Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanat ve Doğa El Ele

Sanat ve Doğa El Ele

Sanat ve Doğa El Ele 04 Şubat 2019 - 01:02
2017 Kasım ayında açılan Zai Bodrum, yaz tatili ve deniz ile anılan bölgenin sanat yaşamına katkı sunmayı hedefliyor. Yeni nesil bir kütüphane olma iddiası taşıyan Zai Bodrum'u, Derya Büyükkuşoğlu'na sorduk.

İhsan Dindar - İstanbul

 

Zai Bodrum ortaya nasıl çıktı? Böyle bir kütüphaneyi kurma fikri ortaya nasıl çıktı?

Doğayı dört mevsim boyunca yaşamak; ruhumuzu, zihnimizi, bedenimizi beslemek, paylaşarak çoğalmak için hayallerimizde yepyeni bir imge yarattık.  Tıpkı doğanın sonsuzluğu gibi, edebiyatın ve sanatın da sonsuzluğuna inandık. Böylelikle ortaya “Yeni Nesil Kütüphane” olarak tanımladığımız Zai çıktı. 2017 Kasım ayında tüm edebiyat ve sanat ilgilileri için kapılarımızı açtık.

 

Zai Bodrum aslında salt bir kütüphane değil, farklı alanları da mevcut. Bize bunlardan da biraz bahsedip nasıl konumlandırdığınızı anlatabilir misiniz?

Üçüncü mekan kütüphane, kütüphanenin hem bireysel hem sosyal vakit geçirilebilen bir yapı olması görüşüne dayanıyor. İnsanların evlerindeki konforu yaşayabileceği, iş yerlerinde sahip oldukları çalışma ortamını onlara sunabilen bir alan yarattık. Ziyaretçilerimiz için yeni ve özel bir alan yaratırken onlara üçüncü nesil demleme yöntemleriyle demlenen kahveler, bitki çayları ve atıştırmalıklar sunan butik bir mutfak oluşturduk. Bunun yanında sinema, tiyatro gibi sanat dallarını içeren atölyelerimizle deneyim alanları kurguladık. Zai’yi salt edebiyat ilgilileri için değil tüm sanat ve doğa tutkunları için büyülü bir atmosfer olarak konumlandırdık.

 

Burası için belirlediğiniz bir hedef kitle var mı?

Kapımız 15 yaşın üstündeki tüm ziyaretçilere açık. Ziyaretçilerimizin edebiyat ve sanat meraklısı, doğaya duyarlı, kaliteli vakit geçirmekten hoşlanan, yeni deneyimlere açık, araştırmacı ve paylaşımcı insanlardan oluştuğunu söylemek mümkün.

 

 

Mimari tasarım açısından Zai’nin yapımı sırasında göz önünde bulundurduğunuz kriterler oldu mu?

Zai, zeytinin eski deyişlerinden biri. Biz de bu kütüphaneyi hayal ederken onu zeytin ağaçlarının gölgesinde konumladık. Bu sebeple Zai’yi doğanın içinde, doğayla uyumlu bir yapıya dönüştürdük. Bahçemizde yer alan her bir zeytin ağacı, bir sanatçının ismiyle adlandırıldı. Burada sanat ve doğanın el ele yeşermesine önem veriyoruz.

 

Bodrum, özellikle yaz aylarında çok turist alan bir yer. Üstelik bu yıl turizmde büyük artışın yaşanacağı bir sezon bekleniyor. Buraya turist de çekmek amaçlıyor musunuz?

Zai’nin içeriği ve etkinlik takvimi, metropollerin sanata erişim kolaylığını Bodrum’a taşıyor. Etkinlik çeşitliliğimiz genişledikçe daha çok sanatsever ve deneyim meraklısı insana kapı aralıyoruz. Şehir keşmekeşinden uzaklaşmak için Bodrum’a yerleşen çok fazla insan var. Bu kişilere Bodrum’da sanatla yaşayan bir alan yarattığımız için Zai’nin konsepti, burada yaşamayan insanlar tarafından da büyük ilgi görüyor. Tatillerini deneyim odaklı yaşamayı tercih eden insanların radarına da böylelikle girebiliyoruz.

 

 
 
 
 
ihsan.dindar@milliyet.com.tr
http://instagram.com/ihsandinovski