Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanat piyasasında rekor büyüme

Sanat piyasasında rekor büyüme

Sanat piyasasında rekor büyüme02 Şubat 2023 - 11:02
Milliyet Sanat, 2023’te de sanatın nabzını tutmaya devam ediyor. Derginin şubat kapağında geçen yılı rekor satışlarla geçiren plastik sanatlar dünyasında yaşananlar var.
Yarım asırdır Türkiye’nin ve dünyanın kültür sanat gündeminin nabzını tutan Milliyet Sanat, şubat sayısının kapağını, sanat piyasasında geçen yıl yaşanan rekor büyümeye ayırdı. Sabiha Kurtulmuş’un imza attığı haberde sanat dünyasında pandemi sonrası yaşanan tüm zamanların en hareketli dönemine mercek tutuluyor. Christie’s 2022’yi sanat piyasasının tarihindeki en yüksek ciroyu yaparak 8.4 milyar dolar satışla kaparken Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Çağdaş sanat önemli bir gürleme yaşıyor” açıklamasıyla yaşanan büyümeyi tarif ediyor. 
 
Nostalji güzeldir
 
Tiyatro, sinema ve dijital platformlarda hızlı bir yükseliş yaşayan Cem Yiğit Üzümoğlu, ayın söyleşisinde Asu Maro’nun sorularını yanıtladı. Derginin sinema sayfaları da yine  dopdolu... Beyaz perdede ağırlığını hissettiren biyografik filmler beraberinde bir takım hukuki tartışmaları da getiriyor. Ebru Çeliktuğ, gerçek ile kurmacanın sınırlarının nasıl  belirlenmesi gerektiğini araştırdı. 
 
Milliyet Sanat’ın şubat sayısının edebiyat sayfalarında söz bu defa çevirmenlerin. Dilimize pek çok önemli yazarın eserlerini kazandıran çevirmen Regaip Minareci, 2022 Avusturya Edebi Çeviri Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödülü Ahmet Cemal sonrası alan ilk çevirmen olan Minareci’nin başarısı ile gurur duysak da pek çok çevirmen zorlu şartlarda emek veriyor. Ümran Avcı, sözü çevirmenlere verdi. Edebiyatçıların yarım kalmış, yanmış, kaybolmuş, unutulmuş yapıtları çok uzun zamandır araştırmacıların ilgisini çekiyor. Sırra kadem bastığı düşünülen bu yapıtların bazıları da mucizevi bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Gülenay Börekçi kayıp yapıtların izini sürdü. Podcast’te bu ay kulağımız Ankara’nın kültür sanat gündemine ses olan “VEKAM’ın Yankısı”nda.
 
 
Milliyet Sanat’ın müzik sayfaları okurları güncel ile nostalji arasında bir tura davet ediyor. Mahsun Kırmızıgül’ün Prestij Müzik dönemini anlattığı filmi “Prestij Meselesi” sinemaseverlerle buluşuyor. Yavuz Hakan Tok, bu vesileyle ‘90’lı yıllara damgasını vuran müzik yapım şirketinin macerasını ve kahramanlarını hatırlatıyor. Norveç elektronik müzik sahnesinin önemli ikilisi Röyksopp, sekiz yıl aradan sonra “Profound Mysteries” adında üç albümden oluşan konsept projesi ile geri döndü. Eda Solmaz, Torbjørn Brundtland ve Svein Berge’in yıllardır sürdürdükleri bir arada üretimi ve bu ay çıkacakları Avrupa turnesi öncesi müziğin hayatlarındaki yerini konuştu.
 
 
‘90’larda meşhur Prestij Müzik’in hikâyesi (solda) ile biyografik filmlerin hukuki tartışmaları da dergide mercek altına alınıyor. 
 
Tek kişilik dev performans
 
 
Tony ödüllü “Mathilda the Musical”ın yazarı Dennis Kelly’nin tek kişilik draması “Kızlar ve Oğlanlar”, Oyun Atölyesi’nde perde açtı. Ceyda Ulukaya, oyunu sahneye tek kişilik dev performansıyla taşıyan Özlem Zeynep Dinsel’le konuştu. Ece Saruhan, Peter Shaffer’ın kült eseri “Küheylan”da Alan Strang karakterine can veren Emir Özden ile konuştu. Özden “Karakteri yaratma ve içselleştirme süreci zor olsa da o zorluk bana da derinlik katıyor,” diyor. Milliyet Sanat’a raflarda, dijital uygulamalarda, Getir, Trendyol ve shopier.com ile Türkiye’nin tüm şehirlerinde ulaşabilirsiniz.