Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Sanat dünyası yasta: Prof. Halil Akdeniz veda etti

Sanat dünyası yasta: Prof. Halil Akdeniz veda etti

Sanat dünyası yasta: Prof. Halil Akdeniz veda etti10 Temmuz 2024 - 02:07
Türkiye çağdaş sanatına getirdiği ikonografik ve modern soyutlamalar ile gelenek ve geleceği teori ve pratikte harmanlayan Prof. Halil Akdeniz, 80 yaşında Antalya'da vefat etti.
Çağdaş Türkiye sanatının simge fırçalarından, Devlet Sanatçısı ve yorulmaz akademisyen Halil Akdeniz hayata gözlerini yumdu. Sanatçının ölümü, birçok yapıtına ve sergisine ev sahipliği yapan Mine Sanat Galerisi'nin Facebook sosyal medya hesabı üzerinden 9 Temmuz Salı akşamüzeri saatlerinde kamuoyu ile paylaşıldı. Galeri tarafından yapılan açıklamada, "Değerli sanatçımız, Çağdaş Türk Sanatı’nın duayen ismi Prof. Halil Akdeniz’in kaybından derin üzüntüsü içindeyiz, Hocamız sanatıyla her daim yaşayacaktır. Ruhu şad olsun," mesajı verilerek, Akdeniz'in cenazesinin bugün, resimleri ve kitaplarında da sıkça yer verdiği Antalya'da toprağa verileceği bilgisi paylaşıldı. Mine Sanat Galerisi yetkilileri, Akdeniz için kapsamlı anma töreninin ise Eylül ayında düzenleneceğini ve bu törenle ilgili detaylı bilgilerin de paylaşılacağını kaydetti.
 
80 yaşındaki Devlet Sanatçısı, Türkiye'de birçok yükseköğrenim kurumunda sanat ve sanat bilimi adına sayısız öğrenci yetiştirmiş, yurt içi ve dışından ödüller almıştı. Akdeniz, T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası, “İç Mekanları Sanatsal Değerlendirme Projesi”ne de sanatçı olarak seçilmiş ve kütüphane duvarına “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası” çalışmasını gerçekleştirmişti.
 
Birçok okulda kürsü açtı
 
1944 yılında Antalya’da doğan Akdeniz, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdikten sonra, Devlet Yurtdışı ihtisas sınavı bursunu kazanarak Almanya’ya gitti. Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde –HdK, Berlin (bugünkü Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi) lisans ve uzmanlık öğrenimi gördü. İzmir Ege Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde master, sanatta yeterlilik ve doktora dereceleri aldı. 1986’da yardımcı doçent, 1987’de doçent, 1994’te profesör oldu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (bugünkü Gazi Üniversitesi), Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Ege, Dokuz Eylül ve Bilkent Üniversitelerinde Resim ve Güzel Sanatlar Bölümlerini kurdu. Bu üniversitelerde bölüm başkanlıkları fakülte kurulu üyelikleri, üniversite senatosu ve üniversite yönetim kurulu üyeliklerine kadar çeşitli kademelerde görev aldı. 
 
 
Türkiye'nin ilk 'Sanat Bilimi' programını açmıştı
 
Halil Akdeniz, 1996-2001 yılları arasında T.C.Bonn ve Berlin Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği ve 2001’de Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundu. 2001-2005 arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye’de ilk kez sanat bilimini kurarak Anadolu Üniversitesi’nde (2003) ve Işık Üniversitesi’nde (2008) Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programlarını açtı. Son olarak İstanbul’da Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölüm Başkanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüten Akdeniz, Çağdaş Türk Sanatı alanında eserleri ve araştırma yazıları ile tanınıyordu. 
 
Anadolu'yu gördü, yazdı, anlattı
 
Son dönem çalışmalarına kaynaklık eden 1978’li ve 1980’li yıllarda “İzmir Körfez Kirlenmesi ile İlgili Görsel Değerlendirmeler vb.” dizileri ile başlayan, yaşadığı çevrelerdeki fiziki çevre sorunlarıyla ilgili bilimsel araştırmalarla desteklenen sanat çözümlemeleri, “İzmir Efes-Ören Görsel Notlar” dizisi ile devam ederek Anadolu’nun değişik kültür bölgelerini kapsayan çalışma dizilerinde “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası”, “Anadolu Uygarlıkları-Kültürçevresi”, “Anadolu Uygarlıkları-Kültür Logoları” ve “Anadolu Uygarlıkları-Kültür Bakiyeleri” üzerine yoğunlaşır. Bu süreçte ortaya çıkan, sanat ve sanat dışı ögelerin kullanıldığı çağdaş yorum ve sanatsal çözümleri içeren eserleri, birçok ulusal ve uluslararası sergi, bienal, trienal, sanat fuarları ve müze sergilerinde yer aldı. Bir tanesi Yurtdışı Altın Madalya Birincilik ödülü olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödüle değer görüldü. 
 
 
Cumhurbaşkanlığı köşküne eser bıraktı
 
Prof. Halil Akdeniz, başarıları ve Türk Sanatına katkıları dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası, “İç Mekanları Sanatsal Değerlendirme Projesi”ne sanatçı olarak seçildi ve kütüphane duvarına “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası” çalışmasını gerçekleştirdi. Eserleri yurtiçi-yurtdışı müze ve koleksiyonlarda yer alan Akdeniz'in Türk Sanatı ve sanatçılar üzerine yayınlanmış iki kitabı ve katalog yazıları ile birlikte çok sayıda bilimsel yayın, araştırma, bildiri ve makaleleri bulunurken, Akdeniz aynı zamanda Uluslararası UNESCO-AIAP Plastik Sanatlar Derneği üyesiydi ve bir dönem Türkiye Ulusal Komitesi Ankara Temsilciliği Başkanlığını yaptı. UNESCO-AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi ve aynı zamanda AICA’nın Türkiye Milli Komitesi kurucu üyesi olan Halil Akdeniz'e ayrıca. Almanya Münster Sanat Akademisi Senatosu tarafından Akademi “Şeref/Onur” üyeliği verilmişti. Akdeniz yakın zaman önce de Boyut Yayınları tarafından, yine alanında bir ilk sayılan "Renk Kuramları" isimli çalışmasını yayımlamış ve bu konuda da basına arşivsel ve çok değerli bir röportaj (https://www.unlimitedrag.com/post/sanat-ve-bilimin-ara-kesitinde-renk-kuramlari) vermişti. 
 
Kaynak: http://minesanat.com/sanatcilar/halil-akdeniz/
Bilgi: https://www.unlimitedrag.com/post/sanat-ve-bilimin-ara-kesitinde-renk-kuramlari