Türkiye’nin müzik antropoloğuydu
04 Haziran 2021 - 07:06
Seray Şahinler
Müzik dünyasının acı kaybı… Türkiye’nin müzikal zenginliğini yansıtan Kalan Müzik’in kurucusu ve sahibi Hasan Saltık hayatını kaybetti. Saltık, Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında hayata gözlerini yumdu. Müzik piyasasında birbirinden kıymetli çalışmalara imza atan Saltık, binden fazla albüme yapımcı olarak imza atmıştı.
1991 yılında Kalan Müzik’i kuran Hasan Saltık, 30 yıldır, Türk müziğiyle Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin eşsiz örneklerini müzikseverle buluşturdu. Köy köy gezerek, dünyanın dört bir yanına ulaşarak halk müziğine ait kayıtları keşfetti, derledi. “Türkiye'de bize empoze edilen müziği biliyorduk. Altındaki zenginliği, derinliği keşfettikçe anlıyorsunuz Tanburi Cemil'in, radyo sanatçısı Yorgo Bacanos'un dünyanın en iyi virtüözlerinden olduğunu bilmezdim” diyen Saltık, Fransız Liberation Gazetesi’nde "Hasan Saltık olmasaydı Anadolu sessiz kalırdı.", New York Times'da "Anadolu’daki fısıltıya dönüşmüş sesleri toplayıp, bunlardan armonik bir gök gürültüsü çıkaran adam' ve Time Dergisi'nde "Türkiye'nin müzik antropoloğu” sözleriyle anlatılmıştı. Saltık 2017 yılında Türk kültüründe unutulmuş ezgi ve isimleri ortaya çıkarması nedeniyle İTÜ tarafından verilen fahri doktoranın sahibi olmuştu.
Umutsuzluğumuza umut oldu
Saltık’ın ani vefatı sevenlerini ve müzik dünyasını yasa boğdu. Sanatçı dostları ve sevenleri özellikle sosyal medya paylaşımlarında anılarını paylaştı. Kalan Müzik'ten yapılan açıklamada, "Bazı şeyleri duyurmak çok zor, büyük acıları... Belki sonra, dilimiz döndüğünde... Şimdi kısa sürmüş ömre sessizce ağıt yakıyoruz. Hasan Saltık yaşadı, devri daim olsun" ifadelerine yer verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı "Müzikal belleğimize çok değerli eserler kazandıran kıymetli yapımcı Hasan Saltık'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz" paylaşımını yaparken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Müzik kültürümüze büyük hizmetler veren, Kalan Müzik'in kurucusu Hasan Saltık Bey'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Sohbetlerimizi ve dostluğumuzu her zaman hayırla yad edeceğim" şeklinde konuştu.
Sanatçı Sabahat Akkiraz, "Ah ki ah. Yüreğimi yaktın Hasan. Güldüğümüz anlar resimlerde kaldı dede. Hasan Saltık, Hakk'a yürüdü. Kalan yola, müziğe, kültürümüze hizmetin. Nur içinde uyu. Çok erken oldu. Çok üzgünüm” derken Onur Akın "Hasan Saltık'ı kaybetmenin derin hüznü içindeyim. 30 yıllık acı tatlı anılarımız oldu. Çok erken bir gidiş bu" ifadelerini paylaştı. Haluk Levent, "Abimiz... Daha çok işimiz vardı Hasan abi"; Şevval Sam "En büyük yol arkadaşımı kaybettim. Üzüntümü kelimelerle ifade edemiyorum"; Aynur "Herkesin çaresizliğine çare, umutsuzluğuna umut oluyordun. Kaybolmuş heyecanları diriltip, kapına her gelene mutlaka bir derman buluyordun. Nefesimi kestin... Hayatımdaki en dayanılmaz acısı oldun bugün! Çok üzgünüm çok! Seni çok özleyeceğim... Devrin daim olsun" sözleriyle Hasan Saltık'ı andı. Ajda Pekkan "Çok üzgünüm, tanışmıştık kendisiyle. Çok kıymetli bir arşivi vardı"; Belçim Bilgin "Çok değerli Hasan Ağabeyimizi kaybetmenin derin acısı içindeyim... Devrin daim olsun güzel adam!"; Burcu Güneş "Bu veda çok ağır oldu. Bana hayatımın en kıymetli hediyelerinden birini, 20'nci yılımda Kalan Müzik'in kültür mirası türkü arşivini, engin deneyimlerini sundun"; Yılmaz Erdoğan "Sevgili arkadaşım, müziğin, muhabbetin, sevginin ve paylaşmanın ustası Hasan Saltık'ı kaybetmenin acısının yaşıyorum", Ahmet Mümtaz Taylan "Hayatı katlanır kılan çok az sayıdaki güzel insanlardan biriydi. Nur içinde yat kardeşim." diyerek Saltık'va veda etti.
"Kim ne yapmışsa topladık"
Hasan Saltık, Kalan Müzik'in 20. yaş kutlamalarında Milliyet'ten Menderes Özel'e verdiği röportajda, "Köy köy hiç yayınlanmamış kayıtlar var elimizde. Alan çalışmalarımız var. Kim ne yapmışsa dünyanın her yerinden topladık. Bir de ayrı bir kütüphane var. Bir ozan, bir bestekâr öldüğünde gazetelerin kültür servisleri bizi arar, gerekli bilgi ve fotoğrafı bizden ister. Türkiye’de gerçek anlamda bir müzik ansiklopedisi olmadığı için basın hizmeti de sunuyoruz" demişti. Saltık geçtiğimiz Mart’ta Anadolu Ajansı’na verdiği son söyleşisinde ise, yıllardır titizlikle biriktirdiği arşiv kayıtlarını kime bırakacağı sorusuna ise şu yanıtı vermişti: “Dijital çağda artık hiçbir şey kaybolmaz, biz alıp yükledikten veya bilgilerini koyduktan sonra. CD satışları bitince, Türkiye'de ve dünyada müzik sektörü batınca, akıllı telefonlara, dijitale döndü iş. Biz zaten dijitalde nasıl yaparız diye, yıllar önce yurtdışındaki fuarlardan öğrendik."