Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Yeni dünyanın yeni meslekleri

Yeni dünyanın yeni meslekleri

Yeni dünyanın yeni meslekleri12 Ocak 2022 - 11:01
Sabancı Vakfı’nın 2016 yılında hayata geçirdiği ve bu sene 6’ncısı düzenlenen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması bu akşam "sabancivakfi” adlı YouTube kanalı üzerinden yayınlanacak canlı yayın ile ödül törenini gerçekleştirecek.

Melisa Vardal 

 

Altı yıldır “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla düzenlenen ve temalarını seçerken gündelik hayattaki olgulardan yola çıkan yarışmada geçtiğimiz yıllarda “Mülteci Kadınlar”, “Çocuk İşçiler”, “Ayrımcılık”, “Dijital Yalnızlık”, “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar” temaları işlenirken bu sene pandeminin etkisi ile beraber değişen insan hayatlarını vurgulamak amacıyla “Yeni Dünyada Yeni Meslekler” teması ele alındı. Pandeminin en çok etkisini hissettirdiği alanlara dair yapılan çeşitli araştırmaların da işaret ettiği gibi “meslekler”de yaşanan değişim ve dönüşümden bahseden Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Birsel Safkan, “Sinemacılara değişen ve yenilenen bu dünya düzeninde yeni şeyler söyleyebilmeleri için rehberlik etmek istedik” dedi. Safkan gösterilen ilgiden de memnun olduklarını açıklayarak Türkiye’nin 31 farklı ilinden yapılan 130 başvuru arasından 12 film seçtiklerini duyurdu.

 

Çağın dertlerini anlatmak

 

Filmlerde seçtikleri temanın somut karşılığını gördüğünü anlatan Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan ise insanın hayatta savaştığı durumları göz ardı edemeyeceklerinin altını çizdi. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın kendisine edindiği pusula görevini vurgulayan Atakan, “Aslında tüm dünya kocaman bir aileyiz ve birbirimiz ile sanat yoluyla buluşmak en birleştirici yol” diyerek bir farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Sinemaya kattıkları değerden de bahsetmeden geçmeyen Atakan yarışmaya başvuran ama finale kalamayan sinemacılarla da hâlâ iletişimlerinin sürdüğünü anlattı. Ve sinemacıların kariyerlerindeki yararlı istasyonlardan biri olmayı amaçladıklarına değindi. Atakan sinemacı olmanın anlamını “Çağın dertleri ile meşgul olabilmek ve filmler aracılığıyla hikâyeleri yüzyıllar sonrasına bırakabilmek” olarak gördüklerini de söyledi. Üretebilen herkesi “genç” olarak nitelendirdiklerinin altını çizen Atakan’ın mesajı ise “Düşünmeye, üretmeye ve hayatı gözlemlemeye devam edin, tüm bunlarla temaya uygun filminizi çekip bize gönderin…” oldu.