Viyana-İstanbul arası 46 tramvayı
Galerinin 40. yıl kutlamaları kapsamındaki bu sergide, Viyana’nın Ottakring semtinde hareket eden "46 Tramvayı"ndan esinlenerek hazırlanan “Sedef Sanatçılarla Konuşuyor / Sedef in Conversation With” projesi aracılığıyla Viyana’daki sanatsal atmosferi bu tramvay vasıtasıyla İstanbul'a taşınmış olacak.
Sergi, yüzyıla damgasını vuran dünya çapında tanınmış Avusturyalı sanatçı Maria Lassnig'in öğrencileri olan Sedef Hatapkapulu ve arkadaşları Roland Schütz, Bele Marx & Gilles Mussard, Hannah Feigl, Paul Horn, Sabine Groschup, Annette Wirtz ayrıca Fatih Aydoğdu, Eylem Ertürk, Christina Goestl, Yeşim Hatapkapulu, Behrouz Heshmat, Zorica Luschin, Hella Matthes, Richard Schütz, Georgia Sever, Hermann Staudinger, Ceija Stojka gibi uluslararası alanda önemli sanatçılar arasında diyalog yoluyla bir otobiyografi oluşturma konseptiyle şekilleniyor.
“Birlikte oynayalım: İnsanlar birbirlerine barınak olur, birbirlerini çatılarının altına alırlar, o zaman o insan da sayılır, hem de insandan sayılır. Bu sergide iyi şeyler göstermek istiyorum. Arkadaşlar birbirlerini oyuna alırsa, arkadaş olabilir. Birbirlerinden yeni oyunlar ögˆrenebilirler. Yeni oyunlar dogˆabilir.” — Sedef Hatapkapulu
Sanatçı Sedef Hatapkapulu’nun sıkça işlediği göç, kimlik ve dönüşüm gibi önemli temalara odaklanacak olan sergi, insan ‘Yas¸ar ne yas¸ar, ne yas¸amaz’ gibi hissettigˆinde, degˆersizles¸tirildigˆinde, arkadas¸lar ve diğer insanlar, yani halk tarafından kucaklanmalarını, barınakları altına alınmalarını konu alıyor. “Hepsi içinde oyun barındıran insanlar; sanatçılar, hikayelerini bir s¸ekilde güzel ifade eden, sanatlarıyla, bazen espriyle vs. Onlar beni var ettiler, trenlerine aldılar. Ben de onları tas¸ıyıp götürmek ve onları I·stanbul’da sergilemek istiyorum. Bana degˆen hiç kimse benden bir daha çıkmıyor. Benimle var olmaya devam ediyor. Benim otoportremin bir parçası oluyor.” diyor sanatçı Sedef Hatapkapulu bu otobiyografik projesi için.
Parlamento - Ottakring arasında ring seferi yapan 46 tramvayı 72 milletten insanın birbirine oldukça yakın durduğu, herkesin emniyetle yolculuk ettiği bir araç. Bu ring seferi Viyana’dan sanatçılarla yola çıkarak Kadıköy Ömerpaşa’ya oradan yeni duraklara hareket etmesi ve sonunda yine Viyana’ya dönmesi hedefleniyor. Viyana, Grundsteingasse’deki sanatçıların varlığını, kurumların birlikte çalışmasını, sokak sakinlerinin sanatı kucaklamasını ve sanatçılar ile çeşitli girişimler ve kurumlar arasındaki ilişkilerden gelen ilhamla Mine Sanat Galerisi’nin bulunduğu Ömerpaşa’da benzer bir atmosfer yaratmak amacıyla kurgulanan bu serginin bir bölümü galeri mekânında, bir bölümü Ömerpaşa’da yer alan İstanbul Oyuncak Müzesi’nde görülebilecek. Galeriye gelen ziyaretçiler Ömerpaşa Sokak’taki sürpriz bazı noktaları da öğrenebilecekler.
Sanatçı Hakkında
Sedef Hatapkapulu, 1986’dan bu yana Viyana’da yaşıyor. Maria Lassnig ve Christian Attersee’nin atölyelerinde deneysel tasarım üzerine eğitim gördü ve 1994 yılında Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. Hatapkapulu, Boğaziçi Üniversitesi’nde ve 2019 yılından itibaren Viyana Sigmund Freud Özel Üniversitesi’nde ders veriyor. Ayrıca 2003 ve 2016 yıllarında İstanbul'daki Avusturya Kültür Forumu'nda kişisel ve karma sergiler gerçekleştirdi. Artists Without Borders derneğinin başkanlığını yürütmektedir. 2016 yılından bu yana tekrar Viyana'da yaşamakta ve çalışmaktadır.
