Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ödüllü şef Tõnu Kaljuste, İstanbul’a konuk oluyor

Ödüllü şef Tõnu Kaljuste, İstanbul’a konuk oluyor

Ödüllü şef Tõnu Kaljuste, İstanbul’a konuk oluyor25 Ocak 2023 - 10:01
Grammy ödülllü Estonyalı orkestra şefi Tõnu Kaljuste yönetiminde Tallinn Oda Orkestrası, İş Kuleleri Salonu’na konuk oluyor.
Yaşayan en önemli bestecilerden Arvo Pärt’ın eserlerini seslendirecek orkestra, kuruldukları yıl bestecinin “Te Deum” başlıklı eserini kaydettikleri albüm ile klasik müzik dünyasının saygın toplulukları arasına girmeyi başardı. Arvo Pärt’ın “Adam’s Lament” kaydı ile 2014’te Grammy Ödülü kazanan orkestranın kurucusu, şef Tõnu Kaljuste konserle ilgili olarak “Arvo Pärt’ın müziği, Tallinn Oda Orkestrası’nın repertuvarında özel bir yere sahip. Pek çoğu prömiyerlerini önceden yaptığımız veya bestecinin kendisi ile prova aldığımız eserler. Pärt’ın en ünlü eseri ‘Memoriam Benjamin Britten’deki ‘Fratres’ ve ‘Cantus’ parçalarını da repertuvara ekledik. Ayrıca konserde soprano Maria Listra’nın seslendireceği Father Agathon’un muhteşem hikâyesini ve ‘The Prayer of Our Father’ı dinleyecek izleyiciler. Bu programın adı; ‘Arvo Pärt’ın en iyileri’ olabilir” dedi. 
 
Şef Tõnu Kaljuste, 29 yıl önce kurduğu Tallinn Oda Orkestrası’nın hikâyesini de anlattı: “Koro ve orkestra ile farklı kilise müziklerini icra etmek ilgimi çekiyordu. Tallinn Oda Orkestrası’nı kurarken de ilham kaynağım buydu. Aynı zamanda Estonya Savunma Kuvvetleri’ne bağlı Tallinn Wind Orkestrası sayesinde Tallinn’de bir orkestra kurma fırsatı doğdu. Doğru zamanda doğru yerdeydim. Benim için koro ve orkestra bir bütündür. Şu anda Tallinn’de oda müziği için bir ortam yaratıyorum. Böylece müzisyenler orkestra müziğinin yanı sıra oda müziği ile solo performans sergileyebiliyor ve kendilerini ifade etme fırsatı buluyorlar.”
 
2010 yılında İstanbul’un, 2011 yılında Estonya’nın Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle Haziran 2010’da Pärt’in “Adam’s Lament” kaydının prömiyerini Aya İrini Kilisesi’nde yaptığını belirten Kaljuste, Tallinn Oda Orkestrası ile ilk kez İş Sanat’ta sahne alacak. 8 Şubat Çarşamba saat 20.30’da gerçekleyecek konserin biletlerine Biletix üzerinden ulaşılabilir.
 
Etiketler: grammy  Tõnu Kaljuste