Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sıradan insanların sesleri buluştu

Sıradan insanların sesleri buluştu

Sıradan insanların sesleri buluştu12 Mayıs 2021 - 11:05
Sait Faik’in anısına her yıl verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu yılki sahibi "Derli Tarla" kitabıyla Şermin Yaşar oldu. Yaşar, “Kitaplarıyla büyüdüğümüz bir ismin yanında adımın geçmesi büyük bir onur. Benim öykülerimde de Sait Faik’inkilerde olduğu gibi hep sıradan insanlar konuşuyor" diyor.

SERAY ŞAHİNLER

 

Modern Türk öykücülüğünün öncü ismi Sait Faik’in anısına her yıl Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle dağıtılan Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sahibi belli oldu. Bu yıl 67'ncisi düzenlenen ödülün “Deli Tarla” adlı öykü kitabıyla Şermin Yaşar’a verildiği açıklandı. Doğan Hızlan’ın başkanlığında toplanan Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Metin Celâl, Murat Gülsoy ve Beşir Özmen’den oluşan jüri,ödülün “insan psikolojisinin karanlık yanlarını ustaca kurulmuş olay örgüleri ve ironik bir dille anlatmakta gösterdiği başarıdan dolayı” Yaşar’a verildiğini duyurdu.

 

Kötünün içindeki iyinin peşinde

 

Milliyet’e konuşan Şermin Yaşar, duygularını “Elbette çok sevindirici… Kitaplarıyla büyüdüğümüz, hayranı olduğumuz bir ismin yanında adımın geçmesi büyük bir onur. Listedeki diğer eserlerin hepsi eminim çok kıymetlidir. Yazarları çok değerli. Hepsini birinci gibi düşünmek gerekiyor..." sözleriyle anlattı. Öykülerindeki karakterlerin Sait Faik’in öyküleriyle benzerlik gösterdiğini söyleyen Yaşar, “Kendi öykülerime baktığım zaman Sait Faik’inkilerde de olduğu gibi hep o sıradan insanların konuştuğunu görüyorum. Sıradan olanların, günlük yaşantıların öyküleri… Onun bir sözü vardır; ‘İnsanın en fenasında iyi bir tarafın bulunduğunu biliyoruz. Biz bu iyi tarafı bulmaya, ondan istifade etmeye mecburuz.’ Benim hayata bakış açım zaten bu anlayış üzerine kurulu. Belki böyle bir faydam olabilir diye düşünüyorum. Umarım olur” dedi.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem ise “Umuyoruz, daha nice yazarlarımız kazandıkları bu ödüllerle Sait Faik’in ayak izlerini takip edecek; ülkemizin kültürel gelişimine katkıda bulunacaklar. Bizler de Darüşşafaka olarak bu organizasyonun içerisinde yer almaktan her zaman büyük gurur duyacağız” dedi. 1955’te Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nce veriliyor. Sait Faik’in vasiyetnamesi doğrultusunda oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Armağanı”nıyla ödüllendiriyor.

 

"Bazen hayat gizler kendini..."

 

Okurların klasik öykücülüğümüzün tatlarını bulacağı Şermin Yaşar öyküleri acı ile hüznü, gözyaşı ile tebessümü aynı satırlarda harmanlıyor. "Tarihi Hoşça Kal Lokantası", "Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu" ve "Gelirken Ekmek Al" kitaplarında olduğu gibi yazar yine hayatın sıradan görünen ama büyük deneyimlerine, derin acılar ve görünmez tebessümler barındıran anlarına odaklanıyor. Doğan Kitap tarafından yayımlanan kitabı “Deli Tarla", 'yeniden gülmeyi başarabilen insanların muamması' için yazılmış öykülerden oluşuyor. “Bazen hayat gizler kendini… Sımsıkı çekilmiş perdelerin ardına saklanan utangaç ev içlerinde, kapıların ardında, güneşin terk ettiği sokaklarda, o bıyık altı gülüşlerde, mühürlenmiş ağızlarda, yüze düşen gölgelerde, ketum yüreklerde, harflerin kıvrımlarında, kelimelerin dilsizliğinde, sonsuz susuşlarda, hiç düşülmeyen yollarda, hep beklenen aşklarda, hiç beklenmedik sonlarda gizler kendini hayat…” diyen Yaşar, "Deli Tarla"da aile ve toplum üzerine kurulan öyküyü insan psikolojisi ekseninde irdeliyor.