Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 'Mutlak Siyah, Adnan Çoker: Anılar ve Tanıklıklar' raflarda

'Mutlak Siyah, Adnan Çoker: Anılar ve Tanıklıklar' raflarda

'Mutlak Siyah, Adnan Çoker: Anılar ve Tanıklıklar' raflarda02 Kasım 2024 - 02:11
Türkiye'de soyut sanatın öncü isimlerinden Adnan Çoker’i anlatan “Mutlak Siyah, Adnan Çoker: Anılar ve Tanıklıklar” isimli kitap, Islık Yayınları'ndan çıktı.
Türkiye'de soyut sanatın öncü isimlerinden olan ve Mimar Sinan Güzel Üniversitesi'nin efsanevi hocalarından biri olarak tanınan Adnan Çoker’in vefatının ikinci yıl dönümünde, sanatçıyı anmak için Oğuz Erten'in yayına hazırladığı, “Mutlak Siyah, Adnan Çoker: Anılar ve Tanıklıklar” isimli kitap, Islık Yayınları'ndan çıktı.
 
Kitapta sanatçıyı yakından tanıyan dostları, öğrencileri, yetiştirdiği sanatçılar ve sanat dünyasının değerli isimlerinin sanatçı hakkındaki görüşleri, anıları ve çok sayıda fotoğraf yer alıyor. Kitap tanıtımı dolayısıyla Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen panel Yusuf Taktak'ın moderatörlüğünde 21 Ekim tarihinde gerçekleşti. Panelde konuşmacılar arasında sanatçıyı yakından tanıyan Bedri Baykam, Hülya Düzenli, Oğuz Erten ve Yalçın Sadak gibi isimler yer aldı.
 
Türk sanat dünyasından bir Adnan Çoker geçti. 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kurulan, daha sonra Gu¨zel Sanatlar Akademisi ve Mimar Sinan Gu¨zel Sanatlar U¨niversitesi ismini alan, Tu¨rkiye’nin ilk sanat okulunun 142 yıllık köklü tarihindeki en önemli hocalar listesinin değerli isimlerinden biri olan Çoker, yetiştirdiği çok sayıda öğrencinin yanı sıra onları birer entelektüel olarak donatmak gibi bir misyona kendini adamış bir eğitimcidir. Bilgi olmadan sanatın olmayacağına inanan Çoker’in, 1953 yılında Türkiye’de ilk soyut sanat sergisini açan sanatçı olması, onun ileride gerçekleştireceği öncü nitelikteki sanatsal faaliyetlerinin habercisidir. 1960’lı yıllarda Türkiye’de gerçekleştirilen ilk performansların fikir babası ve yöneticisidir. Sanatı biçim olmaktan çok bir sentezin sonucu olarak gören Çoker; Bizans, Osmanlı, Selçuklu, İtalyan Rönesansı gibi birçok dönemi araştırarak renk ve mimari simgeleri ile resmine aktarmıştır.
 
Birçok sanatçı, sanat insanı ve profesyoneline dokunmuş, sanat tarihi araştırmalarına katılmış, genel bir hocalıktan daha geniş bir eğitimciliği kendine yol edinmiş Adnan Çoker’in ardından, onun Türk sanatına kattıkları, sanatı ve etkilerini ortaya koyabilmek için bu usta isme bir saygı niteliğinde hazırlanan “Adnan Çoker, Mutlak Siyah: Anılar ve Tanıklıklar”isimli kitap Islık Yayınları'ndan çıktı.
 
Oğuz Erten’in yayına hazırladığı kitapta, Adnan Çoker için yazı kaleme alanlar:
 
Asuman Çoker
 
Yahşi Baraz
 
Bedri Baykam
 
İlona Baytar
 
Şükrü Bozluolcay
 
Gülşen Çalık Can
 
Rabia Çapa
 
Server Demirtaş
 
Sinan Demirtaş
 
İpek Aksüğür Duben
 
Oğuz Erten
 
Jale Nejdet Erzen
 
Adem Genç
 
Ahmet Kamil Gören
 
Zeynep İnankur
 
Özlem İnay Erten
 
Bahar Kocaman
 
Ahmet Öktem
 
Necmi Sönmez
 
Ömer Faruk Şerifoğlu
 
Yusuf Taktak
 
Süleyman Saim Tekcan
 
Seyhun Topuz