Muhteşem Süleyman portresi yarın satışa çıkıyor
30 Mart 2021 - 09:03
Yarın Sotheby’s Londra’da gerçekleşecek İslam Dünyası ve Hint Eserleri Müzayedesi’nin ilkbahar edisyonunda Kanuni Sultan Süleyman’ın şimdiye kadar hiç görülmemiş bir yağlıboya portresi yer alıyor.
Bu eserin neden diğerlerinden farklı olduğunu Sotheby’s Londra Orta Doğu satışlarının başındaki Benedict Carter ile geçen ay uzun uzun konuştum, portre ile ilgili bilinmeyenleri de Benedict Carter’a sordum.
“16. ve 17. yüzyıllarda Avrupalı ressamların yağlıboyayla yaptığı çok az sayıda Osmanlı sultanı portresi günümüze kadar geldi. İtalyan sanatçının yaptığı bu portrede, Süleyman’ın başarılarının zirvesinde olduğu dönemde, 43 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Irak’ı fethettiği, Preveze Deniz Muharebesi’nde Papa Paul III’ün ve müttefiklerinin ordularını yendiği bir dönem söz konusu. Tüm anlatılanlarda olduğu gibi iri siyah gözleri, heybetli burnu ve uzun bıyıkları dikkati çekiyor” diye başladı anlatmaya Benedict Carter.
“Bu portrenin en önemli farkı ise benzerlerinin aksine yağlıboyayla kanvas üzerine değil, bakır üzerine yapılmış olması. Floransa’da Medici koleksiyonunu sergileyen Uffizi Galeri ve Viyana’da Habsburg koleksiyonunu sergileyen Kunsthistorisches Museum koleksiyonlarında yer alan benzer iki Süleyman portresi de kanvas üzerine yapılmıştı. O yüzden de farklı bir önemi var.” diye devam etti.
“Muhteşem Süleyman’ın daha önce de Sotheby’s’de Ekim 2008’de ve Mayıs 2019’da iki portresi açık artırmayla satılmıştı, ama bu portre onlardan daha farklı özellikler taşıyor.” diye ekledi. Bu portre bir sanat koleksiyonerinin mi yoksa bir müzenin arşivinden mi çıktı? 19. yüzyıldan beri Fransa’da özel bir aile koleksiyonunda yer alıyormuş.
“Son 15 yılda Fatih Sultan Mehmet ve Muhteşem Süleyman’ın da aralarında olduğu önemli Osmanlı sultanlarının yağlıboya tabloları açık artırmayla hem özel koleksiyonerlere hem de müzelere satıldı. Muhteşem Süleyman, en önemli Müslüman hükümdarlardan olduğu için bu tablo söz konusu olduğunda hem İslam dünyasından hem de daha geniş sanat piyasasından yoğun bir ilgi göreceğine eminiz.” dedi Benedict Carter.
Peki ama açık artırmada nasıl bir rakam bekleniyor? Eser 80 -120 bin sterlin fiyat aralığında satışa çıkacak, ama tabii Benedict Carter’ın beklediği kadar yüksek bir talep olursa bu rakamların çok daha üstüne de çıkılabilir.
Bakalım, Kanuni Sultan Süleyman’ın bu daha önce hiç görülmeyen portresini kim, ne kadara alacak? Alan kişi Türkiye’den bir koleksiyoner ya da kurum mu olacak ve eser Türkiye’ye gelecek mi? İşte bu soruların cevabını yarın Sotheby’s Londra’nın düzenlediği müzayedede alacağız.
İznik çinileri de satılacak
Aynı açık artırmada Osmanlı tarihinden, kültüründen başka parçalar da satışa çıkacak tabii. Osmanlı döneminden birçok el yazması ve sanat eseri de yer alacak.
İpek kadife kumaşlardan İznik çinilerine, Kuran-ı Kerim’den el yazması eserlere birçok değerli tarihi eser satışa sunulacak.