Taner Ceylan’ın Olimpos Sergileri
25 Mayıs 2021 - 08:05Eserleri biliniyordu, ama adının hafızalara kazınması 2008’de Sotheby’s’in ilk kez yaptığı çağdaş Türk sanatı müzayedesiyle oldu.
Müzayedenin kataloğunun kapağında, Taner Ceylan imzalı yüzü kanlar içinde bir boksör resmi vardı, eserin adı ‘Spiritual’dı.
Hiperrealist akımın en çarpıcı örneklerindendi, Ceylan’a göre diğer eserleri gibi?“Duygusal realist”ti.
Sonra bu eserin Ömer Koç koleksiyonuna katıldığını, Londra’daki evinde sergilendiğini Financial Times’ta okuduk.
Ceylan’ın ‘1881’ adlı eserinin Marc Quinn gibi bir sanatçının koleksiyonuna katıldığını da...
Sotheby’s’in çağdaş Türk sanatı müzayedelerinde eserleri en yüksek fiyatlara satılan sanatçı oldu Taner Ceylan.
Murat Pilevneli’nin kurduğu Galerist’in Art Basel’e katıldığı en pırıltılı zamanlarında Basel’de başlayan uluslararası yolculuğu daha sonra uluslararası bir galeriyle, geçen yıl hayatını kaybeden Paul Kasmin’le devam etti.
“Bana olan ilgi bugün öyle, yarın başka türlü.? Unutmayın ki işimden oldum, ölüm tehdidi aldım, bana tahsis edilen korumalarla aylarca birlikte yaşadım, ertesi gün ülkenin yaşayan en pahalı ressamı ilan edildim, bugün kendimi New York’ta buldum, sadece istediğim resmi yaptım diye.? Etrafımda çok şey olup bitiyor ve benim dışımda seyrediyor.? Duygusal olarak dahil olmadım, küçük atölyemde yıllardır yaptığım gibi resmimi yapmaya devam ediyorum.? Tek gayem beni resim yapma sürecimden alıkoyan etmenleri hayatıma sokmamak.
Resmi meydana getirdikten sonra çizdiği macera kendisine ait.? Her sergilendiğinde kendisini tekrar tanımlıyor.? Ben kendimi tuval başında yaşadıklarımdan sorumlu tutuyorum.? Normal sürdürdüğümüz gündelik yaşamımızın dışında akan bir yaşama sahibim resim yaparken.? Kurduğum ve oluşturduğum dünyada var oluyorum, bu benim tercihim.? Bu nedenle ikinci şahıslar nazarında ‘Süper asosyal’ olarak tanımlanıyorum.? Diğer taraftan sosyal hayatı oldukça sıkıcı ve yorucu buluyorum.? Ama tüm günümü tuval başında geçiriyor olmam da, başkalarının gözünde sıkıcı ve yorucu.? Meydana gelen resim, onu yaparken belli bir alışverişin sonunda ortaya çıkan bir yaşam formu oluyor. ‘Taner Taner’ isimli resmimden dolayı çalıştığım üniversiteden atıldığımı düşünürseniz herkese haz vermediği de ortada.”
Bir röportajında bunları diyecek kadar da mütevazı.
En son Londra Sotheby’s’de ‘Seni Seviyorum’ sergisini gezme şansım olmuştu. “Bu topraklarda kendimi kan revan içinde resmetmekten alıkoyamıyorum”?diye özetlemişti bu sergideki işlerini.
11 Haziran’a kadar devam edecek
Şimdi ise Taner Ceylan, küratörlüğünü üstlendiği Olimpos Sergileri’yle gündemimizde.
Aslında Olimpos Sergileri’nin başlangıcı, sanatçının bir rüyasına dayanıyor.? Daha sonra rüyası gerçek oluyor ve her yıl tatile gittiği Olimpos’ta zeytin ağaçları arasında bir evde yeni bir yaşam kuruyor kendine.
“Önce bir rüyayla, sonra sanatla bana gelen yine sanata dönüşmeli” diye düşünüyor.
Yıllardır destek verdiği yeni yeteneklere sergi yapmaya karar veriyor ve Olimpos Sergileri projesi ortaya çıkıyor.?[Metin Kaydırma Sonu]İlk yıl Olimpos Sergileri’nin teması “Portre”ydi, geçen yıl pandemi nedeniyle sergi yapılamadı.?[Metin Kaydırma Sonu]Yarın açılacak ikinci Olimpos sergisinin teması ise “Peyzaj”.?[Metin Kaydırma Sonu]Karaköy’deki tarihi Zülfaris Sinagogu’nda gerçekleşecek sergide resim, heykel, fotoğraf ve desen alanlarında üretilmiş manzara işleri dikkat çekiyor.
Peki ama sergide yer alan sanatçılar kimler?? Ahu Akgün, Akın Güreş, Ayşe Tuğ, Ayşenur Şentürk, Aysun Şentürk, Can Ünlü, Elif Çatlıoğlu, Gurur Birsin, Hazal Aktaş, İsmail Yılmaz, Kadir Selçuk, Özlem Yılmaz ve Yağız Gülseven. Sergi 11 Haziran’a kadar devam edecek.
Kovid-19 önlemleri nedeniyle önceden randevu alınarak gezilebilecek.