro sanatçısı Meral Çetinkaya ise kitaptan bölümler okuyacak ve İlhan Berk’in İvi Stangali için yazdığı şiirleri seslendirecek.

Dünyanın en önemli bilim tarihçilerinden David Wootton’ınBilimin İcadı – Bilim Devrimi’nin Yeni Bir Tarihi kitabı kısa bir süre önce YKY tarafından yayımlandı. Bu çalışmasında Wootton; çağdaş bilimin, göklerde değişimin mümkün olduğunun görüldüğü 1572 yılı ile renklerin kaynağının ışıkta olduğunun anlaşıldığı 1704 yılları arasında icat edilerek evrildiği tezini ortaya atıyor. Bu sürecin, dönemin dillerine de yansıdığını savunuyor. 9 Mayıs Perşembe günü saat: 17:00’da Loca’da gerçekleştirilecek olan “Çığır Açıcı Bir Dönüşümün Hikâyesi”söyleşisinde Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Saçlıoğlu ve Koç Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli, Wootton’ın bu çalışmasından yola çıkarak modern bilimin doğuşunu ele alacaklar, Wootton’ın bakış açısını ve tezini değerlendirecekler.

 

KONSER
Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1905 yılından başlayarak notlarını yazdığı pek çok defter mevcuttur. Bu defterlerin büyük bölümü askeri konuları içermektedir ama Atatük zaman zaman yapacağı konuşmaları, siyasal düşüncelerini de kayda geçirmiştir. Kişisel notlarında şiirler yazdığı gibi sevdiği, dinlediği şarkıların sözlerini de not etmiştir. “Harf’ten ve Nota’dan” dizisinin bu sezondaki son dinletisinde, Atatürk’ün not defterlerindeki şarkılar var. Yapı Kredi Müzesi’nde Mayıs ayında açılacak olan “Hoş Geldin Gazi / Atatürk’ün İstanbul Günleri (1927 – 1938)” sergisine paralel olarak gerçekleşecek olan bu programda, bugüne kadar duymaya alışık olduklarımızdan çok farklı bir “Atatürk’ün sevdiği şarkılar” konseri izleyeceğiz.


GÖSTERİ
Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın Sen balık değilsin ki adlı gösterisi Loca’da bu sezon son defa izleyicilerle buluşuyor. Bütün eserleri YKY’den yayımlanan Oktay Rifat’ın “Ahmet” şiirinin temelini oluşturduğu Sen balık değilsin ki, 2010’da Peniche Anaco (Fransa) ve İstanbul Dans Platform'un desteğiyle, Çıplak Ayaklar Stüdyosu’nda üretildi. Bugüne kadar 40’a yakın şehirde sokaklarda, parklarda, evlerde, kafelerde, derneklerde ve sahnelerde 200’den fazla kere sahnelendi. Her türlü mekâna ve duruma uyarlanabilen gösteri, her izlenişte farklı bir deneyim yaşatıyor. 

Etiketler: YKKSY  Mayıs