Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » SaturDox 12. Belgesel Buluşmaları

SaturDox 12. Belgesel Buluşmaları

SaturDox 12. Belgesel Buluşmaları22 Şubat 2024 - 05:02
Depo ve Documentarist’in birlikte düzenlediği SaturDox, dört yıllık aradan sonra yeniden başlıyor. Bu seneki SaturDox Belgesel Buluşmaları, Filistin’deki yaşam ve direnişi konu alan filmlere odaklanıyor.

“Yok Olmaya Karşı: Filistin Filmleri” film gösterimlerinin yanısıra Filistin’deki işgal ve özgürleşme hareketlerinin tarihi ve bugününe dair konuşmalarla birlikte şiir ve edebiyat okumalarını da içeriyor.

24 Şubat’ta başlayacak ve 4 Mayıs’a dek sürecek programda yer alan filmler; Filistinlilerin 7 Ekim 2023 öncesinde Gazze’deki gündelik yaşamlarının olağanüstü koşullarından, Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından maruz bırakıldıkları baskıya, Siyonist şiddete ve Filistinlilerin mücadelesine tanıklık ediyor. Yok Olmaya Karşı: Filistin Filmleri, İsrail ve müttefikleri tarafından geçtiğimiz dört aya sıkıştırılmaya çalışılan işgalin tarihine daha geniş bir zamansal perspektiften bakmayı amaçlıyor.

Tüm gösterimler 19:00’da başlayacak ve konuşmalar gösterimlerin ardından gerçekleşecektir. Tüm filmlerin gösterimi Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak yapılacaktır. Tüm gösterimler ücretsiz olup katılım için kayıt gerekmiyor.

24 Şubat ve 20 Nisan Cumartesi günleri gösterimlerden önce saat 18:00’de Filistin’le dayanışma için Arapça, İngilizce ve Türkçe şiir ve metinler okunacak.

 

PROGRAM

24 Şubat Cumartesi

Bir Daha Atla

Yönetmen: Emanuele Gerosa

İtalya, İsviçre, Lübnan, 2019, 83’

Söyleşi: Hasan Tahrawi, Filistinli gazeteci

Gazze Parkur Takımı’nın kurucuları olan Jehad ve Abdallah, Gazze Şeridi’nde birlikte büyüyüp yetişir, ama sonradan ilgi alanlarının farklılaşması nedeniyle yıllarca ayrı kalırlar. Şimdi ise kendileri gibi hapiste doğanlar için özgürlüğe kavuşmanın yollarını aramak adına kendilerini her zamankinden daha fazla birlik olma gereksinimi içinde bulurlar.

 

9 Mart Cumartesi

Aisheen [Gazze’de Hâlâ Hayattayız]

Yönetmen: Nicolas Wadimoff

İsviçre, Katar, 2010, 86’

Söyleşi: Selim Sezer, Harun Turgan ve Irmak Karasu (BDS Hareketi)

Aisheen [Gazze’de Hâlâ Hayatta] felaketten sonraki bekleyişi anlatıyor. Dünyanın en büyük hapishanesinin içinde daha iyi bir gelecek için bekleyiş. Bu sıradan (ama bu filmle başka anlamlar kazanan) yerlerdeki karşılaşmalar aracılığıyla, film farklı bir Gazze portresi çiziyor. Şiirsel ve zaman zaman gerçeküstü. Aisheen hayata bir övgü…

 

23 Mart Cumartesi

Toprak ve Ekmek

Yönetmen: Ehab Tarabieh

İsrail, Filistin, 2019, 89’

Söyleşi: Erhan Keleşoğlu, siyaset bilimci

Yönetmen Ehab Tarabieh’in kurguladığı Toprak ve Ekmek, insan hakları örgütü B’Tselem’in sağladığı kameralarla çekilen düzinelerce kısa filmden oluşuyor. İsrail vatandaşları taş atarak, ırkçı tezahüratlarda bulunarak alevleri körüklemeye çalışırken, İsrail askerleri Filistinliler ve çocukları için hayatı zorlaştırmaktan zevk alıyor gibi görünüyor. Tarabieh, Filistinlilerin içerisinde yaşadığı bu korkunç gerçekliğe dair çok sayıda belgeyi biraraya getirerek, adaletsizlik hissinin içimize işlemesini sağlıyor.

 

4 Nisan Perşembe

Hayalet Avcılığı

Yönetmen: Raed Andoni

Fransa, Filistin, İsveç, Katar, 2017, 94’

Söyleşi: Ayşe Düzkan, yazar, BDS aktivisti

Yönetmen Raed Andoni, Kudüs’teki Moskobiya sorgu merkezinin, eski mahkumların gözetiminde ve onların anılarına dayanarak, sorgu odalarının ve hücrelerinin ölçekli bir kopyasını inşa ettiriyor. Bu gerçekçi set ortamında, eski mahkumlar maruz kaldıkları sorguları yeniden canlandırıyor, hapishaneyle ilgili ayrıntıları tartışıyor ve tutuklulukları sırasında yaşadıkları aşağılanmayı ifade ediyorlar. Bir noktada yönetmen de kamera karşısına geçiyor ve kendisi de otuz yıl önce Moskobiya’daki hapishanede yaşadıklarına dair parçalanmış anılarıyla yüzleşiyor.

 

20 Nisan Cumartesi

Toplayıcılar

Yönetmen: Jumana Manna

Filistin, 2022, 64’

Söyleşi: Nicola Saafin, Filistinli aktivist

Golan Tepeleri, Celile ve Kudüs’te çekilen Toplayıcılar, İsrail'in doğa koruma yasalarının Filistinlilerin yabanî yenilebilir bitkileri toplama pratiği üzerindeki etkisini göstermek için kurmaca, belgesel ve arşiv görüntülerini kullanıyor. Bitkileri doğadan mutfağa, toplayıcılar ve doğa devriyesi arasındaki kovalamacadan mahkeme salonundaki savunmalara kadar takip eden Toplayıcılar, bu geleneklerde somutlaşan neşe ve bilginin yanısıra yasaklayıcı yasalara karşı direnişi de yakalıyor. Film, korumanın şartlarını ve kısıtlamalarını yeniden çerçeveleyerek, yok olma politikasına, yani neyin yok olacağına ve neyin yaşayacağına kimin karar vereceğine dair soruları da gündeme getiriyor.

 

4 Mayıs Cumartesi

Filistin’den kısa filmler

Bir Dakika, Yönetmen: Dina Naser, Ürdün, Belçika, 2015, 10’

Arada, Yönetmen: Khaled Tanji, Türkiye, Filistin, 2021, 20’

Gazze’den Ev Filmleri, Yönetmen: Basma al-Sharif, Fransa, Filistin, 2013, 24’

Söyleşi: Khaled Tanji, Arada’nın yönetmeni