Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Tokatlıyan Han’da “Polifonik Bir Bahçe”

Tokatlıyan Han’da “Polifonik Bir Bahçe”

Tokatlıyan Han’da “Polifonik Bir Bahçe” 10 Ekim 2024 - 04:10
Teras sergilerinin ilki olan, küratörlüğünü Eda Yiğit'in üstlendiği “Polifonik Bir Bahçe”, 16 Ekim ile 31 Ekim tarihleri arasında Tokatlıyan Han’ın beşinci katında izleyiciyle buluşuyor.
Farklı disiplinlerden ve üretim pratiklerinden gelen on bir sanatçının yer aldığı sergi seçkisi, resim, desen, enstalasyon, fotoğraf, video, heykel, seramik, müzik ve ses alanlarında olmak üzere mekâna özgü yeni üretimlerden ve daha önce sergilenmemiş işlerden oluşuyor. Serginin küratörlüğünü Eda Yiğit üstleniyor. Küratörün kendisi ve handa atölyesi olan diğer sanatçıların girişimiyle gerçekleşen, davetli sanatçıların katılımıyla zenginleşen sergi, mekânın geçmişi ile bugün arasında çizdiği zikzaklarla şekillenirken iki yılı aşkın süredir sanatçıların handa örgütlediği yeni yaşam kültürünün rüzgarını arkasına alıyor. 
 
 
Tokatlıyan Han, sergi mekânı, Fotoğraf: Bilal İmren
 
Tokatlıyan’ın teras katı ilk kez bir sergiye ev sahipliği yaparken, çeyrek asır önceki oda sakinlerinin terk etmesiyle öylece bırakılmış ve sonrasında hiç dokunulmamış bir mekân. Sergiyle birlikte aradan geçen zamanın izlerini ve işaretlerini taşıyan mekânda geçmişe tanıklık edenlerin bıraktıkları soyut miras, kolektif bir bakışın konusu oluyor. Zihinlerinde yerin katmanlarını sıyırarak çalışan sanatçılar, mekânı kavramanın yolunu kulpu kopuk bir fincan gibi avuçlarının arasına almakta buluyor. 
 
Mekân, harabe, hafriyat ve hafıza ilişkisi üzerine düşünen, farklı mekânsal ölçeklerde üreten, duyuların ve duyumsanır olanın alanında gezinen sanatçılar sergi kapsamında bir araya geliyor. Mekânı bir enstrüman gibi kullanarak mimari unsurları ve yapı elemanlarını sanatsal üretimlerinin malzemesi kılıyorlar. Hafızanın birer taşıyıcısına dönüştürdükleri etrafa saçılmış, parçalanmış ya da atılmış materyalleri yeni anlamlar ve formlar türetmek için işliyorlar. Mekânın harabiyetinin anlam yüklü doğası içinde sanatçıların hanı keşfetmeleri, yaptıkları dalgın gezintilerle mümkün oluyor. Bireysel üretim alanları olan atölyelerinden hana doğru kayan düşünsel üretimlerin mutfağında karşılaşmalar, tartışmalar ve paylaşımlar çoğalıp çeşitleniyor. Tanıklık edilmeyen görünmez bir geçmişin fiziksel izleri mekânsal pratiklerle, öznelere dönük tahayyüllerle ve sezgilerle kavranıyor.
 
 
Tokatlıyan Han, Sergiye ilham veren bahçe, Fotoğraf: Bilal İmren
 
Sanatçılar: A. Serkan Aka, Özge Akdeniz, Orçun Beslen, Kirkor Dabanyan, Ari Hergel, Bilal İmren, Mine Kemertaş, Şafak Kocaoğlu, LÜTFÜ, İlhan Sayın, Funda Susamoğlu