Yaratıcı isimlerin en kişisel hikayeleri
21 Aralık 2017 - 02:12#walktoBLACK etkinlikleri kapsamında ünlü prodüktör ve koreograf Uğurhan Akdeniz’in küratörlüğünde hayata geçirilen “Blender is the New Black” sergisi; yönetmen Ali Bilgin, stil danışmanı Başak Dizer Tatlıtuğ, müzisyen ve gazeteci Melis Danişmend ve illüstratör Sedat Girgin’i bir araya getirdi. 19-30 Aralık tarihleri arasında Room & Rumours’da görülebilecek sergide yaratıcı endüstrilerin kendi alanlarında iddialı isimleri en kişisel hikayelerini, hayatlarının farklı dönemlerine etki eden ve yaratıcılıklarını şekillendiren nesnelerle anlatıyorlar.
Sergide ünlü yönetmen Ali Bilgin, farklı şehirlerde geçen çocukluğunu temsilen bir Türkiye haritası kullanırken kendisine ilham veren filmlerin afişleri ile bir VHS/Beta kaset oynatıcı ve bugün yaptığı işe katkısı olduğunu düşündüğü çizgi romanlara kendisine ayrılan alanda yer verdi. Kadınları daha yakından tanıdığı annesinin kuaförü ve babasının işi gereği hayatın gerçekleriyle yüzleştiğini söylediği emniyet koridorlarını da görselleştiren Bilgin, bir yönetmen olarak bilmesi gereken her şeyi öğrendiği “internet”i de ilham kaynaklarının arasına ekledi.
Kendisini bugün olduğu noktaya getiren yolculuğundan kesitlerle sergide yer alan stil danışmanı Başak Dizer Tatlıtuğ, modaya merakının başlangıcı saydığı İtalya ve İtalyanca ile ilişkisini İtalyanca sözlük ve İtalya gezi rehberi ile anlatıyor. El çizimlerinden örneklerin yanı sıra kariyeri için önemli bir adım olan Londra’da geçirdiği dönemi ise Kraliçe Elizabeth’in bir oyuncağı ve boya kalemleri ile sergiye aktarıyor. Dizer ayrıca hayatının dönüm noktalarını temsilen dört yıl çalıştığı Vakko’ya girmesine vesile olan iş ilanı, iş ortağı Deniz Marşan ile tanıştığı Bilsar’ın kartviziti ve stil danışmanlığı dünyasına adım attığı Aşk-ı Memnu dizisinin esin kaynağı kitaba da kendi alanında yer veriyor.
Serginin açılış davetinde sahne alan müzisyen ve gazeteci Melis Danişmend de sergi alanında ilham kaynaklarını kendisini “özgür, yenilmez ve ölümsüz” hissetmesini sağlayan, hatta bazılarında sahne aldığı festivallerin giriş biletleri ile müziği kadar stili ve bakış açısıyla kendisini etkileyen 90’lı yıllardan bir walkman ile “el yapımı” kasetleri paylaşıyor. Müziği öğrendiğini söylediği Beyoğlu’nu ise mikrofon ve sahneden bir fotoğraf ile anlatan Danişmend, ilham kaynaklarından Caddebostan Sahili’ni bir fotoğraf, şarkı söylemek kadar keyif aldığını söylediği röportajlarını yıllardır sayısız insanın sesini kaydettiği röportaj teybi, sadelikle derinliği harmanladığına inandığı Özdemir Asaf’ı kendisine ait bir kitap ve olduğu insan olmasını sağladığını söylediği ailesini ise yine bir fotoğrafla sergiye taşıdı.
İllüstratör Sedat Girgin ise sergide hayallerini beslediğini düşündüğü oyuncak ahşap at, samanyolu posteri ve babasının hediyesi teleskopun yanı sıra kendisine kalıcı olmanın önemini anlatan ve Olimpos’ta bir fırtına sonrası bulduğu ağaç kökü, çizerlik mesleğine girmesine etki eden eskiz defteri ve rapido kalemler, renkli şekilleriyle kendisine ilham veren çiçek dürbünü, güzel sanatlar eğitimini temsil eden Mimar Sinan Üniversitesi sınav giriş kartı, pek çok işinde kullandığı sulu boya seti, lise hayatı boyunca sınavlarda kullandığı kopyaları, kendisine ilham veren sinemada ilk izlediği film olan Jurassic Park’ın bileti ve 2014 yılına kadar aktif olarak devam ettiği müzik kariyerini en iyi anlatacak nesne olduğuna inandığı bagetlerine yer verdi.