Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Nice 50 yıllara İKSV!

Nice 50 yıllara İKSV!

Nice 50 yıllara İKSV!26 Mayıs 2022 - 09:05

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

 

 

Hayatımızı güzelleştiren en önemli kurumların başında geliyor İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV).

Kâr amacı gütmeyen İKSV, 2022’de dile kolay tam 50. yılını kutluyor.

Önceki akşam Four Seasons Bosphorus’ta gerçekleşen 50. yıl kutlamasında Halit Ergenç, Cem Yılmaz ve Kenan Doğulu gibi popüler isimler de sahnedeydi.

Christie’s müzayede evinin yönettiği destek yarışında şimdiye kadar Venedik’teki Türkiye Pavyonu’nda işleri yer alan sanatçılardan Sarkis, Ayşe Erkmen, İnci Eviner, Ali Kazma ve Cevdet Erek’in bağışladıkları eserler satıldı.

Elde edilen gelir Venedik’teki bir sonraki Türkiye Pavyonu’na destek sağlayacak.

Aslında her şey Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın İstanbul için kurduğu bir festival hayalinin somutlaşmasıyla 1972’de başladı.

Tek bir İstanbul Festivali’nden 50 yılda güncel ve klasik müzik, sinema, sahne sanatları, güncel sanat ve tasarım alanlarında düzenlediği binlerce etkinlikte on iki milyonu aşkın izleyiciyi ağırlayan bir kuruma dönüştü.

Türkiye’de festival ve bienal olgusunun yerleşmesine, benimsenmesine katkıda bulundu.

Dünyanın önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul’da ağırladı, yurtdışında Türkiye’nin sanatsal üretimini yansıtan etkinlikler düzenledi.

Kültür-sanat aracılığıyla Türkiye’nin uluslararası bağlarının güçlenmesinde önemli rol oynadı.

Ödüller ve yapım desteklerinin yanı sıra verdiği eser siparişleriyle sanatı ve sanatçıları destekledi.

Araştırmalar yürüterek, raporlar hazırlayarak ve iş birliği projeleriyle, kültür politikalarının geliştirilmesi, kültür yönetiminin çeşitlenmesi ve güçlenmesi için çalıştı.

Kabul etmek lazım, sürdürülebilirlik en iyi olduğumuz konuların başında gelmiyor, işte tam da bu yüzden Türkiye’de kâr amacı gütmeyen bağımsız bir kurumu 50 yıldır yaşatabilmek büyük bir başarı.

Bu 50 yılda İKSV sonsuz başarıya imza attı.

Bkz. 1000’i aşkın kişi, kurum ve kuruluşla iş birliği, 80’den fazlası ilk defa İKSV tarafından kullanılan 320 farklı mekânda etkinlik, 6700’ü aşkın yapıtın ilk gösterimi, İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında 31’i yerli ve 11’i uluslararası olmak üzere toplam 41 proje, İstanbul Müzik Festivali eser siparişleri kapsamında 20 yeni klasik müzik eseri, İstanbul Bienali kapsamında 686 yeni güncel sanat eserinin prodüksiyonu, İstanbul Tasarım Bienali kapsamında 262 yeni tasarım/mimarlık projesinin prodüksiyonu, Venedik Bienali Uluslararası Sanat ve Mimarlık Sergileri Türkiye Pavyonu için yedi güncel sanat eseri ve dört mimarlık projesinin prodüksiyonu, Paris Cité des Arts Türkiye Atölyesi’ne konuk olan 47 genç sanatçı, yurt dışında Türkiye’nin kültür-sanat üretiminin sergilendiği 300’ü aşkın etkinlik, Kültür politikaları alanında dokuz rapor, 10 politika metni, kültür yönetimi alanındaki beş eğitim programına ülke genelinden 170 katılımcı, İKSV Alt Kat’ın düzenlediği, 600’e yakın etkinlikte 7500’ü aşkın çocuk ve gence doğrudan erişim, farklı konulara odaklanan 58 kitap.

İKSV 50. yılında, başarılı genç sanatçıları ödüllendirmeye, desteklemeye, onlara alan açmaya devam edecek.

Hedef, gençleri çalışmalarına daha fazla dâhil etmek.

Çünkü İKSV gençlerin hayatlarına kültür ve sanatla umut ve ilham katmayı çok önemsiyor, yeni üretimleri desteklemenin bu yönde büyük önem taşıdığına inanıyor. Bunun için de 50. yılında yeni girişimler başlatıyor.

Odak noktası, hem sanatçı hem de izleyici gelişimini destekleyerek yarının kültür ve sanatının yeşermesi için gerekli ortamı yaratmak.

İşte tam da en çok ihtiyacımız olan şey, yarının kültür ve sanatının yeşermesi için gerekli ortamı yaratmak.

Hatırlatalım, İKSV, 50. yılını haziran ve temmuz aylarında Beylikdüzü’nden Yıldız Parkı’na, Küçükçekmece’den Müze Gazhane’ye İstanbul’un farklı park ve açık hava mekânlarında düzenleyeceği ücretsiz klasik müzik ve caz konserleriyle İstanbullularla kutlayacak.

İKSV ile birlikte nice 50 yıllara!

Etiketler: Çağdaş Ertuna  İKSV