Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Nice yıllara İstanbul Modern!

Nice yıllara İstanbul Modern!

Nice yıllara İstanbul Modern!16 Aralık 2021 - 12:12

Çağdaş Ertuna

 

Financial Times gazetesi birkaç yıl önce Jessie Williams imzasıyla İstanbul’da yaşamak için beş nedeni sıralamıştı. “Tarih katmanları, beslenecek mimariyi ve sokak hayatını yarattı” diye ekleyerek.

Sıralamada bir numarada çağdaş sanat merkezi maddesi vardı.

İstanbul Modern’in Karaköy’de Renzo Piano imzasıyla yenilendiğinden başlayıp Beyoğlu’ndaki geçici yerini gezmek gerektiğini anlatıyordu.

İstanbul sanat takviminin en önemli etkinliği İstanbul Bienali’nden de söz ederek.

İKSV’nin ve İstanbul Modern’in kalbimizde yeri çok büyük.

İstanbul Modern’in 2004’te Karaköy’deki ilk günlerinden Meşrutiyet Caddesi’ndeki geçici mekânına taşındığı Tony Cragg’li sergi açılışını daha dün gibi hatırlıyoruz.

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, Aralık’ta 17’nci yılını geride bıraktı.

Müzeyi bugüne kadar 8 milyon 500 bin kişi ziyaret etti.

“73 koleksiyon ve süreli sergi, 40 fotoğraf sergisi, 13 video sergisi, 17 yurt dışı sergisi gerçekleştirdik. Binin üzerinde sanatçı sergilerimizde yer aldı. 850 bin çocuk ve gencimiz sunduğumuz eğitim programlarına katılarak sanatla buluştu. İstanbul Modern Sinema’da 408 film programıyla 4 binin üzerinde film gösterimi gerçekleştirdik” diye özetliyor İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı.

Her yıl aralık ayının en heyecanla beklenen gecelerinden biri, Oya Eczacıbaşı ev sahipliğinde, İstanbul Modern’in yaşamına ve tabii eğitim programlarına katkıda bulunmak için düzenlenen Gala Modern.

Bu yıl Gala Modern’in gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz netleşmedi ama İstanbul Modern’in yeni yeriyle ilgili heyecanlı gelişmeler var.

Galataport’ta 2022’nin ilk yarısında açılması planlanan yeni İstanbul Modern’in içine açılacak restoranın işletmesi için yakın zamanda Feriye ekibiyle anlaşıldı.

Yeni İstanbul Modern binası, Centre Pompidou ve Fondation Beyeler gibi birçok kültür-sanat merkezinin de mimarı olan Renzo Piano imzasını taşıyor.

Renzo Piano imzalı İstanbul Modern’in Galataport’a ayrı bir değer katacağı şimdiden belli.

“İstanbul’un bir tasarım başkenti olmak için potansiyeli var mı?” diye sormuştum Londra Tasarım Festivali ve Londra Tasarım Bienali’nin kurucusu Ben Evans’a.

“Her şehrin potansiyeli var” diye cevap vermiş, ardından da eklemişti: “İstanbul coğrafya ve tarihiyle büyük ve önemli bir şehir. Daha önce İstanbul tasarım haftaları yapılmış, umarım başarılı olur. Dünyada bazı şehirlerin bulunduğunu konuma göre daha çok alanı etkileme şansı oluyor, İstanbul’un da bu şansı var.” Daha sonra da “Kreatif ekonomi yumuşak güç” diye başlayıp arzu edilen destinasyon olmak için kreatif ekonominin ne kadar önemli olduğunu anlatmıştı.

Yarın ve cumartesi günü ise Design Week Türkiye’nin (Türkiye Tasarım Haftası) beşincisi Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle.

Paneller ve konferanslar ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda konuşmacıyı, tasarımcıyı ve girişimciyi ağırlayacak olan Design Week Türkiye 2021’de sergi ve atölye çalışmaları da olacak.
 

Etiketler: Çağdaş Ertuna