Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sinematek - Sinema Evi'nden sürpriz restorasyon: 'Hakkâri'de Bir Mevsim'

Sinematek - Sinema Evi'nden sürpriz restorasyon: 'Hakkâri'de Bir Mevsim'

Sinematek - Sinema Evi'nden sürpriz restorasyon: 'Hakkâri'de Bir Mevsim'01 Eylül 2023 - 03:09
İstanbul Kadıköy'de Jak Şalom ve Kadıköy Belediyesi öncülüğünde yeniden hizmet veren, iki ayrı mimarlık ödülü ile dikkat çeken Sinematek - Sinema Evi, ilk restorasyon çalışmasını Ekim 2023 ve Ocak 2024 arasında izleyicisiyle buluşturmaya hazırlanıyor.
Sinematek'teki tam donanımlı, 160 kişilik Onat Kutlar Sinema Salonu'nda izlenecek ve Kurukahveci Mehmet Efendi ile Atlas Post Production işbirliğinde restorasyon görmüş ilk 'başyapıt', yönetmen Erden Kıral tarafından 1979'da çekilen "Hakkâri'de Bir Mevsim" filmi olacak.
 
Yazar, eleştirmen, Milliyet Sanat dergisi imzalarından Ferit Edgü'nün 1964 tarihli deneyimlerinden hareketle yazdığı 1977 tarihli "O" isimli romanından uyarlanan eser, edebiyatçı ve sinema eleştirmeni, Sinematek kurucularından, yine Milliyet Sanat dergisi yazarı merhum Onat Kutlar tarafından senaryoya aktarılmış, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde dört ödül kazanmış olmasına karşın, Türkiye'de ancak 1987'de ülkenin salonlarında alkışlanabilmişti.
 
Filmde Genco Erkal, Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat ve Berrin Koper gibi isimler bir araya geliyor.
 
Sinematek - Sinema Evi'ne temel olan Türk Sinematek Derneği, 25 Ağustos 1965'te Onat Kutlar'ın, yine dergiye katkıda bulunmuş kültür - sanat simaları Hüseyin Baş ve Şakir Eczacıbaşı ile, Sabahattin Eyüboğlu, Cevat Çapan, Muhsin Ertuğrul ve Nijat Özön gibi isimlerle bir araya gelmesi üzerine Türkiye kültür sanat hafızasına dahil edilmişti. 'Yeni Sinema' dergisi ile döneminin eleştirel ve teorik sanat üretimine öncülük eden, önce Şişli, sonra ise Taksim'de hizmet veren Sinematek, 12 Eylül darbesi ile, diğer tüm derneklerle birlikte kapatılmıştı.