Türkiye'nin ruhu 'Açık Yapıt' ile Londra'da
25 Mayıs 2023 - 02:05Londra Tasarım Bienali 2023'ün 'Türk Pavilion'u 'Açık Yapıt', sanatçı ve mimar Melek Zeynep Bulut tarafından tasarlandı. 1-25 Haziran tarihlerinde Londra'daki Somerset House'un avlusunda sergilenecek eserin tanıtımı ise dün İstanbul'da gerçekleşti. Bulut, "Açık Yapıt'ın insanlığın yeni bir bilinç eşiğinde olduğunu vurguladığımız, farkındalık yaratmaya çalıştığımız bir mesajı var" diyor.
Milliyet.com.tr - Sanatçı Melek Zeynep Bulut'un eseri 'Açık Yapıt', Londra Tasarım Bienali'nde Türkiye'yi temsil edecek. 'Açık Yapıt'ın Beyoğlu'nda bir otelde gerçekleşen tanıtımında konuşan Melek Zeynep Bulut, "Açık Yapıt, '2023 London Design Bienal' için kurguladığımız bir performatif mekan. Birçok disiplin kendi içerisinde bir arada ilerliyor. İnsanlığın yeni bir bilinç eşiğinde olduğunu vurguladığımız, farkındalık yaratmaya çalıştığımız bir mesajı var" dedi.
Programa, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Özgül Özkan Yavuz ve Ahmet Misbah Demircan ile çok sayıda davetli katıldı. Sanatçı Melek Zeynep Bulut, programda gerçekleştirdiği sunumla, görseller üzerinden 'Açık Yapıt' ile ilgili bilgi verdi.
Melek Zeynep Bulut
'MADDE İLE TEMAS EDEN ŞEY FİKRİMİZ'
Açık Yapıt'ın ortaya çıkışını ve taşıdığı ruhu aktaran Melek Zeynep Bulut, "Her tasarladığımız eserde madde ile temas ediyoruz. Ancak madde ile temas eden şey bizim fikrimiz. Dolayısıyla madde, mana dengesine giriyoruz. Hiyerarşiler toplumlar arasında gelişir. Ruhsallıkta ya da madde ile olan ilişkide bu söz konusu değil. Yalnızca nüfuz vardır. O enerjiyi ve duyguyu bir şekilde aktarırsınız. Açık Yapıt’ta diğer işlerde de olduğu gibi anlamı çok gözettiğimiz, anlamlı olmasından ziyade içinde anlamı taşıdığını hissettiğimiz her parçayla işledik. Bunun bir anıt formu olması bilinçli bir hareket sizin zihninizde bununla ilgili bir tanım var. 'Açık Yapıt' o form üzerinden zihninizde tanımladığınız bir anlam mana yüklediğiniz bir şey üzerinden tekrar tanımlamaya gittiğimiz bir eser" ifadelerini kullandı.
Sanatçı eserin sesselliğini, akustik yüzeylerin ortam ve ziyaretçilerin katılmasıyla ortaya çıkan ‘kakafoni’ olarak tanımlıyor. Bulut'a göre eşik ve dönüşüm metaforlarıyla şekillenen, performatif bir mekan, tiyatral bir geçiş sergilemesi olan Açık Yapıt; güç, sınırları belirleme ve toplumsal hiyerarşinin temsili olan kavramların anlamları üzerine tartışmayı temel alıyor. Eserin temelleri ise kapı, geçiş ve eşik kavramları üzerine kuruluyor.
'AÇIK YAPIT, TÜRKİYE'NİN GETİRDİĞİ BAKIŞ AÇISI'
Çoğunluğu metal materyal ile tasarlanan eser, Londra'nın önemli neoklasik yapılarından 'Somerset House' avlusunda 'Türk Pavilion'u kapsamıyla, bienalin bu yıl gerçekleşecek dördüncü edisyonu "Küresel Oyun: İşbirliklerini Yeniden Eşlemek" temasıyla, 1-25 Haziran arasında sergilenecek.
Tasarımcı Melek Zeynep Bulut, bienalin bu yıl 'Global Game' ana temasını işleyeceğini belirterek eserin Türkiye'yle ilişkisi hakkında, “Türkiye’yi teknik olarak temsil eden şeyler EXPO'ların meselesidir. EXPO'larda ülkeler kendi tanımlarını daha turizm bazlı yaparlar. Bienallerde ise daha çok zihinsel performans ön planda olur. Açık Yapıt'ı 'London Desing Bienal 2023' edisyonuna Türkiye'nin getirdiği bir bakış açısı olarak yorumlayabiliriz. Dilerim sergi süresince de herkes tarafından çok sevilir. Ülkemize de gurur kaynağı olacak neticeler alırız" diye konuştu.
'Açık Yapıt', Londra Tasarım Bienali'nde Türkiye'yi temsil edecek. Ziyaretçilerin deneysel mekâna temas etmesiyle bu soyut dokunulmazlık, sessellik ve esneklikle buluşacak.
MELEK ZEYNEP BULUT KİMDİR?
1989 İstanbul, Beyoğlu doğumlu Melek Zeynep Bulut, resim ve heykel temelli eğitiminin ardından mimarlık ve tasarım alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Halen, hem İstanbul hem de Paris'te multidisipliner bir stüdyo olarak üretimlerini sürdürüyor. Mimar ve sanatçı Melek Zeynep Bulut; mimarlık, heykel, psikoloji ve davranış bilimlerini sentezleyerek çalışmalarına devam ediyor.