Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Mimarlık, sanat ve tasarım bir arada: SPACE’24’

Mimarlık, sanat ve tasarım bir arada: SPACE’24’

Mimarlık, sanat ve tasarım bir arada: SPACE’24’02 Mayıs 2024 - 04:05
DAC tarafından düzenlenen; mimar, iç mimar, tasarımcı, sanatçı ve markaları, özgün mekân kurgusunda ve entelektüel içerikleriyle bir araya getiren SPACE’24 7-8 Mayıs tarihlerinde Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek. SPACE’24’ü ve detaylarını DAC kurucusu Aslı Sekmen’le konuştuk.
Her yıl mayıs ayında gerçekleşen, mimarlık ve tasarım sektörünü bir araya getiren SPACE organizasyonu, 3. yılında katılımcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor. 7-8 Mayıs tarihlerinde, 10.00-20.00 saatleri arasında Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek SPACE’24, bu yıl da programında kent ölçeğinden yapıya, mekâna ve objeye; fikirden yazıya, müziğe ve lezzete tasarımın her alanından üreten, düşünen, sorgulayan ve kendi alanlarında öne çıkan isimlerin söyleşilerine yer verecek. İstanbul Kent Konseyi Başkanı mimar Tülin Hadi ve grafiker Mahir Akkoyun’un, gazeteci Mirgün Cabas’ın moderatörlüğünde gerçekleştireceği açılış oturumunun ardından; yönetmen, senarist, yapımcı Yeşim Ustaoğlu, mimarlar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Cem Sorguç, Alper Derinboğaz, Ömer Selçuk Baz, Heval Zeliha Yüksel, Esra Aydınoğlu, sanatçılar Ahmet Doğu İpek, Sinan Logie, Ozan Ünal,  küratör Anlam Arslanoğlu De Coster, tasarımcılar Özlem Yalım, Sezgin Aksu ile İran’dan mimar Habibeh Madjdabadi, İsveç’ten mimar Jesus Azpeitia Seron, İtalya’dan mimar Michele Rossi, Almanya’dan mimar Tobias Wallisser ve İtalya’dan Japon tasarımcılar Setsu & Shinobu ITO’nun katılacağı oturumlar iki gün boyu SPACE’24 sahnesinde olacak.
 
SPACE’24’e ücretsiz olarak katılmak için space.dacistanbul.com adresinden kayıt yaptırmak yeterli.
 
SPACE’24’ü ve detaylarını DAC kurucusu Aslı Sekmen’le konuştuk.
 
 
SPACE organizasyonunun öne çıkan özellikleri nelerdir?
 
SPACE iki senedir Zorlu PSM Sky Lounge’da çok disiplinli, birbirinden beslenen, öğrenen ve beraber çalışan kitleleri bir araya getirdiği özel bir alan tanımlıyor. Katılımcı marka karması ile, konuşmacı profilleri, oturum grupları ve sohbet içerikleri ile, benzersiz mekan kurgusu ile ve sergi açılışıyla başlayıp, iki gün boyu 8 oturum, pop up röportajlar ile sürüp gala gecesi ile sonlanan dinamik gün akışı ile özel ve benzersiz bir etkinlik. 
 
SPACE mimar, iç mimar, tasarımcı, sanatçı ve üreticileri, çok nitelikli, keyifli ve entelektüel bir zeminde buluşturan tek bir mekan. İki gün var olan bu mekanda tüm markalar bu tek alanda, aynı metrekarelerde ve benzer yerleşimlerde, kendi özgün ifade biçimleri ile yer alıyorlar. SPACE; iletişime açık mekan kurgusu, ana sahne, marka ve tasarımcı alanları, Pop Up Zone röportaj alanı, ikram alanları ile içinde olmanın keyif verdiği, her köşesinin merak uyandırdığı, mesleğinin entelektüeli kıymetli isimleri görebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz, samimi ve özel özel bir ortam yaratıyor.
Sergiler SPACE’in önemli odak noktası. SPACE 2022’de seçilmiş iç mekan projelerinden oluşan ‘Best Of Interior Design’ ve SPACE 2023’te deprem bölgesinin, depremden önce çekilmiş fotoğraflarından oluşan ‘Tahayyül’ sergileri yer almıştı. Bu sene in SPACE Mekanlar Seçkisi yer alacak. Kalıcı içerikler, iz bırakmak ve bellek oluşturmak bu etkinliğin kodlarında yer alıyor. Sergiler de bu anlamda çok önemli bir yerde duruyor. in SPACE Mekanlar Seçkisi Gala Gecesi’nde verilecek olan mesleğe katkı plaketi yine çok önemsediğimiz bir şey. İlk senesinde Hasan Mingü’ye takdim ettiğimiz plaket bu sene de bir duayen isme sunulacak.
 
SPACE'24'ün ilk iki yılına kıyasla bu yıl neler değişti veya gelişti?
 
SPACE deneyimlerini, bugünün konjonktürü ve gelecek vizyonu ile harmanlayarak bir tavır ortaya koyma hedefinde. İlk iki yılın ardından bu sene uluslararası mimarlık ve tasarım camiasından konuşmacılar ile global bir adım atıyor SPACE. İran’dan, İtalya’dan, Almanya’dan ve  İsveç’ten gelecek kıymetli konuşmacılarımız var.  alanlarında öne çıkan Türk meslektaşları ve farklı disiplinden mesleğinin entelektüeli profesyoneller çok keyifli oturumlarda sahnede olacaklar.
 
Sergi alanımızı bu sene fuayeye aldık, konuklarımız sergi alanından geçerek ana salona ulaşacaklar. 
Pop Up Zone röportaj alanı bu sene kendi sahnesi ile yer alıyor. Yüksek Mimar Nurgül Yardım Meriçliler’in konukları ile kısa sohbetleri bizim yıl içinde yayınladığımız keyifli ve zengin içerikli videoları oluşturuyordu. Çekimler esnasında çok ilgi gördüğünü fark ettiğimiz Pop Up Zone’a bu sene dinleyici alanı ekledik. Çekimler yapılırken arzu edenler keyifli söyleşileri yerinde dinleyebilecekler. 
Bu yıl marka karması da genişledi. SPACE’te marka alanlarının sayısı artmıyor. Katılan markaların içerikleri ile fark yaratmaları ve derinleşmelerini önemsiyoruz. SPACE’24 e hep beraber ev sahipliği yapacağımız kıymetli markalar şöyle: in SPACE sergi sponsoru Kartes, in SPACE plaket sponsoru Askon, sahne mobilya sponsoru Addo, Pop-Up Zone sponsoru Jotun, Pop-Up Zone ses sponsoru Juststandart, ortak alan mobilya sponsorları Koleksiyon, Klassis ve Papatya, oturum sponsorları Baumit, Işık Landscape Global ve Palazzo Fabric, Coffee Zone sponsoru EnPlus ve marka alanlarında AGT, Bien, Han Stone, Hürsan, Interface, Kesseböhmer, Laodikeia, Liebherr, Mozeks, Orka Banyo, Rota Wall, Steelcase, Tepta, tRACK; tasarım marka alanlarında Atelier TAS, Oobje, Otto Tiles ve YET Design.
 
 
 
Bu yılki etkinlikte hangi konuşmacılar ve paneller ön plana çıkıyor? Hangi konularda odaklanılacak?
 
SPACE oturumlarını her sene çok düşünerek hazırlıyoruz. Bir tema bir başlık koymuyor ama birbirini izleyen, bütüncül bir hikaye yazan, mimarlıktan tasarıma, mekandan kente doğaya uzanan hem bugüne hem geleceğe bakan zengin bir içerik oluşturuyoruz. Bu sene de SPACE sahnesinde çok kıymetli isimleri ağırlayacağız.
 
Açılış oturumunda İstanbul Kent Konseyi Başkanı mimar Tülin Hadi ve grafiker Mahir Akkoyun, gazeteci Mirgün Cabas’ın moderatörlüğünde sahnede olacaklar. Ardından; doğu ile batının buluştuğu renkli bir oturumumuz olacak; İtalya’dan mimar Michele Rossi ve Japon tasarımcılar Setsu & Shinobu ITO yine İtalya’da yaşayan tasarımcı Sezgin Aksu ile East Meets West at Space diyecekler. Küratör Anlam Arslanoğlu de Coster’in modere edeceği mimar Alper Derinboğaz ve Almanya’dan mimar Tobias Wallisser ‘in Shapes Of Future başlıklı sohbet mimarlık, teknoloji ve geleceğe dair olacak. İlk gün son oturumunda mimar Cem Sorguç, sanatçı ve kentsel aktivist Sinan Logie ve öğretim üyesi Emrah Altınok Açık Alan başlıklı oturumlarında sokağa inip, kente dair konuşacaklar. 8 Mayıs’ta sinema ile günü açacağız. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu ve Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, stratejik marka direktörü Özlem Yalım ile sinemada mekan ve zamana dair sohbet edecekler. Ardından sanatçı Ahmet Doğu İpek, mimar Ömer Selçuk Baz ve yüksek mimar Heval Zeliha Yüksel mekanı konuşacak. Özel bir seans ile sahnede olacak İsveçli mimar Jesus Azpeitia Seron kuzeyin peyzaj trendlerinden bahsedecek, bizi doğaya götürecek. SPACE’24 kapanış oturumunda ise İran’dan konuğumuz mimar Habibeh Madjdabadi ve heykeltıraş Ozan Ünal,  mimar Esra Aydınoğlu ile Mükemmel Olmayanın Mükemmelliği olarak tanımladıkları mesleklerine yaklaşımlarını konuşacaklar.
 
 
"in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi" başlıklı sergi hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Sergide hangi projeler ve tasarımlar yer alacak?
 
in SPACE’24 Mekanlar Seçkisi ikinci kez gerçekleşecek bir sergi. 2022 yılı sergisi geçen sene basılan ‘Deviation in Space’ kitabında toplanmıştı. Bu yılın sergisi farklı mesleklerden 25 nominatör tarafından önerilen ve  iç mimar Barbara Pensoy, sanatçı Canan Tolon, mimar Hakan Demirel, iç mimar Hakan Ezer, mimar Mahmut Anlar, heykeltıraş Seçkin Pirim ve mimar Sibel Dalokay Bozer’den oluşan seçici kurulun belirlediği mekan projelerinden oluşacak. İç mimar Hakan Ezer küratörlüğünde gerçekleşecek sergide; sınırlara ve tanımlamalara keskin çizgilerle bağlı kalmayan, nitelikli bir fiziksel alan tanımlayan mekanları bir arada sunmayı hedefleyen bir seçki bekliyor ziyaretçileri.
 
 
DAC olarak, mimarlık, iç mimarlık ve tasarım dünyasında gelecekteki trendleri ve değişimleri öngörmek ve bu değişime nasıl ayak uydurmayı planlıyorsunuz?
 
DAC olarak, mimarlık, iç mimarlık ve tasarım dünyasına ilişkin yaratıcı içerikler ve projeler üreten bir platform ve çok yönlü mecrayız. Dijital ortamda ve yüz yüze düzenlediğimiz etkinliklerde, yenilikçi ve vizyoner bir yaklaşım benimsemeyi, kalıcı ve nitelikli içerikler üretmeyi, global gelişmeleri takip etmeyi ve samimi, gerçekten herkes açısından verimli olabilecek ortamlar oluşturmayı amaçlıyoruz. Bunun da zamansız ve trendlere bağlı olmayan bir tavır olduğuna inanıyoruz.
 
DAC | Design Architecture Communication olarak SPACE'24'ün dışında hangi diğer etkinlikler veya projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
 
DAC; mimarlık, iç mimarlık ve tasarım dünyasında; nitelikli, yaratıcı içeriklerle markalar ve meslek insanlarını bir araya getiren bir iletişim şirketi ve multidisipliner, global içerikler sunan bir dijital platform. Biz çalıştığımız markalar için uzun dönemli iletişim planları hazırlıyoruz ve bu planlar etkinlik, seyahat, yarışma, tasarımcı işbirlikleri, video projeleri gibi pek çok farklı alanı kapsıyor. Yıl boyu bu tip etkinliklerimiz oluyor. SPACE in ardından serginin kitabı için çalışmaya başlıyoruz. Geçen sene Haziran’da yaptığımız Mimari Eleştiri panellerinin ikincisi bu sene içinde gerçekleşecek. Sonbahar için yurtdışında bir etkinlik hedefimiz de var.
 
Gelecek yıl için SPACE etkinlikleri hakkında nasıl bir vizyonunuz ve planınız var?
 
Bu sene SPACE global konuşmacılara alan açtı. Şimdi hedefimizde SPACE’in farklı ülkelerde ve şehirlerde devam etkinliklerini yapmak var. Gücümüzü aldığımız coğrafyada üretmeye devam edip, bu deneyim ve birikimle global mimarlık ve tasarım camiasında etkisi yüksek olacak ve farklı etkinlikler üzerinde çalışıyoruz.