Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Sanatçının sesi gerçeği anlatır’

‘Sanatçının sesi gerçeği anlatır’

‘Sanatçının sesi gerçeği anlatır’01 Mayıs 2022 - 09:05
“Barış İçin Sanat Yap” sergisinin küratörlüğünü yürüten Ukraynalı Polina Somochkina, “Sanatçıların sesi her zaman en kalın duvarları bile aşarak gerçeği dünyaya anlattı” diyor.

Seyhan Akıncı 

 

Contemporary Istanbul Vakfı, Istanbul Artist Residency ve Ukraynalı küratör Polina Somochkina’nın iş birliğinde Fişekhane’de “Make Art For Peace - Barış İçin Sanat Yap” adlı yardım sergisi düzenleniyor. Sergiye İstanbul’un Ukrayna ve Polonya Başkonsoloslukları da destek veriyor. 28 Nisan’da açılan sergi bugün sona eriyor. Sergide 19 sanatçının 31 eseri yer alıyor. 12 çalışma “İstanbul Artist Residency”- IAR (İstanbul Sanatçı Residansı) tarafından bağışlanmış. Biz de geliri savaştan etkilenen Ukraynalı çocukların yararına kullanılacak bu anlamlı sergiyi Ukraynalı küratör Polina Somochkina, Comtemporary Istanbul Vakfı Başkanı Ali Güreli, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi ve Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile konuştuk.

2018’den bu yana İstanbul’da yaşayan Ukraynalı küratör ve sanatçı Polina Somochkina böyle bir serginin küratörlüğüne imza atmanın hissettirdikleriyle ilgili şunları söylüyor: “Günlerim ailemin iyi ve güvende olup olmadığını kontrol etmekle başlıyor. Milyonlarca Ukraynalı çocuk ve kadın evsiz ve geçim kaynağından yoksun bırakıldı. Hepimiz yıkılan Ukrayna şehirlerinin belgesel videosunu ve fotoğrafını gördük ancak bu durumu yaşamanın nasıl bir şey olduğunu sadece hayal edebiliriz. Bu muhtemelen katıldığım en önemli proje. Sergiden elde edilecek gelir UNICEF vasıtasıyla şu anda hâlâ Ukrayna’da bulunan savaş mağduru çocukların acil yardım, temel gıda ve tıbbi malzeme taleplerinin karşılanması için UNICEF Ukrayna Acil Fonuna aktarılacak. Ben asker değilim, küratörüm ve sanatçıyım, dünya ile iletişim dilim sanat. Ve bu dilim barış mücadelesinde tek araç. Proje aynı zamanda birçok ülkeyi ortak bir barış çağrısıyla birleştiren bir kültür diplomasisi. Contemporary Istanbul Vakfı bize böyle bir insani misyonda destek olduğu için çok şanslıyız.”

Peki, sanat günün birinde barışın öneminin anlaşılması için daha fazla rol oynayabilir mi? Somochkina, “Zor ama çok önemli bir soru” diye başlıyor sözlerine ve “Sanat, bir bombayı veya roketi durdurabilir mi? Cevap açık, fiziksel olarak hayır. Ama kültür ve sanat her bireyin ve toplumun oluşumunu belirleyen bir etken ve korunması gereken bir kimlik. Sanat, kuşkusuz bir toplumun vizyonunu, dünya görüşünün oluşumunu etkiler. Özgür sanatçıların sesi, topluma gerçeği aktarmanın neredeyse tek yolu. Gerçek şu ki, sanat hiçbir zaman kayıtsız, apolitik olmamıştır. Sanatçıların sesi her zaman en kalın duvarları bile aşarak gerçeği dünyaya anlattı” diye sürdürüyor.

 

En etkili iletişim aracı

 

Contemporary Istanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Sanatın en etkili iletişim araçlarından biri olduğu gerçek. Sanatın krizin anlaşılması üzerinde kaçınılmaz bir etkisi olmasını ve barışın mümkün olduğunca acil bir şekilde galip gelmesini içtenlikle umuyoruz” diyor.

 

 

‘Ukraynalılara kalbimizi açtık’

 

Ukrayna ve Polonya iş birliğini sanat aracılığıyla İstanbul’da da yürütüyor. “Make Art For Peace” sergisine destek veren Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, “Sanat savaşın korkunç gerçekliğini anlatıyor bugün. Sanat, savaş zamanında Ukrayna’daki mücadele hakkında bilgi aktarmak için ayrı bir araç. Sanatçılar, Ukrayna’yı desteklemek için ellerinden geleni yapıyor. Rus ordusu, en değerli varlığımızı yok ediyor; bizim çocuklarımızı. Bu nedenle, tüm yaratıcı insanları şu anda ellerinden geleni en iyi şekilde yapmaya ve gelecek nesiller ve dünyadaki insanlar için bir hatıra bırakmaya çağırıyorum” diyor. Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ise, “Polonyalılar, Ukrayna’dan savaştan kaçan milyonlarca insana evlerini ve kalplerini açtı. Ukrayna’ya desteğimizi ‘Barış için Sanat Yap’ sergisine destek vererek göstermeye çalışıyoruz” diyor.