Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Romanın sonu hiç değişmiyor

Romanın sonu hiç değişmiyor

Romanın sonu hiç değişmiyor11 Mayıs 2022 - 09:05
Usta sanatçı Kezban Arca Batıbeki’nin yeni sergisi “PULP FICTION 3” alt kültür, klişe, kitsch kavramları ekseninde kadının “görünür”lüğünü tarihsel süreçte sorguluyor.

Seray Şahinler

 

Kezban Arca Batıbeki’nin yeni sergisi “PULP FICTION 3”, Bomontiada’da ziyarete açıldı. Bu sergide Batıbeki; yenilikçi tavrını sürdürerek neonlu işlere ağırlık verirken, yeni jenerasyona göz kırpan NFT çalışmalarıyla da bir bakıma geçmişin medyumlarıyla günümüz malzemeleri ve olanakları arasında bir köprü kurmayı amaçlıyor.

İşlerinde nostalji öğelerinin her zaman ağır bastığı Batıbeki; “PULP FICTION 3” başlıklı sergide neonlar gibi alt kültür, klişe, kitsch ve pop kavramları sanatsal üretiminin dokusuna işliyor. Resimlerinden foto-kolajlarına, enstalasyonlarından kısa filmlerine tüm sanatsal üretimlerinde, sıradan görünen imgeleri birer ikona dönüştüren sanatçının yapıtlarında yer bulan her nesne, aslında tarihin mevcut anındaki toplumsal zihniyetin ve kültürel deneyimlerin ortak donanımları olarak başkalaşıyor.

 

Kadın imgesi

 

‘50’li ve ‘60’lı yıllarda sokak kültürünün simgesi olan hotel, bar, lokanta, sinema ve benzincilerde görülen neon tabelalarını hatırlatarak günümüze gönderme yapmak istediğini belirten sanatçı “PULP FICTION 3”ü şu sözlerle anlatıyor: “Sergi için seçip, işlerimde kullandığım 15 orijinal kitap kapağı ve Reşad Ekrem Koçu’nun ünlü ‘İstanbul Ansiklopedisi’nden seçtiğim, kadınların hayat kadını olarak çalıştığı Abanoz Sokağı’nın içinde bulunduğu sararmış sayfalar, eşimle yaptığımız koleksiyonun parçaları. Koleksiyonu oluşturan kitapların bir bölümünün görsellerini de enstalasyon olarak sergide göreceksiniz. Yüzyıllardır kadınların, müzelere sanatçı olmaktan çok ancak eserlerdeki çıplak ve seksi kadın figürleri olarak girebildiğini biliyoruz. Bu ucuz romanların kapaklarında varlık gösteren kadınlar da tahmin edileceği gibi sadece seks objesi olarak yer alırlardı. Gazetelerde seksi fotoğraflardaki kadınların gözleri bantlanırdı. Sergimde ise kadın figürler tek bir kadın görselinde bütünleşirken erkekler bu kez gözlerindeki siyah bantlarla kimliksizleştiriliyorlar. Serginin adına gelince; klişe devam filmleri gibi bir isim koyma fikri hoşuma gitti.” Sergide iki adet NFT işini de sergileyen Batıbeki, sadece kadın konukların katılacağı özel bir buluşmada bu eserlerinden birinin iki edisyonunu satışa sunacak. Elde edilecek gelir kız çocuklarının yararına TOÇEV’e bağışlanacak.