“Türkiye’deki coşkulu izleyici kitlesi beni çok etkiledi”
26 Şubat 2024 - 05:0225 kişilik dünyanın en ünlü oda orkestrası Sinfonia Rotterdam; kurucusu ve sanat direktörü Conrad van Alphen’in şefliğinde ilk kez CSO Ada Ankara’da olacak. Bu özel konserde, dünyaca ünlü birçok ödülün sahibi genç piyanist Emir İlgen solist olarak sahnede yerini alacak.
Hollanda Büyükelçiliği destekleriyle Türkiye-Hollanda 100. Dostluk Yılı’nda, Mozart’ın ünlü opera aryalarının da yer aldığı Mozart ve Chopin eserlerinden oluşan özel bir repertuar ile sunulacak konser, 29 Şubat saat 20:00’de Ana Salonda Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Konserden önce Sinfonia Rotterdam kurucusu ve şefi Conrad van Alphen sorularımızı yanıtladı.
Müzik kariyerinize nasıl başladınız? Hangi deneyimler sizi müziğe yönlendirdi?
Güney Afrika'nın Pretoria şehrinde doğup büyüdüm ve beş yaşından itibaren keman ve piyano derslerine başladım. Ben çocukken ailemle birlikte düzenli olarak orkestra konserlerine giderdik ve orkestranın sesinden ve şef ile müzisyenler arasındaki kimyadan her zaman etkilenmiştim. Orkestra şefi olma hayalim bu dönemde başladı. Gençken kontrbasın derin seslerine olan sevgim, kontrbas çalışmamı ve Güney Afrika Yayın Kurumu Orkestrası'nda bir profesyonel olmamı sağladı. 1990 yılında Hollanda'ya taşındıktan sonra Hollanda Radyo Senfoni Orkestrası'nda çaldım ve aynı zamanda Eri Klas ve Roberto Benzi’den şeflik eğitimi aldım. Bu, orkestra şefi olma hayalimi gerçekleştirdi.
Sinfonia Rotterdam'ı kurma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu projenin temel hedefleri nelerdi?
2000 yılında Sinfonia Rotterdam'ı kurdum. Bu dönemde Avrupa'nın en büyük limanı olan Rotterdam'ın henüz bir oda orkestrası yoktu. Amacım birçok açıdan esnek, üst düzey bir oda orkestrası yaratmaktı. Çaldığımız repertuvara bağlı olarak orkestranın boyutu esnek. Repertuarımız, ana faaliyet alanımız olan erken klasik dönemden (yaklaşan Türkiye turnemizde çalacağımız) senfonilerden başlayarak, bu yüzyılda yazılmış çağdaş bestelere kadar esnektir.
CSO ADA Ankara'ya konuk olma kararı nasıl ortaya çıktı? Türkiye'deki müzik sahnesi hakkında düşünceleriniz neler?
Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nı iki kez yönetme şansına sahip oldum. Sadece müzik yapımının en iyi seviyesinden değil, aynı zamanda profesyonellik ve coşkulu izleyici kitlesinden de etkilendim. Bu bende Sinfonia Rotterdam ile Türkiye'yi ziyaret etme isteği uyandırdı. Bu dilek, Türkiye ile Hollanda arasındaki dostluğun 100. yıl kutlamaları vesilesiyle ortaya çıktı. Bunu mümkün kıldıkları için Locksbridge'e ve Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği’ne çok minnettarım.
25 kişilik oda orkestrası kadrosuyla Sinfonia Rotterdam 29 Şubatta Ankaralılarla buluşuyor olacak. CSO ADA Ankara konserinde izleyicilere neler sunmayı planlıyorsunuz?
29 Şubat'ta Mozart ve Chopin'in müzikleriyle harika bir program gerçekleştireceğiz. Mozarttan canlı bir açılışın ardından genç piyanist Emir İlgen, Chopin'in 1. piyano konçertosunu seslendirecek. Verilen aradan sonra Hollanda'da büyük bir kariyer yapan soprano Aylin Sezer, Mozart'ın aryalarının yanı sıra güzel bir Türkçe melodiyi de seslendirecek. Konser, Mozart'ın ünlü 29. Senfonisi başyapıtıyla sona eriyor.
Genç müzisyenlere kariyerlerine başlarken veya geliştirmeye çalışırken vermek istediğiniz önemli tavsiyeler nelerdir?
Çok çalışın ve asla pes etmeyin! Her zaman notaların ardındaki müzikal hikâyeyi arayın ve en önemlisi klasik müziğe olan tutkunuzu herkesle paylaşın.
Sinfonia Rotterdam'ın ve kişisel kariyerinizin gelecek projeleri neler? İleride hangi müzikal hedeflere odaklanmayı planlıyorsunuz orkestra ile?
Sinfonia Rotterdam'ın şefi olarak kariyerimin ve beni düzenli olarak konuk şef olarak davet eden birçok üst düzey orkestranın, klasik başyapıtlara dair yorumumu dünyanın her yerine taşımama olanak sağlamasından dolayı kendimi ayrıcalıklı hissediyorum. Favori orkestram Sinfonia Rotterdam ile çok yakında Rachmaninov'un piyano ve orkestra için yazdığı tüm eserleri, düzenli olarak birlikte çalıştığım efsanevi piyanist Mikhail Pletnev ile üç gün üst üste seslendireceğiz. Ayrıca bu yıl Türkiye, Brezilya ve Meksika'ya yapacağımız güzel uluslararası orkestra turlarını da sabırsızlıkla bekliyoruz.