Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Şaşırtıcı Japon tasarımları bu sergide

Şaşırtıcı Japon tasarımları bu sergide

Şaşırtıcı Japon tasarımları bu sergide12 Mart 2024 - 09:03
Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Japonya Tanıtma Vakfı tarafından Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’nde “Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi” ziyarete açıldı.
BARAN DANIŞ
baran.danis@milliyet.com.tr
 
Japonya ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kültürel etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Büyük kısmı 2000 yılında sonra üretilen, eşya tasarımından sistem ve hizmet tasarımına kadar günlük hayatı destekleyen yaklaşık 100 Japon endüstriyel tasarımı ürünün yer aldığı “Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi” Hacettepe Üniversitesi’nde ziyarete açıldı.
 
 
Serginin açılışına katılan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata “Ürün tasarımından sistem ve hizmet tasarımına kadar günlük hayatımızı destekleyen çeşitli tasarımlar insanların yaşam tarzlarını ve toplumu yansıtmaktadır. Örneğin Japonya’da eskiden beri depremlerden dolayı sıkıntı yaşanması nedeniyle afet önleme ve zararlarının azaltılmasına yönelik çeşitli yaratıcı fikirlerin yansıtıldığı tasarımlar yer alıyor. Özellikle su sirkülasyonlu el yıkama standı ‘Wosh’ ile ilgili ürünler, geçen yıl Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremlerin ardından Japonya acil yardım ekipleri tarafından getirilmiş ve afet bölgesinde kullanılmıştır" dedi.
 
 
Açılışa katılan bir diğer isim olan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise Japonya ve Türkiye arasında derin bağlar olduğunu belirterek, "Bu sergi, 2024 yılında gerçekleştirilen ve Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’ncü yılı münasebetiyle Türkiye’de gerçekleştirilen bir dizi etkinliğin bir parçası. Serginin içeriğinde 2000 yılı sonrasında tasarlanan endüstriyel eserler mevcut. Tasarımı gündeme getirmeye çalışan, tasarım boyutuyla bunları bizim ilgimize sunan bir sergi. Bugün dünyada belki birçok şeyi üretebilirsiniz; ama eğer onları talep edilir hale getiremiyorsanız, insanların bunları tüketmek için bir istek duymasını, onların bu ürünleri aldığında en efektif şekilde bu ürünlerden faydalanmasını sağlayacak bir sonuç yaratamadığınız takdirde ürettiğiniz bilginin, teknolojinin hiçbir anlamı yok. Dolayısıyla tasarım konusunu gündemimize getirmesi açısından çok değerli bir sergi" ifadelerini kullandı.
 
 
“Dünden Bugüne 100 Japon Tasarımı Sergisi” ilk olarak 2004 yılında düzenlendi ve sonraki 10 yıl boyunca dünyayı dolaştı. Beğenilen serginin ikinci edisyonu 2013 yılında düzenlendi ve ertesi yıl dünya turuna başladı. Bu sergide Japon tasarımlarının üstün örneklerini günümüz perspektifinden bir araya getiren serginin üçüncü edisyonu ile izleyici karşısına çıkıyor. Geniş kapsamlı sergide sadece Japon tasarımının özellikleri değil aynı zamanda günümüz Japon kültürünün bir ifadesi de yer alarak ziyaretçilerin beğeni ve ilgisine sunuluyor. 
 
 
Japon üretimi mobilya, elektronik, sofra takımı, tencere setinden giyim aksesuar ve diğer günlük yaşam malzemelerine örneklerin sunulduğu, 1990'lı yıllarda Türkiye'de yaygın olarak kullanılan taşınabilir kaset çalar, gameboy, CD çalar ve atarinin yanı sıra oyuncaklar, kalemler, fotoğraf makinaları ve kırtasiye malzemelerinin de yer aldığı sergi 22 Nisan’a dek tarafından Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilir.