Trabzon’un sanat hazinesi
16 Şubat 2022 - 08:02Seray Şahinler
Trabzon denince akla ilk sırada futbol gelse de şehrin kılcal damarları arasında en belirgin olanı sanattır... Geçmişten bugüne sayısız sanatçı yetiştirmiş şehirlerden biridir Trabzon. Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapması, imparatorlukların başkentliğini üstlenmesi, tarihsel mirası, cumhuriyetle birlikte kentin aydınlarının verdiği çağdaşlaşma mücadelesinin en güzel yansımalarından biri sanata olmuştur.
Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAMEV) yolu Trabzon’dan geçen ya da yolu bir şekilde burayla kesişen ressamları görünür kılmak, eserlerini sanatseverlerle buluşturmak için hummalı çalışmalar yürütüyor. Yavaş yavaş bir gelenek hâline geleceğinin sinyallerini veren “Yolu Trabzon’dan Geçen Sanatçılar” sergisi de bunun örneği. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen sergi geçtiğimiz cumartesi günü Beşiktaş Belediyesi Çağdaş Sanat Galerisi’nde ziyarete açıldı. 2013’de 75 sanatçının 185, 2016’da 113 sanatçının 224 eserinin yine aynı mekânda buluştuğu serginin kapsamı gitgide büyüyor. Yeni sergide Orhan Peker, Mustafa Ayaz, Yusuf Katiboğlu, Süleyman Saim Tekcan, Kayıhan Keskinok, Muzaffer Akyol’un aralarında olduğu 162 sanatçının 275 eseri yer alıyor.
Serginin öne çıkan birkaç noktasına değinmek istiyorum. Öncelikle kuşaklarar ası bir diyalog yaşanıyor burada. Onur köşesinden başlayarak, emektar isimlerin yanı sıra genç sanatçıların işleri de sergide öne çıkıyor. Aynı zamanda kadın ve erkek sanatçıların dağılımı da birbirine yakın… Sabine Ott, Aysel Kul, Çiğdem Menteşoğlu, Esra Şatıroğlu, Aslı Sali, Nurgül Ferahoğlu, Serpil Yeter gibi sanatçı kadınların işlerine rastlayabilirsiniz. Hatta aile buluşmaları bile var… Muzaffer Akyol ile kızı Gaye Su Akyol’un yan yana sergilenen işleri sergiye lezzet katmış. Şehrin kendine has özelliklerinden ilham alan işler de var fakat öne çıkan soyut, sürrealist kompozisyonlar oldukça etkileyici.
Resim heykel müzesi şart
Sanat açısından bu kadar bereketli bir kent için resim heykel müzesinin varlığı da gündeme geliyor elbette. Kapsamlı bir sanat müzesinin bu geleneğe katkı sağlayacağı kesin… Açılışta Seçici Kurul adına konuşan Veysel Günay, resme büyük bir ilginin olduğunu dile getirdi ve müze çağrısı yaptı: “Türkiye’nin resim alanında isim yapmış sanatçılarına baktığımızda hepsinin burayla bağlantısı olduğunu görüyoruz. Trabzon ve çevresi resmin kaynağı gibi görünüyor. Fakat Trabzon’da bir resim heykel müzesi yok. Koleksiyonculara, iş insanlarına, yöneticilere çağrı yapıyoruz. Resim heykel müzesi sanatçılar için değildir, idareciler, hukukçular, mühendisler, mimarlar için en önemlisi köylüler, işçiler, memurlar için olmazsa olmazdır. Sanat, sanatçılar için değil bütün insanlık içindir. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Biz her türlü katkıya hazırız.”
“Yolu Trabzon’dan Geçen Ressamlar III” sergisi 26 Şubat’a kadar ziyaret edilebilir.