Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları başlıyor

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları başlıyor

Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları başlıyor22 Şubat 2025 - 05:02
Türkiye Tiyatro Vakfı’nın düzenlediği “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” akademisyen ve yazar Seval Şahin'in "Teodor Kasap Gündeliğin Tiyatrosu" başlığıyla 25 Şubat'ta başlıyor.
Seyhan Akıncı
seyhan.akinci@milliyet.com.tr
 
İnsanı, insana insanla anlatmak cümlede tekrar eden insanın karmaşasından olsa gerek hiçbir zaman kolay olmadı. Yine de tiyatro en az insan kadar ısrarcı çıktı ve yüzyıllardır bunu yapmaya devam ediyor. Bazen sahnede bazen de özel oturumlarda. Türkiye Tiyatro Vakfı’nın (TTV) düzenlediği 'Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları' başlıklı konuşma dizisi de bu amaçla düzenleniyor. Bu yıl konuşmalara beş ay boyunca Yapı Kredi kültür Sanat Loca ev sahipliği yapacak. Her ay farklı bir konunun ele alınacağı dizi; Türkiye resmi tiyatro tarihinde dile getirilen ve/veya getirilmeyen kimi olguları güçlü referanslarla sorgulatmayı ve yeniden düşündürtmeyi amaçlıyor. Tiyatronun yalnızca bir sahne sanatı değil aynı zamanda toplumsal belleğimize ışık tutan önemli bir kaynak olduğunun altını çizen dizinin ilk konuğu ise yazar ve akademisyen Seval Şahin. 
 
 
İlk konu "Teodor Kasap ve Gündeliğin Tiyatrosu"
25 Şubat Salı günü, saat 18.00’de Yapı Kredi kültür Sanat Loca'da Noyan Ayturan’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek oturum, “Teodor Kasap ve Gündeliğin Tiyatrosu” başlığını taşıyor. Türkçe siyasi mizahın öncülerinden kabul edilen Teodor Kasap çıkardığı; Dijojen, Çıngıraklı Tatar ve Hayal dergileriyle tarihte önemli bir yer tutuyor. Seval Şahin, Osmanlı’nın son döneminde basın, yayın ve tiyatro yazarlığı alanlarının önde gelen figürlerinden, geleneksel tiyatronun yılmaz savunucusu Teodor Kasap’ın tiyatrosuna odaklanacak, yazarın uyarlamalarını ve Hayal dergisinde yayımladığı tiyatro metinlerini ele alacak. Tiyatroyu gündelik hayatın bir eleştirisi olarak değerlendiren Kasap’ın ısrarla savunduğu geleneksel tiyatromuzla ilgili düşünceleri ve onun çağdaşlaştırılmasına yönelik önerileri de oturumda tartışmaya açılacak. Katılımın ücretsiz olduğu oturum özellikle tiyatro ve yayıncılıkla igilenenlerin ajandalarına not etmesi gereken etkinliklerden.